Acest articol este scris de Monica Bot.
De cate ori nu am auzit expresia “Trust me” in vreun film american, sau poate chiar intr-o banala conversatie din vreun aeroport sau intr-o vacanta in afara tarii.
S-a intrebat cineva vreodata de fapt ce semnifica ea cu adevarat?
Daca e sa o iei mot-a-mot, traducerea ei este de fapt „ai incredere in mine”, chiar daca prietenii nostri o utilizeaza cu sensul de „crede-ma”.
Mai mult, s-a intrebat vreodata cineva de ce atunci cand vrei sa convingi o persoana ca spui adevarul sau ca trebuie sa te asculte, o folosesti? De ce ii cerem cuiva sa „aiba incredere in noi” cand, de foarte multe ori, in multe situatii, nici macar noi insine nu mai credem in noi?
Exista o multitudine de factori ce ne influenteaza dezvoltarea individuala si care ne pot afecta personalitatea, scazandu-ne increderea in fortele proprii:
Motivul numarul 1: O copilarie traumatizanta sau o educatie prin care mereu ne-a fost insuflat un sentiment de neincredere, critici interminabile care sa ne faca sa credem ca nu suntem buni de nimic.
In acest caz depinde doar de noi sa ne schimbam, sa ne desprindem de trecut, de critici, sa ne inconjuram de oameni care aduc pozitivism in viata noastra.
Sunt multe carti ce trateaza acest subiect, unele vin cu analize, altele cu exercitii concrete ce pot creste increderea de sine, insa acestea nu fac miracole, sunt niste pasi de inceput, puncte de pornire doar.
Cuvantul cheie este actiune, sa nu ne victimizam, sa nu credem ca am fost defavorizati daca am avut parte de parinti mai putin buni, de profesori mai putin competenti, ei au problemele lor cu siguranta, le sunt suficiente, nu este nevoie ca noi sa le preluam si sa le ducem dupa noi timp indelungat.
Motivul 2: Nevoia acuta de acceptare, de recunoastere si de apartenenta la un grup social.
Aceasta ne face sa renuntam la obiceiuri, la pareri, doar pentru a actiona similar cu ei. Frica de neacceptare, de dezaprobare, ne scade increderea in ceea ce facem, ce spunem, ce suntem.
Imi doream sa fac ceva pentru a reinvia un vechi hobby, cititul, scrisul..iar cand cautam idei pentru articole, vrand sa ma asigur ca nu voi repeta ceea ce deja s-a scris, ceea ce citeam mi se parea mult peste ceea ce credeam ca sunt eu capabila, toate frazele aveau o coerenta, o claritate si originalitate care erau apreciate prin comentarii.
Am inceput sa ezit si sa ma gandesc la cum va fi vazut ceea ce voi scrie, daca nu va fi acceptat, daca voi avea reactii negative, iar pentru cateva minute, nici o idee de scris nu mi-a veni in minte, oricat ma chinuiam.
Dar cum fac parte din categoria neincrezatorilor care se trateaza, mi-am adunat fortele si am eliminat din minte toate aceste ganduri, pur si simplu incercand sa le ignor, iar rezultatul nu a intarziat sa apara.
Treptat, mi-au venit in minte idei, ma si vedeam ce as putea scrie despre fiecare tema in parte, foaia a inceput sa se umple.
Fiecare persoana e unica, iar faptul ca exista notiunea de prietenie, de grup, este urmarea unei acceptari reciproce a membrilor, cu defecte si calitati, cu idei contradictorii sau similare.
In primul rand trebuie ca noi sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne vedem prin ochii proprii nu prin ai celorlalti si cu siguranta vom gasi aceleasi defecte sau calitati, idei sau caractere la viitorii prieteni, viitorul grup care ne va accepta pentru ceea ce suntem sau facem, nu pentru ceea ce suntem dispusi sa fim sau sa facem pentru a le fi pe plac.
Motivul numarul 3: Alegeri nepotrivite in cariera si nu numai.
Nu avem incredere in noi dar mai ales in ceea ce facem pentru ca, prin diverse imprejurari, am ales sau a fost ales pentru noi un drum pe care il parcurgem cu greutate.
Ne alegem profesia pe baza unor criterii care nu de fiecare data sunt stabilite de noi, iar daca acestea nu contravin in totalitate asteptarilor noastre, le acceptam.
Problema apare cand nu dam randamentul dorit, cand nu evoluam cum ne-am fi asteptat sau dorit, lucruri care ne pot afecta increderea in ceea ce suntem. Este inutil de mentionat faptul ca atatea studii demonstreaza ca facand ceea ce-ti place cu adevarat, poti evolua si avea succes, de aici si solutia la aceasta problema.
Probabil daca toti ne-am face o evaluare a actiunilor si a personalitatii, am descoperi ca avem o urma de neincredere, mai mica sau mai mare.
Primul pas este constientizarea, apoi cresterea vointei de a schimba ceva, prin pasi mici, care sa duca la altii mai mari. Nu exista miracole in schimbari de acest gen, dar exista vointa care poate duce la miracole.
TRUST ME!
P.S. vezi mai jos 5 carti pe care ai putea sa le citesti ca sa iti imbunatatesti increderea de sine:
Constantin Balan says
Si cu regret se intimpla asta des.