În ultimii 2 ani, a început în psihologie o discuție de amploare despre concepțiile și preconcepțiile pe care le avem despre introvertiți și extrovertiți și felul cum societatea este structurată în prezent vis-a-vis de cele 2.

Judecând, în mod superficial, după cantitatea de articole distribuite pe către conexiunile mele de pe Facebook, aș spune că ăsta a fost subiectul anului 2013.

liniste-vs-zgomot

Într-un fel, era de așteptat ca discuția asta să fie atât de populară, tinând cont că se estimează că 1/3 dintre oamenii pe care îi știm ar fi introvertiți.

Acest subiect probabil stătea pe limbile multor oameni, doar că nimeni nu a reușit să îl popularizeze îndeajuns încât media să îl propage mai departe.

Quiet

“Totul” s-a schimbat deodată cu apariția cărții Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking  de Susan Cain și foarte popularul ei speech TED.

Deodată, oamenii au început să își reconsidere atitudinea pe care o au față de aceste concepte.

Cumpara cartea

Manageri, leaderi, oameni de resurse umane și-au dat dintr-o dată seama că această trăsătură, trebuie luată în discuție în contextul dezvoltării unei echipe.

De ce?

În timp s-a conturat ideea că extrovertiții sunt cei care duc greul societății și o personalitate extrovertită este de preferat.

Această idee s-a impregnat adânc în “creierul societății”, ajungându-se la stereotipul că CEO-ul trebuie să fie extrovertit.

Ideea de a fi introvertit a fost atât de prost înțeleasă chiar și de mediul academic, ea fiind deseori comparată cu diverse tulburări de personalitate.

Diferențele dintre un introvertit și un extrovertit nu sunt atât de marcante, un introvertit căutând medii mai liniștite și mai puțin stimulante pentru a-și reface rezervele de energie, pe când un extrovertit preferă mediile ceva mai stimulante.

6 Lucruri pe care ar trebui să le știi despre introvertiți

1. Oamenii care sunt timizi nu sunt neapărat introvertiți și oamenii care sunt introvertiți nu sunt neapărat și timizi

Unul dintre cele mai populare stereotipuri care există despre introvertiți este că aceștia sunt (deosebit de) timizi.

Timid poate fi orice om pus într-un grup de oameni pe care nu îl cunoaște, care îl intimidează sau care îl inhibă într-un anume fel.

Mulți extrovertiți pot întâmpina situații de disconfort atunci când sunt puși într-o situație care le provoacă emoții puternice și automat vor fi mai timizi.

2. Introvertiții pot fi lideri excelenți

Deși o mulțime de top executives se caracterizează ca fiind extrovertiți, la o analiză mai în detaliu privind eficiența acestora, liderii introvertiți au fost la fel de buni și chiar mai buni în anumite situații decât liderii extrovertiți.

Introvertiții pe lângă buni CEOs, pot fi foarte buni public speakeri, vedete etc.

Nu au nicio problemă în a duce la capăt astfel de provocări.

De altfel, dacă e să privim în esență, faptul că un CEO este extrovertit sau introvertit, nu ar trebui să afecteze foarte mult felul cum își face treaba, ci mai degrabă felul cum își gestionează propria energie.

Un CEO introvertit probabil va căuta mai multe momente de solitudine, pentru că acest lucru îl va ajuta să gândească profund strategia sa și îl va ajuta să se reîncarce.

Este adevărat însă, că dinamica unei echipe poate fi influențată de către un introvertit, pentru că acesta tinde să îi lase pe oameni mai liberi să își exploreze ideile, pe când un lider extrovertit tinde să își influențeze echipa să îi adopte mai multe dintre propriile puncte de vedere.

O scurtă listă cu personalități care sunt de asemenea și introvertiți:

  • Abraham Lincoln
  • Albert Einstein
  • Christina Aguilera
  • J.K. Rowling
  • Warren Buffet
  • Eleanor Roosevelt
  • Courteney Cox
  • Emma Watson
  • Mahatma Gandhi
  • Rosa Parks
  • Audrey Hepburn
  • George Stephanopoulos
  • Mark Zuckerberg

3. Introvertiții nu sunt antisociali

Un introvertit va căuta mai multe momente în care să rămână singur, pentru că își regenerează energia mai ușor în perioade de liniște și solitudine.

Un extrovertit își dorește în schimb să aibă parte de mai multe activități la comun, un mediu ceva mai stimulant, pentru că în felul acesta se “reîncarcă” mai repede.

Ideea că un introvertit nu suportă prezenta oamenilor este stupidă. Indiferent dacă ești introvertit sau extrovertit, cu toții ne simțim bine când suntem vorbim despre noi

Dacă ținem cont de estimarea de mai sus, cum că 1/3 dintre cei pe care îi cunoaștem sunt introvertiți, atunci ideea că un introvertit este antisocial este și mai stupidă. O bună parte dintre prietenii tăi cu care îți petreci timpul sunt introvertiți și tu probabil nici măcar nu ți-ai dat seama, pentru că unui introvertit nu îi vine greu să socializeze, el putând cu succes să treacă drept un extrovertit :P.

Ideea de a fi antisocial este de multe ori prost înțeleasă, pentru că orice om are nevoie de acel “alone time”, doar că introvertiții probabil îl iubesc mai mult decât extrovertiții.

Dacă citești articolul aceste cu ritualurile zilnice ale 13 creatori de geniu, vei observa că fiecare dintre aceștia își proteja cu sfințenie timpul de lucru și se izola de cei din jur. Solitutidinea este adeseori o variație de meditație și de procesare a gândurilor profunde.

4. Sunt introvertiții mai creativi decât extrovertiții? S-ar putea

Faptul că ești mai tăcut, nu te face neapărat mai deștept.

Deși îmi place foarte mult vorba “Dacă tăceai, filosof rămâneai!”, proverbul face referire la tendința oamenilor de a scoate “porumbei” pe gură și de a se face de rușine, nu de la faptul că dacă ești tăcut ești mai deștept.

Într-adevăr, există percepția aceasta cum că dacă taci și pare că gândești mai mult, ești perceput ca fiind deștept, dar nu are nicio legătură cu realitate.

Extrovertiții sunt și ei gânditori excelenți, iar deseori se întâmplă ca aceștia să își producă cele mai bune idei când sunt singuri.

starea de flux

Eu unul nu cred că o persoană introvertită este în mod necesar și mai creativă, dar au fost mai multe cărți scrise pe tema gândirii profunde, printre care și Starea de Flux și există un consens cum că gândirea profundă afectează profund creativitatea unui individ.

Cumpara cartea

Îți recomand din nou acest articol și vei observa că oamenii care creează, deseori caută momente de solitudine pentru a-și putea face treaba.

5. Introvertiții nu sunt mai puțin abili din punct de vedere social

După cum am menționat și mai sus la punctele 2 și 3, introvertiții nu sunt mai puțin abili din punct de vedere social.

Sociabilitatea este o știință inexactă și poate fi mai degrabă văzută ca o artă.

De asemenea, gradul de empatie influențează felul în care socializezi, pentru că dacă citești omul mai bine, automat vei interacționa cu el mai bine, pentru că îi deduci din nevoi și afișezi mai multă înțelegere.

Un studiu realizat în 2013, a descoperit că dacă citești literatură clasică, îți vei îmbunătăți abilitățile de a socializa.

Au fost comparate mai multe tipuri de literatură: pop-fiction, classic-fiction, non-fiction. Cei care au citit literatura clasică, de tipul celei care era obligatorie la școală :P, au performat mai bine în teste care evaluează empatia și abilitățile de socializare.

A da și a luaIntrovertiții într-adevăr pot afișa mai multe nemulțumiri față de lucrul în grup, evenimente din networking, celebrul “small talk”, dar acest lucru este cauzat de nemulțumirea lor față de contactele sociale superficiale. Ei vor să se conecteze, nu doar să interacționeze de dragul de a interacționa.

Cumpara cartea

Dacă citești cartea lui Adam Grant, A da și a lua, vei observa cum mulți networkeri de top sunt de fapt introvertiți și și-au creat rețele puternice, doar pentru că nu interacționează cu oameni de dragul de a interacționa.

6. Introvertiții nu au o problemă pe care cei din jur trebuie să o rezolve

Dacă ești introvertit nu ai o problemă. Deși este însă destul de “sub-înțeleasă” această trăsătură, unii oameni din mediul academic chiar au asociat-o cu diverse tulburări de personalitate, să o numești tulburare este o exagerare grosolană. Este pur și simplu o diferență în felul în care ne trăim viața.

De asemenea, dacă ești extrovertit nu înseamnă că ești genul ăla de persoană care mereu dorește să fie în centrul atenției.

Cele 2 sunt într-adevăr trăsături importante și pot afecta calitatea vieții, dar eu cred că pentru mulți asta ar trebui să fie o chestie destul de evidentă.

Este un ideal să îți corelezi personalitatea cu slujba pe care o ai. Cum este de altfel și un ideal să ai o slujbă care corespunde cu pasiunile și hobby-urile pe care le ai.

Cine nu vrea să se joace și să facă bani în timp ce se joacă? 🙂

Așadar, dacă ai un prieten introvertit, nu căuta să îl schimbi, mai degrabă caută să înțelegi de ce face ceea ce face. Poate vei realiza că are niște obiceiuri care te pot ajuta și pe tine.

***

Deși probabil în acest articol ți-am spus niște lucruri de bun simț, crede-mă ele nu sunt atât de bine cunoscute de către publicul larg pe cât ar trebui să fie.

Oamenii știu mult prea puține despre introvertiți și extrovertiți și își formează în timp niște stereotipuri care influențează percepția lor într-un mod  nu tocmai benefic.

Rugămintea mea

Dacă ești introvertit, dă acest articol mai departe ca să dărâmăm câteva mituri despre introvertiți, printre care:

  • introvertiții sunt antisociali
  • introvertiții au o problemă
  • introvertiții nu pot fi lideri buni
  • introvertiții nu știu să lege relații noi

Dacă ești extrovertit, caută să identifici care dintre prietenii tăi este introvertit și reevaluează-ți atitudinea pe care o ai față de el, încercând să îți dai seama dacă ai ținut cont de faptul că acesta este introvertit.

sursa poza.

2 thoughts on “6 Lucruri pe care ar trebui să le știi despre introvertiți

  1. Laura G. Nistor

    Am auzit de această carte acum un an, însă nu mi-am făcut timp să o citesc în întregime. Cred că într-adevăr s-au răspândit multe concepții greşite despre introvertiți şi mă bucur că ai transformat aceat subiect într-un articol. La mai multe!

  2. Ioana Dina

    Mi-a palcut foarte mult comantariile mai ales despre introvertiti si ma bucur ca am gasit acest subiect dezbatut aici va multumesc.

Comments are closed.

Recommended Posts