În copilărie, pentru mine, 8 martie a însemnat Ziua Mamei, zi în care mergeam cu tata la florărie pentru a alege cel mai frumos buchet de flori pentru mama pe care i-l ofeream împreună cu o felicitare făcută de mine (nu prea reușită) și o poză de la școală cu clasicul buchet de ghiocei în mână.
Acum, și de ceva vreme, este si ziua mea, pentru că sărbătorim Ziua Internațională Femeii. Eu o sărbătoresc aproximativ la fel ca atunci când eram mică, fac bucurii mamelor din viața mea.
Articolul de azi nu este despre cărți, este despre câteva femei pe care le admir pentru inițiativa lor.
Dar înainte, echipa 1cartepesaptamana urează un LA MULTI ANI călduros tuturor femeilor!
Literatura a oferit mult timp sanctuarul și liniștirea sufletelor disperate și citirea despre provocările, diferențele și asemănările cu care se confruntă alte femei poate fi o forță de galvanizare pentru a inspira acțiune și a iniția schimbarea.
Îți plac cărțile? Cauți deseori oameni cu care să discuți literatura? Mulți oameni adoră să citească, dar poate fi greu să găsești pe cineva cu care să discuți cartea pe care o citești – mai ales dacă iubești un gen neobișnuit. Dacă nu prea ai timp să găsești oameni cu care să discuți despre interesele tale în lectură, poate dorești să iei în considerare înscrierea sau chiar începerea unui club de carte.
Acum ceva timp am decoperit prin intermediul Andreei inițiativa Teodorei de a creea un mic club de carte, așa că le-am invitat pe amândouă la un ceai să povestim puțin despre ele.
Andreea este mămică full time și reprezentant medical de marketing și vânzări. Teodora este consultant în resurse umane iar în timpul liber administrează propriul ei blog “despre pasiuni mărunte“.
Teodora mi-a povestit că acum mai bine de un an se afla într-o perioadă puțin mai grea și simțea nevoia de ceva nou, vroia să iasă din zona de confort. Atunci a dat de un podcast al scriitoarei Elizabeth Gilbert în care vorbea despre faptul că dacă dorești ceva nou în viața ta, nu aștepta să apară, creează-l chiar tu. Așa a luat naște în Ianuarie 2019 un mic club de carte în Brașov.
În momentul de față clubul este format din 5 persoane, o fată participă la întâlniri online tocmai din America. (WOW!!!)
Cum aleg cartea lunii? Depinde, după câte am înțeles, vine fiecare cu câte o propunere și se votează. Dar au zis că vor să încerce ceva diferit, în fiecare lună o fată va veni cu mai multe propuneri și celelalte vor vota, au zis că așa vor avea mai multă diversitate.
Prima întâlnire pe care au ținut-o a avut loc in Februarie și subiectul principal a fost “Singur pe Lume” de Hector Malot.
S-au scos una pe alta din zona de confort prin propunerile lunare. Au ajuns să citească cărți pe care în mod normal nici nu le-ar fi băgat în seamă. Printre titlurile alese se află: “Sala de bal” de Anna Hope, “Muza” de Jessie Burton, “Prietena mea genială” de Elena Ferrante.
Fetele mi-au mărturisit că le place să aibă un club de carte restrâns format din persoane apropiate lor pentru că așa își exprimă părerile cu mai mult curaj și reușesc să ajungă la discuții intrigante despre subiectul lunii respective. Pe lângă asta, fetele spun că este foarte plăcut să se întalnească o dată pe lună și să se detașeze de cotidian discutând despre interesul lor comun “cititul”.
După discuția cu Teo si Andreea, am găsit 4 motive mari și late pentru a intra într-un club de carte sau de ce nu, pentru a iniția unul.
Întâlnești oameni interesanți.
Chiar dacă te alături unui club de carte plin de prieteni, tot ai ocazia de a cunoaște oameni noi. Dar mi se par foarte interesante și cluburile de carte atunci când nu cunoști pe nimeni, acestea te scot cu totul din zona de confort.
Citești lucruri pe care altfel nu le-ai citi.
Lucru care se leagă de punctul 1, deoarece e greu să găsești persoane care au exact aceleași gusturi literare ca tine. Dar așa înveți să îți lărgești orizonturile literare și descoperi că îți place și altceva.
Unele cărți trebuie discutate.
Acest lucru mă face să mă gândesc un articol pe care l-am citit acum mult timp din New York Times și la ideea că citirea ar trebui (probabil) să rămână o preocupare privată (deși, pentru a fi corect, autorul acestui articol recunoaște că unele cărți deosebit de dificile necesită discuții.) Un caz în acest sens:Tu esti Placebo de Joe Dispenza. A schimbat total modul în care percepeam efecul placebo. Noroc că o colegă de la lucru a citit-o înaintea mea și am înlocuit o pauză de prânz cu o discuție aprinsă despre această carte.
Uneori este distractiv doar să discuți.
În cele din urmă – toate cluburile de carte – oricât de serioase, implică niște “chit-chat”. Și tocmai așa ar trebui să fie. Cu toții tragem la prietenie iar cluburile de carte sunt o excelentă scuză pentru a-ți face și a-ți păstra prietenii.
În concluzie, Andreea s-a oferit să lase un mesaj pentru tine:
“Simți că nu ai timp să citești? Și eu credeam și simțeam același lucru. M-am conformat propriului crez și am închis ușa invizibilă aflată între mine și lectură. Și am lăsat-o ferecată câțiva ani buni, exact anii dintre zbuciumata perioadă a adolescenței și anul de după ce am devenit mamă a doua oară. Și exact atunci, fix atunci, am desigilat ușa. Atunci când eram singură cu doi copii mici, când uitasem cu totul ce e aia plitiseala, am ales să îmi aloc timp pentru MINE. Iar timp pentru MINE a însemnat timp pentru cărți.
Citiți, oameni buni! Pentru că atunci când citești te transpui cu totul într-o lume nouă, în care fiecare personaj ți se mulează cameleonic pe propria piele. Pentru că te vei înfometa cu dorința de a afla lucruri noi, pentru că te va duce în călătorii în țări și în locuri în care nu ai mai fost.
Iar atunci când simți că poți împărtăși și cu ceilalți trăirile tale, îndrăznește să faci pași într-un club de lectură, real sau virtual, înființat de alții sau, de ce nu, chiar de tine!”
Sper că această inițiativă drăguță te-a motivat să încerci și tu ceva nou, cine știe, poate te vei surprinde.
O primăvară frumoasă!
Articol scris de ELY BRADAVSCHI.
Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.
Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.
Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul