Istoria este singurul laborator pe care îl avem pentru a testa consecinţele gândirii.

Etienne Gilson

În această lista de mai jos am inclus documentare mai deosebite în care nu surprindem istoria clasică pe care ai putea-o obține din cărti de istorie, ci căutăm să scoatem la lumină lucruri mai puțin cunoscute.

 1. O Istorie Secretă a Creierului – explorează istoria brutală a psihologiei experimentale.
 2. Familia Medici: Patroni ai Renasterii – Dintr-o comunitate mică Florența secolului XV, familia Medici se va ridica să conducă Europa în multe feluri. Cu ajutorul farmecului, patronajelor, îndemânării, duplicitatea și lipsa de scrupule, ei s-ar acumula bogății și putere fără precedent.
 3. Plansetul Rosu – despre regimul de teroare instituit de Cristofor Columb. Când a fost terminat, opt milioane de amerindieni Arawaks au fost exterminați prin tortură, crimă, forță de muncă, foamete, boli și disperare.
 4. Marii Lideri Indieni ai Americii – Timpul a ajuns să se confrunte cu dispariția lumii indiene. Mulți s-au liniștit la în rezervaţii, dar unii au ales să lupte.
 5. Au Ales China – Shuibo Wangm, regizor nominalizat la Oscar, îşi foloseşte aparatul de fotografiat pentru a expune povestea uimitoare a 21 de prizonieri de război americani, care, după ce s-a pus capăt războiului din Coreea, au ales să trăiască în China, în loc de a se întoarce în SUA.
 6. Lasa-ti Viata Sa Fie Un Impediment Pentru a Opri Masinaria – America a început cu invazia unui continent populat și a comis un genocid împotriva populaţiei băştinaşe. În locul ocupat s-a declarat o națiune independentă și un testament care a proclamat egalitatea întregii omeniri. În acel act monumental de ipocrizie, America a avut geneza să.
 7. Furtul Unei Natiuni – despre situația dificilă a oamenilor din Insulele Chagos din Oceanul Indian – expulzaţi în secret și brutal din patria lor de către guvernele britanice şi americane la sfârșitul anilor 1960, pentru a face loc unei o baze militare americană.
 8. Regele Pierdut al Mayasilor – dușmanii notoriului rege Yax K’uk Mo se întrec într-un joc cu o minge care pare să fie foarte asemănător cu fotbalul modern. Dar, în acest concurs câștigătorii trăiesc și învinși își pierd capul.
 9. Mumia Divă – Buldozere lucrează zi și de noapte în solul antic, sculptează bazele viitorului din China, descoperind un mister incredibil al trecutului său.
 10. Aztecii: Sacrificiu și Știință – Multe dintre adevărurile din spatele existenței aztecilor au fost ascunse de secole de mituri şi fantezie religioasă. Cu toate acestea, un nou portret precis al culturii este trasat prin examinarea atentă a civilizației aztecilor.
 11. Decreteii – Procreația este datoria socială a tuturor femeilor fertile, a fost gândirea politică în anii 1960 și 1970 în România. În 1966, Ceaușescu a emis Decretul 770, prin care a interzis avortul pentru toate femeile excepția cazului în care aveau peste patruzeci de ani sau aveau deja grijă de patru copii.