Mi-am dat seama că până acum ți-am prezentat doar perspectiva happy a educației, dându-ți motive în plus ca să te ții de treabă sau să începi să te educi singur.
Totuși, niciodată nu te-am întrebat de ce nu te educi singur?
- De ce nu îți cumperi cărți? De ce nu îți faci o legitimatie la bibliotecă?
- De ce nu downloadezi materiale educative gratuite care te-ar putea ajuta să devii mai bun?
- De ce nu te înscrii la niște cursuri gratuite ținute de profesori de renume? Vezi Coursera.
- De ce nu vrei să crești peste grupul din care faci tu parte acum?
Îți este frică? Îți este rușine că alții o să te arate cu degetul și o să spună: “uite tocilarul cum stă toată ziua cu cărțile în brațe?“.
Îți este frică să înveți ceva nou pentru că tu crezi că nu vei fi bun la acel lucru?
De ceva sigur îți este frică:
- Poate îți este frică să îți dai demisia și să lucrezi la ceva la care vroiai de mult.
- Poate îți este rușine să spui în public care este pasiunea ta reală.
- Poate încă nu îți cunoști misiunea.
- Poate îți este frică sa te eliberezi de toată prostia din jurul tău.
De citit sigur știi să citești, pentru că mă citești pe mine acum. De auzit probabil auzi. Dacă nu auzi, sigur ai găsit o metodă de a înțelege sunetele.
Nu ai prieteni care să te sprijine? Schimbă-i.
Nu ai bani? Lucrează.
Nu îți ajung banii? Economisește măcar pentru o legitimație la bibliotecă sau fă o chetă.
Nu ai îndeajuns de mult tupeu ca să ceri ajutor? Care este cel mai rău lucru ce ți se poate întâmpla dacă ceri ajutorul? Să primești un nu și situația să devină aiurea.
Ai o minte de geniu. Singura ta problemă este că nu o antrenezi îndeajuns.
Ai nevoie de oameni deștepți pe lângă tine, de cărți bune și oportunități de învățare peste tot în jurul tău: muncă, familie, prieteni, pe stradă.
Poți în zona de comentarii să mă contrazici din dorința de a-ți mai găsi o scuză, de a mai amâna momentul în care îți dai seama că ai nevoie de ceva mai mult decât ceea ce ți se servește de presă, politică și oameni plafonați.
Vrei excelență, vrei spiritualitate, vrei hobby-uri/pasiuni elevate, vrei sport și sănătate.
Le poți avea pe toate, însă pentru a le avea, va trebui să îți miști fundul și să depui mai mult efort.
Dacă alții te educă prost, de ce nu te educi singur?
Antonela Pohoata says
Chiar asa. De ce?
Liliana Filip says
Cei care ajung departe chiar asta fac…
Liliana Filip says
Chiar daca nu arata, asta fac. Daca ai sa urmaresti viata cuiva (care a ajuns cineva), nu neaparat biografia, interviuri sau comentarii ale cunoscutilor, vei observa ca au facut ceva deosebit care i-a ajutat f mult. Eu am vrut sa le dau elevilor mei sa studieze viata cuiva in amanunt, dar nu prea am avut succes…
Liliana Filip says
Atitudinea asta e "masurata de inteligenta emotionala" cum cred ca stii.
Antonela Pohoata says
Buna idee, sa studieze viata cuiva in amanunt. A unei celebritati… Dar oare de ce n-a mers?
Liliana Filip says
pentru ca sunt comozi si aparent nu vad rostul.
Sorin Timofticiuc says
Asa ca lasa tembelizorul si pune mana pe o carte ! 😀
Emanuel Beres-Salagean says
Poate de aceea ca elevii s-au simtit obligati sa studieze viata cuiva. Stiu cum e sa fii la scoala si sa fii obligat sa citesti una si alta. Lasa-i ca vor mai creste si atunci vor citi din proprie initiativa! Oamenii se pot transforma radical
Emanuel Beres-Salagean says
Oamenii bogati investesc intr-o biblioteca. Oamenii mediocri "investesc" in cel mai nou televizor cu plasma, sau cu ce o mai fi. Investind intr-o biblioteca, am invatat cum sa ma imbrac cu stil si in concordanta cu ceea ce doresc sa devin. Tot din carti si cursuri am invatat sa imi construiesc o afacere online, din care deja au venit primii bani 🙂 Investind in carti, investiti in voi.
Alina Stanciu says
Corect!In liceu trebuia sa citesc constant pentru literatura,in vacanta in timpul anului scolar,de ce?pentru ca am avut o prof. care tinea extrem de mult la lectura suplimentara sa zicem.Incercam mereu sa citesc macar o parte din ce ni se indica in vacante,dar mi-era foarte greu totusi.
Imi dau seama acum pentru ca pur si simplu nu ma pasiona suficient sa stau si sa citesc romane peste romane din timpuri pe care nici nu le intelegeam prea bine.Asa ca dupa terminarea liceului cu chiu cu vai am mai pus mana pe vreun roman….doar ca acum mi-as dori sa pot citi mai mult,insa nu romane,carti legate de teme care ma intereseaza totusi si au si o contributie in viata mea-gen carti legate de nutritie,dezvoltare personala,psihologie.In felul asta,da as citi.
De multe ori suntem obligati sa citim si ce nu dorim si tocmai de asta nu e prea placut.
Liliana Filip says
A fost o tema la ora de dirigintie( nu era obligatorie) si nu neaparat din carti…Un pictor italian spunea: "Fiecare vede frumusetea pe care poate sa o vada"
Laura A. Pintilie says
e frumos ca dati sfaturi, unele chiar bune.
e frumos ca cititi si ii indemnati pe altii sa citeasca, dar va rog eu frumos scrieti mai corect."De ce nu te înscri" > inscrii
Mosulet Doina says
Punct ochit, punct tintit!
Gabriel Nechita says
dacă îmi promiţi şi tu că o să scrii cu diacritice. Promiţi?
Monica Luciani says
Hai sa vedem esenta si sa nu ne impiedicam mereu de "forma".cu ce ma ajuta un articol sris corect ,impecabil gramatical daca nu imi transmite intelepciune sau dorinta de a da acel start unei vieti superioare.sa fim mai toleranti!
Petrescu Nicoleta says
asa este
Laura A. Pintilie says
Nechita Gabriel mi se pare aberant raspunsul tau. e un fel de scuza pentru lipsa de cunostinte, cunostinte care se dobandesc in clasele primare; scuza-ma, dar daca pana la varsta de 20+ de ani nu reusesti sa iti dai seama ca [tu te inscrii] nu e acelasi lucru cu [tu te inscri]… ai o mare problema.
Emilia Venera Otobîc Pîrvescu says
da mi-a placut…..!
Maria Richi Stefanescu says
….si pre multa carte strica…