Creativitatea există în fiecare dintre noi.
Creativitatea este unul dintre cele mai nostime și prost înțelese concepte pe care le cunosc.
Toți suntem creativi, însă educația pe care o primește un individ și metodele pe care acesta le folosește zi de zi ca să își stimuleze gândirea, fac din unii oameni să fie mai creativi decât ceilalți.
Reține: educația și metodele.
Metodele pe care eu o să ți le prezint sunt foarte simple și pot fi executate rapid.
Pe cât de simple sunt, pe atât de eficiente se și prezintă.
Sunt metode pe care eu le folosesc în mod obsesiv, nu sunt “secrete de stat” și garantez pentru ele 100%.
Dacă nu mă crezi întreabă-i pe cei care mă cunosc și pot spune cu încredere că sunt o persoană cu multe idei și aparent creativă.
Înainte de a-ți oferi “metodele mele secrete” îți spun că ai noroc. Deții un creier și înțelegi ce scriu. Așadar, ai tot ce îți trebuie ca să devii mai creativ.
5 Metode care te ajută să trezești creativitatea din tine
1. Citește cât mai mult. Citește cărți care îți stimulează imaginația și îți dau de gândit. Citește articole publicate de mari gânditori.
Nu ai cum să nu devii plin de idei după ce citești un blog ca a lui Seth Godin sau un blog foarte bun de dezvoltare personală.
Mie îmi vin foarte foarte multe idei când citesc liste imense cu idei sau când dau peste citate foarte bune.
Cititul, în cantitate și calitate ridicate, va rezolva în mare măsură și problema educației de care ți-am vorbit mai sus.
2. Discută cu persoane mai deștepte decât tine. Oamenii aceștia au darul de a te inspira și de a-ți prezenta perspective noi și interesante.
Unul dintre lucrurile care pe mine m-au fascinat întotdeauna a fost cantitatea de idei generate dintr-o discuție cu un om cu o poveste interesantă de viață sau cu un om mai deștept ca mine.
La început probabil, alături de un astfel de om, te vei simți un pic stânjenit, poate intimidat de persoana cu care discuți, dar pe măsură ce o faci mai des, devii mai relaxat și ciulești mai bine urechile.
Cu cât te împrietenești mai mult cu astfel de oameni, cu atât mai bine.
3. Cercetează și analizează în detaliu ceea ce fac oamenii pe care îi admiri.
Ideea de cercetare te conduce către descoperiri de valoare, pentru că te determină să te concentrezi, să îți dedici toată atenția unui singur obiectiv.
Cercetând în detaliu ceea ce fac alții corect, vei începe să descoperi tipare, vei începe să înțelegi anumite lucruri diferit și vei începe să generezi propriile modele de cum să faci lucrurile ca la carte.
Înainte de a mă apuca de un articol nou sau de a face ceva pentru un client, mă documentez foarte mult din ceea ce fac alții, pentru că vreau să modelez (se poate considera că reproduc cu scopul de a nu reinventa roata) ceea ce fac alții și eu să vin cu valoarea mea strategică/adăugată.
Nu are rost să iei totul de la zero, pentru că riști să pierzi în mod inutil timpul și te poți înțepeni în realiazarea sarcinii tale.
Creativitatea ta trebuie să creeze o valoare adăugată, nu să reinventeze lucrurile în același fel.
4. Scrie. Scrie. Scrie.
Habar nu ai cât te ajută scrisul. Un prieten bun, care zicea că nu îi place să scrie, după ce a scris primul lui articol s-a simțit foarte bine.
I-au venit idei noi și devenise entuziasmat.
Mi-a zis că e mai mișto decât avea el impresia că este.
Scrisul îți stimulează gândirea și te determină să faci conexiuni între cunoștințele pe care le deții.
Cele 5 metode mi-au răsărit în minte, doar după ce am început să le scriu pe primele 2 metode.
Nu este greu să îți stimulezi gândirea și să devii creativ, dacă ai testat primele 2 metode.
O să ți se pară natural să scrii și o să vrei să scrii din ce în ce mai mult, mai ales dacă feedback-ul e bun sau scrisul îți rezolvă probleme de gândire/concentrare.
Nu trebuie să scrii pe un blog, dar măcar scrie într-un jurnal, astfel încât să îți faci mintea să lucreze.
5. Folosește gândirea radiantă sau mai clar spus, folosește-te de mindmaps.
Mindmap-urile mi se par niște unelte subutilizate de noi toți.
Pe mine mă ajută teribil de mult să îmi clarific ideile, să-mi organizez training-urile, să-mi organizez strategii sau planificări.
Poți face mindmap la orice, pentru că te ajută să te concentrezi și simți că îți accesează resurse pe care nu știai că le ai.
Dacă vrei să experimentezi în detaliu ce este un mindmap îți recomand să citește cartea lui Tony Buzan – How to Mindmap și să folosești un soft de mindmapping cum este Mindomo, un soft excelent creat de români de ai noștri și pe care îl recomand 100%.
Concluzii
Ai văzut ce simple sunt metodele mele?
Te asigur că sunt și 100% eficiente, mai ales dacă le aplici cu entuziasm.
Nu e greu să trezești creativitatea din tine, ea este acolo, latentă și abia așteaptă să fie accesată.
Educația și metodele joacă un rol important în stimularea creativității și fără dezvoltarea lor nu o să te consideri niciodată o persoană creativă.
Degeaba dai vina pe alții că sunt mai creativi ca tine, dacă tu nu faci nimic în privința aceasta.
Folosește toate cele 5 metode pe care eu ți le-am descris și îți garantez 100% o să generezi o mulțime de idei bune de care o să poți folosi în viața ta de zi cu zi.
Dacă nu merg, te rog scrii un comentariu și eu voi căuta noi metode ca să rezolvăm problema asta cu creativitatea odată pentru totdeauna.
Cum ți se par metodele descrise de mine? Ce alte metode folosești ca să îți stimulezi creativitatea?
Raluca Tanase
Benefice sunt si pasiunile care au de-a face cu creativitatea. Chiar daca initial nu vor aduce efecte vizibile, pe termen lung sunt aur curat 🙂 As mai adauga momentele de liniste in care iti lasi gandurile sa zboare, un brainstorming personal in care sa nu fii deranjat de nimeni. Initial fara vreo tema, apoi pe un subiect anume. Dupa aia cred ca prinde bine si mindmap-ul.
Gabriel Nechita
E adevărat, că de multe ori creativitatea e şi o consecinţă a contextului. Momentele de linişte merg foarte bine când simţi nevoia să îti scoţi ideile de cap… mai ales după o zi întreagă de citit.
Andreea Carmen Făniţă
Exista extraordinar de multe metode de generare a creativitatii, precum Brainstormingul. Important este sa vrei. You can make it happen <3
Gabriel Nechita
Brainstormingul e de bază, toată lumea îl face, chiar dacă îl face mai bine sau mai rău. Nu l-am menţionat pentru că mă interesa să expun nişte metode de merg dincolo de brainstorming sau lateral.