Tu știi care sunt cei mai citiți autori de fantasy?
Sigur că acest top nu ar fi corect dacă nu ar fi în el Tolkien, Rowling sau George Martin.
Totuși, îți propun o listă cu 5 autori de fantasy (și ale lor cele mai bune cărți) despre care merită să știi, excluzându-i pe primii 3 de mai sus.
Bine?
Brandon Sanderson
Brandon Sanderson este scriitor american de fantasy și SF, cunoscut pentru universul Cosmere prezent în majoritatea romanelor sale fantastice, în special în seria ”Născuți din ceață” și Stormlight Archive. A devenit pasionat de fantasy încă din adolescență când a scris câteva nuvele.
Povestea universului Cosmere este despre o ființă misterioasă numită Adonalsium, care a existat pe o lume cunoscută sub numele de Yolen. Adonalsium a fost ucis de un grup de 16 conspiratori, ceea ce a determinat puterea sa să se distrugă în 16 Sharduri diferite, fiecare dintre acestea purtând o imensă putere. Cele 16 persoane au luat apoi aceste părți și au călătorit în lumi noi, populându-le cu diferite sisteme de magie.
În 2016, compania americană DMG Entertainment a autorizat drepturile filmului asupra întregului univers Cosmere al lui Sanderson.
Seria NĂSCUȚI DIN CEAȚĂ
Seria ”Născuți din ceață ”a fost inițial o trilogie, la care a fost adaugat ulterior un al patrulea volum a cărui acțiune se petrece la 300 de ani după evenimentele din seria originală. Al cincilea volum a apărut anul acesta la Editura Trei.
Sanderson scrie cinematografic și îți va fi greu să te dezlipesti de carte până nu o termini. Începând cu prima pagină a fiecărei cărți ale sale, pășești în Universul Cosmere, un univers creat de Sanderson, un univers pe care îl descoperi puțin câte puțin în fiecare carte a lui.
EROUL EVURILOR
Sentimente contradictorii la tot pasul, personaje demne de admirat și momente la care e imposibil să nu-ți cadă o lacrimă. Pe toate le găsești în volumul al 3- lea al seriei.
La sfârşitul volumului al doilea, protagoniștii sunt la un pas de agonie și distrugere, după ce Vin a eliberat o forță distructivă, când încerca să îndeplinească ,de fapt, profeția care va salva lumea.
“Eroul Evurilor” îți aduce încheierea mult dorită: toate intrigile, conflictele, problemele sunt rezolvate și explicate în timp ce fiecare personaj a avut parte de un final (fericit sau nefericit).
Seria STORMLIGHT ARCHIVE
Din această serie fac parte 10 volume, cel puțin așa ne-a promis Sanderson. Până acum au apărut Calea Regilor în 2 volume, Cuvinte despre lumină, tot în 2 volume și Oathbringer – disponibil în limba engleză.
CALEA REGILOR
Calea Regilor” are în total 1500 de pagini, structurate în 2 volume. Chiar dacă pare mult, este ușor de citit și îți dorești să tot mai fie pagini, cuvinte, poveste, să nu se termine. Nu este doar un personaj principal, sunt mai multe interesante și fiecare capitol se concentrează pe unul dintre ele.
Aspectul principal în jurul căruia e creată lumea este Furtuna – un fenomen magic care vine întotdeauna din aceeași direcție și are aceleași etape clar definite. Seamănă cu un fel de uragan, care smulge pietre și tot ce apucă din calea ei și poate omorî ușor persoanele, animalele și chiar și plantele care nu sunt la adăpost – și se termină cu o ploaie torențială normală.
Cartea este însoțită și de desene care exemplifică foarte mult povestea.
Neil Gaiman
Gaiman a început să citească de la vârsta de patru ani și a citit tot ce i-a căzut în mână. Spunea: “Eram un cititor. Iubeam cititul. Cititul îmi oferea plăcere. În școală, eram foarte bun la toate materiile nu pentru că aveam aptitudini speciale, ci pentru că în prima zi de școală ni se dădeau manualele, iar eu le citeam – ceea ce înseamnă că știam ce urma să se predea, deoarece eu deja citisem.”
Prima carte citită a fost Stăpânul inelelor de J. R. R. Tolkien luată de la biblioteca școlii, dar cei de acolo aveau doar primele două volume ale trilogiei, pe care Gaiman le-a împrumutat ulterior de multe ori. Când a câștigat premiul școlii la limba engleză la citit, a primit al treilea volum și o antologie de poezie englezească.
Seria SANDMAN
”Sandman” are limpezimea basmelor și subtilitățile subversive ale ficțiunii moderne de primă mână.” — Stephen King. Saga cuprinde 10 volume, primul a fost tradus și în România
Seria Sandman a fost ilustrată de mai mulți artiști excepționali, fiind un amestec de mitologie antică și modernă în care se întrepătrund perfect ficțiunea contemporană, drama istorică și legendele.
PRELUDII NOCTURNE
În Sandman, Gaiman livrează o arhitectură completă, combinând elemente din tradiția ebraică, greacă, latină, nordică.
”Preludii și nocturne” este primul volum dintr-o saga unică în literatura benzilor desenate, care-i introduce pe cititori în lumea fantastică și întunecată a viselor și coșmarurilor, pe tărâmul lui Morfeu.
Seria începe odată cu capturarea lui de către o sectă de ocultiști. Captivitatea lui Morfeu durează șaptezeci de ani, timp în care balanța lumii este alterată. Cele opt episoade din ”Preludii și nocturne” relatează captivitatea lui Morfeu.
MITOLOGIA NORDICĂ
Sau o reinterpretare a marilor mituri scandinave, scrisă de unul dintre cei mai îndrăgiți autori de fantasy.
Miturile și zeii din panteonul nordic prind viață datorită lui Gaiman: Odin, mai-marele zeilor, înțelept și cutezător, Thor, fiul lui Odin, cel incredibil de puternic, dar nu cel mai înțelept dintre zei, și Loki, un farsor și un manipulator neîntrecut, frate de cruce cu Odin.
”Repovestind aceste mituri, am încercat să mă văd pe mine în trecut, în ținuturile unde aceste povești au fost spuse pentru întâia oară, în fața unor oameni care voiau să știe ce-a mai făcut Thor, ce este un curcubeu, cum să-și trăiască viața și de unde vine poezia de proastă calitate.” – Neil Gaiman
TERRY PRATCHETT
Terry Pratchett s-a născut în 1948 și a publicat prima sa poveste când avea doar 13 ani. După ce a părăsit școala la 17 ani pentru a deveni jurnalist, a continuat să scrie, publicând primul său roman, The Carpet People, în 1971 și a continuat să producă serialul Discworld de succes fenomenal.
Seria DISCWORLD
Discworld sau ”Lumea Disc” este o serie fantasy umoristică a cărei acțiune se petrece pe Lumea Disc, o lume plată care stă pe spinarea a patru elefanți purtați de o gigantică țestoasă, Marele A’Tuin. Cărțile parodiază fecvent (sau se inspiră din) operele lui J. R. R. Tolkien, Robert E. Howard, H. P. Lovecraft și William Shakespeare, precum și mitologia, folclorul și basmele, făcând deseori paralele între ele și problemele culturale, politice și științifice curente.
De la apariția primului roman, Culoarea magiei (1983), au fost publicate 38 de cărți Lumea Disc la momentul septembrie 2010, dintre care cinci se adresează adolescenților.
Dintre cele 38 de cărți, fac parte ”Seniori și doamne” și ”Formidabilul Maurice”.
SENIORI ȘI DOAMNE
Naratiunea începe la persoana 1, povestită în stilul clasic și imediat te cuprinde acel entuziasm specific copiilor și nu mai poți să lași cartea din mână. Magia cuvintelor simple te acaparează.
O carte plină de întâmplări haioase cu trei vrăjitoare în lumea fantastică DISC!
Cărțile lui Pratchett sunt cărți fantastice, dar reale. Au vrăjitoare, troli, pitici, câini vorbitori, gargui mișcători și dragoni. Dar ei reprezintă tipologii de oameni și lumea lor e lumea noastră, cu niște scăpări de magie. Sunt cărți pline de aventură și umor, potrivite pentru toate varstele.
FORMIDABILUL MAURICE ȘI OASTEA ROZĂTOARELOR SAVANTE
Dacă ai pus în coșul de cumpărături minim 3 cărți fantasy pentru tine, trebuie să pui una și pentru copilul tău (sau nepot, fin, etc). Și această carte este perfectă.
Maurice e un motan vorbitor foarte șiret, care e pus pe făcut averi. S-a înhăitat cu niște șobolani – oastea rozatoarelor savante – care pot și ei să vorbească și cu Keith, un băiat nu foarte inteligent, dar care știe să cânte la fluier. Împreună, merg din sat în sat unde șobolanii se prefac că infestează totul. Keith cere o mică avere, apoi se preface că-i vrăjește cu fluierul și îi convinge să părăsească satul.
Astfel, Formidabilul Maurice pune la cale escrocheria perfectă.
Plasată în populara Lume Disc, povestea spusă de Terry Pratchett este deopotrivă cuceritoare și nostimă. Unul dintre cei mai apreciați scriitori de fantasy răstoarnă o poveste clasică și nimeni nu se va mai uita cu aceiasi ochi la fluierașul fermecat. Și nici la șobolani.
ROBERT JORDAN
A învățat singur să citească la vârsta de 4 ani, cu un mic ajutor de la fratele său de 12 ani. Până la vârsta de 5 ani a devorat operele lui Mark twain și ale lui Jules Verne.
Este cunoscut pentru seria ”Roata timpului” care are 14 volume dar și pentru povestea lui Conan Barbarul. El a fost unul dintre autorii care au scris povestea originală a binecunoscutului personaj.
Seria ROATA TIMPULUI
Seria, remarcabilă prin mărimea ei, este inspirată din elementele mitologice cât și legendare din Europa și Asia, printre acestea se numără și natura ciclică a timpului găsită și în Hinduism și Budism cât și conceptele balansului, dualității și respectului pentru natură găsit în Daoism. Seria a fost parțial inspirată și din ‘Război și Pace’ a lui Lev Tolstoi.
Personajul malefic al seriei este catalogat drept o adevărată forță a haosului ce vrea să pună stăpânire pe întreaga lume. Acesta a primit numele de Cel Întunecat (the Dark One) și în prezent este închis într-un soi de altă dimensiune.
Astfel, conflictul major este lupta dintre bine și rău, întuneric și lumină. Pe lângă asta, mai există o varietate de conflicte, unele majore, altele minore între personajele principale.
COROANA DE SĂBII
Lumea creată Jordan este absolut genială, este una magică, similară cu cea din Stăpânul Inelelor sau Urzeala Tronurilor, cu o faună și o floră aparte și tot felul de personaje și creaturi ale luminii și întunericului.
”Coroana de săbii” este volumul al 7-lea din seria ”Roata timpului”.
Elayne, Aviendha si Mat sunt pe cale să finalizeze un proiect menit să pună capăt încălzirii climatice și să restabilească ordinea firească a vremii. Egwene începe să implice mai multe personaje care să o ajute – Oamenii Marii, Windfinder, Femeile Înțelepte, dar și altele la fel de surprinzătoare.
Ray Bradbury
Ray Bradbury a fost autor și scenarist american. A scris o varietate de genuri, printre care și fantasy, science fiction, horror and mystery fiction.
Este cunoscut în special pentru romanul distopic Fahrenheit 451, care a avut de curând o adaptare de film realizat de HBO.
Operele sale au fost adaptate în peste 20 de filme și show-uri și a primit numeroase premii. A scris și a consultat scenarii de televiziune, inclusiv Moby Dick.
După moartea sa în 2012, The New York Times l-a numit pe Bradbury „scriitorul cel mai responsabil pentru aducerea științei ficțiunii moderne în mainstream-ul literar.”
OMUL ILUSTRAT
”Omul Ilustrat” este un personaj fantastic, ale cărui tatuaje prind viață atunci când sunt privite, fiecare spunând o poveste diferită. Cartea reunește 18 povești în care fantasticul se împletește cu umorul negru, fatalismul și macabrul. Autorul nu ezită să se amuze de personajele sale, să le arate defectele și limitele și să le demaște naivitatea.
Ți-am captat atenția? Omul ilustrat este ”înalt, cândva musculos, dar acum, dintr-un motiv sau altul, începuse să se îngrașe. Avea brațele lungi și mâinile groase, însă capul lui, așezat pe corpul său masiv, avea fața ca aceea a unui copil”
”Caleidoscop”, ”În pielea celuilat”, ”Ploaia continua” sunt 3 dintre cele 18 povestiri.
Pe elefant.ro o găsești în limba engleză.
CRONICI MARȚIENE
Cartea lui Bradbury are 271 de pagini ceea ce dovedește că nu e neapărat nevoie de mii de pagini pentru a construi o poveste, personaje, o bijuterie de carte.
Cronicile martiene” înseamnă o colecție de 26 de povestiri despre colonizarea planetei Marte de către oamenii care fug de pe planeta Pământ plină cu probleme și în cele din urmă devastată de un război atomic și conflictul dintre marțienii autohtoni și noii coloniști. Sună clișeic, dar nu este.
Cronicile Marțiene, atât ca un întreg, cât și disecată separat, rămâne o lucrare memorabilă, un must read pentru orice fan SF. Fie că spune povestea unui pământean, a unui marțian sau a unei simple case, Bradbury demască ambițiile, slăbiciunile și ignoranța speciei umane într-o lume stranie și fascinantă, căreia omul nu îi aparține.
Lista continuă cu Robert E. Howard, Philip Pullman dar și mulți alții. Nu se încheie niciodată. Și asta este un lucru tare bun pentru pasionații de SF din toată lumea.
Spor la citit!
Articol scris de VALENTINA NEACȘU
Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.
Așa cum scrie si pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.
Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe am citit-o și pe care ai citit-o.