Oare se poate să faci un top cu cărți scrise de bucătari celebri fără să îl incluzi pe Jamie Oliver și cărțile lui supercelebre? Da se poate, nu e chiar așa de greu. Te invit și pe tine să descoperi și alte nume celebre în gastronomia internațională.
Însă, nu îl putem ignora pe Jamie Oliver și ale sale supervândute cărți în toată lumea. Măcar puțin trebuie să vorbim despre el. A făcut 28 de emisiuni TV, a scris 21 de cărți culinare, a deschis 35 de restaurante, are o familie frumoasă. Și este în topul celor mai bogați bucătari din lume.
2019 înseamnă 20 de ani de la prima carte scrisă de jamie Oliver – The Naked Cook. Deci cărțile lui merită, poate, un top aparte.
Dar vă invit să descoperiți și alți bucătari celebri, să vă faceți poftă de gătit cu rețetele lor și să le citiți poveștile.
Top 7 cărți scrise de bucătari celebri
ÎN BUCĂTĂRIA LUI JOSEPH HADAD DE JOSEPH CADAD
Posibil să îl știi pe Joseph Cadad de la Top Chef. Sau ai fost la Restaurant Joseph din București. Dar oare știi că a creat showuri culinare pentru celebrități precum Bill Clinton, Margareth Thatcher dar și Madonna, Michael Jackson și mulți alți.
În 2013 își împlinește cel mai mare vis al său și deschide în București restaurantul care îi poată numele. La un an după, lansează și programul de cursuri de gătit Cooking with Joseph.
Joseph spune că deține secretul a peste 2000 de rețete sofisticate și, o parte dintre ele, le găsești în această carte, scrisă cu rafinament și mult bun gust.
SECRETELE LUI GORDON RAMSAY DE GORDON RAMSAY
Dacă pe Jamie Oliver am reușit să nu îl include în acest top, pe Gordon Ramsay a trebuit. Așa că, uite că îi poți afla secretele cu această carte. Pentru că trebuie să fii cu adevărat tăios în bucătărie ca să ai restaurante în Londra și New York de 12 stele Michelin împreună.
Să nu uităm de faimoasele sale emisiuni: Coșmar în bucătărie, Cu F de la Fantastic, Curs de gătit superior cu Gordon. Totuși, nu aș putea trece cu vederea fundația creată împreună cu soția lui, Tana. Fundația strânge bani pentru Great Ormand Street Hospital for Children din UK.
În anumite perioade, restaurantele sale donează 1 liră din nota de plată pentru acest spital. Și astfel, cei 600 de copii care vin zilnic la Ormand Hospital să aibă parte de cele mai bune echipamente și cele mai bune servicii.
Ce secrete vei descoperi? Metode simple și clare propuse de Gordon Ramsey transpuse în 120 de rețete originale și apetisante.
PRESSURE COOKER DE MARTHA STEWART
Martha Steward propune tuturor pasionaților de gătit 100 de rețete rapide și aromate care vor transforma felul în care vă gândiți la mesele de week-end și nu numai. Rețetele includ instrucțiuni pentru ambele tipuri de mașini de gătit sub presiune.
Coaste scurte care se prăbușesc după doar o oră, fasole uscată fără procesul pre-înmuiere lung, risotto cremos, perfect gătit, pregătit în șase minute – doar câteva dintre deliciile pe care le găsești în carte.
Acum poți avea o carte cu rețete strălucitoare și fără efort, care dau un gust maxim și necesită un timp minim. Fiecare rețetă este testată riguros și fotografiată frumos. Și ai un capitol dedicat exclusiv deserturilor: prăjituri, budinci și multe altele.
JAMILA CUISINE VOL II DE GEANINA STAICU-AVRAM
Dacă ți-a plăcut volumul 1, volumul 2 este gata să ajungă la tine. Pentru că primul volum s-a bucurat de un mare succes, apariția celui de-al doilea a fost inevitabilă. Așa că, uite-l!
De fiecare dată când caut o rețetă, prima sugestie imi apare jamilacuisine.ro. Și este o alegere foarte bună. Am ales rețetele ei cu linte rosie si cheesecake și m-am bucurat că am făcut-o.
Această carte conține rețete, vechi și noi, unele cunoscute și foarte iubite, altele făcute în premieră. Vei găsi atât aperitive, cât și feluri principale și deserturi. Rețetele sunt testate și explicate pas cu pas, fiind însoțite de fotografii de calitate și de toate informațiile de care ai nevoie pentru a pregăti cele mai gustoase preparate.
KITCHEN SECRETS DE RAYMOND BLANC
Raymond Blanc este o legendă culinară cunoscută atât pentru arta delicioasă din farfurii dar și pentru povestea de viață emoționantă. Deci, va fi intrigant să îi afli secretele delicioase. Rețetele lui sunt perfecte pentru orice nivel de pregătire în bucatarie pe care o ai.
Raymond a făcut toată munca grea, rafinând rețetele de luni și chiar ani până când acestea sunt destul de perfecte. Fiecare rețetă include explicații și sugestii pentru ca rezultatele să fie extraordinare.
Printre rețetele din carte, vei găsi: salată Roquefort, cassoulet de pește, parfait de ficat de găină. Deci, dacă vrei să îți testezi îndemânarea, dar și pofta, pentru bucătăria franceză, secretele lui Raymond Blanc îți vor de un ajutor gustos.
KITCHEN CONFIDENTIAL. AVENTURI DIN INTIMITATEA RESTAURANTELOR DE ANTHONY BOURDAIN
Dacă te-ai intrebat ce se află în spatele ușilor din bucătăriile fancy ale celebrelor restaurante, Anthony Bourdain te invită să le descoperi. Un lucru e sigur: arta gastronomiei nu este atât de simplă precum apare la prima vedere. O carte la fel de savuroasă precum mâncarea bine gătită bine și prezentată frumos.
Dar ce vei afla pe bune din carte? Idei personale cu privire la colegi, la subalterni, cu privire la concurenţă, la patroni, dar şi cu privire la categorii de „mâncăcioşi”, care nu doresc să guste ceea ce este cu adevărat bun. Dar excelența în bucătărie, chiar în orice domeniu, vine cu sacrificii și cu compromisuri.
Anthony Bourdain mărturisește: „Eu nu ştiu cum se poartă o persoană normală. Nu ştiu cum să mă port în afara bucătăriei mele. Nu cunosc regulile. Sunt conştient de ele, desigur, dar nu-mi mai pasă dacă le respect sau nu – pentru că nu am mai fost nevoit să le respect de ani de zile”.
Pe elefant.ro o găsești în limba engleză.
HESTON BLUMENTHAL AT HOME de Heston Blumenthal
Bucătăria moleculară este un tip de gătit care îmbină gătitul obișnuit cu fizica și chimia, cu scopul de a da naștere la inedite feluri de mâncare. Practic, bucătăria moleculară schimbă structura alimentelor, având ca ingredient principal azotul lichid şi alte substanţe.
Heston Blumenthal militează pentru importanța științei în bucătărie și este un mare fan al gătitului multisenzorial și al bucătăriei moleculare. Deține patru restaurante: The Fat Duck (trei stele Michelin), Dinner (doua stele Michelin), The Hinds Head (o stea Michelin) și The Crown at Bray.
Pare complicat de făcut acasa ceva atât delicat? Ar putea fi o provocare și dacă vrei să o accepți, cartea lui Blumenthal te ajută pas cu pas și pentru fiecare tip de preparat în parte.
Cărțile susțin orice pasiune, chiar și cea de a găti pentru familie și prieteni. Spor la citit savuros!
Articol scris de VALENTINA NEACȘU
Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.
Așa cum scrie si pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.
Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe am citit-o și pe care ai citit-o.