Creşterea copilului este pentru mulţi părinţi ca un joc de noroc. Cum să știi dinainte dacă va urma un drum bun sau un drum greșit în viață?
Nu poți ști, dar există câteva secrete și sfaturi pe care să le urmezi cu încredere. Da, ajută experiența prietenilor și sfaturile familiei, dar ajută și cărțile de parenting. Așadar, dragă parinte și viitor părinte, îți propunem să citești aceste 7 cărți de parenting!
Top 7 carti de parenting recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
REȚETE DE JOCURI. DE CE ȘI CUM SĂ TE JOCI CU COPILUL TĂU de Lawrence J. Cohen
Primul și poate cel mai important lucru pe care îl înveți/conștientizezi când citești această carte este că, atunci când intri în lumea jocului copiilor, intri în lumea lor unde ei știu regulile cel mai bine. Nu există autoritate, există egalitate. Crezi că dai dovada de slăbiciune? Din contră. Prin joacă și prin timpul pe care îl oferi copilului tău jucându-te cu el, stabilești o legătură puternică cu el, de încredere. Dacă tu vii în lumea lui și el va veni în lumea ta.
”Din păcate, atunci când spunem “Nu vreau să mă joc”, copiii interpretează drept “Nu vreau să vin lângă tine, în lumea ta”. Și atunci nu-i de mirare că ne spun “Nu vreau să merg la școală”, “Nu vreau să merg la mătușa Margaret”. Copilul spune pur și simplu că nu vrea să intre în lumea noastră. Cu cât intrăm mai mult în lumea lui, cu atât va fi mai cooperant când îl vom trage după noi în lumea adulților. ”
SECRETELE INTELIGENȚEI COPILULUI de John Medina
Dr. JOHN J. MEDINA este biolog molecular specializat în cercetarea genelor implicate în dezvoltarea creierului uman şi genetica tulburărilor psihice. Da, asta înseamnă că ”Secretele inteligenței copilului” este o carte științifică. Însă, este scrisă într-o manieră accesibilă și plină de umor.
Care este cel mai important lucru pe care îl puteţi face în timpul sarcinii?, ” Cât timp e bine să stea copilul dumneavoastră în faţa televizorului?”, ” Este sau nu bătaia ruptă din rai?” sunt câteva dintre întrebările esențiale la care vei afla răspuns citind cartea lui John Medina.
EDUCAȚIA PRIN IUBIRE de Ross Campbell
Ross Campbell propune în această carte o metodă de educație proactivă prin care se urmărește formarea persoanei, nu un simplu control al comportamentului – educația prin reacție.
Metoda proactivă se axează pe identificarea nevoilor elementare ale copilului, anticiparea lor și satisfacerea acestora. Educația prin reacție se referă la modificarea comportamentală folosind sistemul Pedepse – Recompense.
Iubirea necondiționată de care copilul are nevoie pentru a se maturiza stă la baza unei educații sănătoase prezentate cu exemple concrete și cu dovezi clare de iubire.
LACRIMI ȘI CRIZE DE FURIE de Aletha Solter
Nu te speria de lacrimile și crizele de furie ale copiilor! Acesta este mesajul pe care îl transmite cu blândețe și înțelegere Aletha în această carte. Și copiii mici, chiar și bebelușii simt durere, tristețe, frică, furie. Fii lângă ei cu calm atunci când se întâmplă.
„Când nevoia de a plânge este înţeleasă şi recunoscută, oamenii pot să-şi permită să se vindece prin lacrimi”, spune Aletha. Este valabil și pentru adulți și pentru copii.
MITUL COPILULUI RĂSFĂȚAT de Alfie Kohn
”Cum să procedez în acest caz?” ”Ce stil de educație să aleg pentru copilul meu?” sunt întrebări pe care aproape orice părinte și le pune. Sunt nehotărâri frustrante dintre 2 păreri diferite, între calea din stânga și cea din dreapta, alb sau negru, fără să te gândești că poți alege o cale de mijloc la fel de bună.
Despre aceste lucruri ne vorbește Alfie Kohn, despre a treia opțiune, despre calea de mijloc, despre culoarea gri. Și un concept interesant de analizat: parinții cloșcă. Este sau nu benefic pentru copii ca părinții să fie foarte apropiați, protectori și implicați? Și până la ce vârstă?
CELE CINCI LIMBAJE DE IUBIRE ALE COPIILOR de Gary Chapman & Ross Campbell
Timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile, mângâierile – acestea sunt cele 5 limbaje ale iubirii copiilor, conform autorilor cărții. Însă, trebuie interpretat corect comportamentul pentru a putea comunica eficient, pentru ca dovezile de iubire ale părinților să fie înțelese corect de copii.
Dacă cei mici simt că sunt iubiți sincer de către părinți, ei vor fi mai receptivi la sfaturile lor. ”Pentru ca un copil să se simtă iubit, trebuie să învățăm să vorbim limbajul său unic de iubire.”, spun autorii.
PĂRINTELE EFICIENT de Thomas Gordon
Thomas Gordon este un psiholog american de renume nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Psihologul propune un model de relație între părinți și copii bazată pe respect reciproc, încredere, ascultare activă.
Thomas crede că este foarte important pentru cei mici să creadă că pot ajunge singuri la soluții pentru problemele lor, spre deosebire de situația în care li se impune să facă într-un fel, să spună anumite lucruri.
În ceea ce privește pedeapsa și recompensa, Thomas spune: ” „Deși copiii mint foarte mult pentru că părinții lor folosesc recompensele și pedepsele, eu cred cu stăruință că tendința de a minți nu este ceva natural la cei mici. Este mai curând o reacție condiționată – un mecanism de adaptare, pentru a face față încercărilor părinților de a se impune prin metoda recompenselor și pedepselor. În familiile în care sunt acceptați și în care li se respectă libertatea, copiii e puțin probabil să mintă“.
Spor la citit!