Am devenit familiar cu acest concept încă din anul I de facultate, însă am fost dezamăgit de profesorul universitar. Ceea ce preda el era plictisitor, extrem de complicat și nicidecum atractiv.
Însă marketingul nu e așa.
Marketingul este entuziasmant, simplu pentru cei care vor să înțeleagă și foarte atractiv.
Eu cred foarte mult într-un citat de-al lui Peter Drucker: “În esență orice afacere are 2 componente, inovația și marketingul”.
Pe aceeași filosofie mergem și în firma în care sunt implicat. Punem accentul pe produs (inovația) și pe marketing.
După cum spuneam, marketingul este simplu pentru ce care vor să înțeleagă. De obicei cei care se pricep la marketing, sunt și oameni extrem de bine documentați, care pun mâna pe carte și citesc. Apoi aplică. Apoi au rezultate.
Eu așa mi-am format o bună parte din experiența mea.
Dacă ești pasionat de marketing și ai nevoie de material de documentare, îți sugerez următoarele carti de marketing:
- Managementul marketing-ului de Philip Kotler, biblia teoretică, foarte utilă pentru a ține conceptele sub control.
- Metode de publicitate testate de John Caples, cea mai bună carte de copywriting scrisă vreodată.
- Viața mea în publicitate și Publicitate științifică de Claude Hopkins, un clasic în marketing, Claude Hopkins vindea de rupea în anii 1900 înainte ca marketingul să existe ca și știință și artă.
- Buyology de Martin Lindstrom, un studiu interesant de neuromarketing, pe care ar trebui să îl citească orice marketer.
- Branduri senzoriale de Martin Lindstrom, o carte despre cum pot brandurile să acceseze simțurile consumatorilor pentru mai multe vânzări și o fidelitate crescută.
- Marketing Warfare de Al Ries & Jack Trout, printre primele lecții în marketing strategic, un clasic al marketingului.
- The Lean Startup de Eric Ries, lecția cea mai de preț este lecția privind strângerea unei audiențe înainte de a lansa un produs.
- Totul despre psihologia persuasiunii de Robert Cialdini, un ghid fascinant despre ce anume ne influențează, de multe ori fără să ne dăm seama.
- Poziționare de Ries & Trout, învață cum să câștigi cotă de piață în mintea clientului tău.
- Tipping point de Malcolm Gladwell, citește povești de marketing deosebite și ce anume le-a făcut să devină povești demne de menționat prin cărți + efectul de Tipping point care este foarte important pentru o afacere.
- Marketingul bazat pe permisiune de Seth Godin, învață cum să transformi străini în prieteni și prieteni în clienți.
- Guerilla marketing de Jay Conrad Levinson, învață ce canale de marketing ți se potrivesc cel mai bine și cum să le exploatezi la maximum.
- Încântare de Guy Kawasaki, un ghid despre cum să câștigi inimile clienților tăi prin gesturi de bun simț.
- Coadă lungă de Chris Anderson, învață despre potențiale piețe, cerere nelimitată și coada lungă.
- Diferențiază-te sau mori de Jack Trout și Steve Rivkin, degeaba ai un produs bun dacă este confundat cu cel al concurenței.
- Noile reguli de marketing și PR de David Meerman Scott, un ghid care vorbește despre puterea online-ului și a word-of-mouth-ului.
- Vaca mov de Seth Godin, un ghid despre afaceri remarcabile.
- Gratuit de Chris Anderson, o carte care vorbește despre strategia de preț pe care o folosesc majoritatea start-up-urilor tehnologice.
- Call to action: Adaugă în coș de frații Eisenberg, este o carte care vorbește despre conversia magazinelor online. Este foarte utilă celor care au afaceri online.
- Brainfluence de Robert Dooley, este o carte care propune 100 de strategii de marketing, vânzări și afaceri, care sunt extrase din studii de neuromarketing.
- The Referral Engine de Jon Jantsch este o carte care arată cum îți poți construi o afacere care se bazează pe marketingul referințelor și word-of-mouth.
- Ogilvy despre Advertising este o carte în care David Ogilvy dezvăluie multe din secrete din spatele reclamei sale și diverse descoperiri despre cum consumă oamenii în general mesajele de marketing.
23. Cum să devii un Nimeni este o carte scrisă de Iulian Comănescu și reprezintă o carte foarte interesantă despre mecanismele notorietății și ale brandurilor personale din România, presărată cu povestiri și amintiri ale lui Comănescu din perioada în care a lucrat cu diverse celebrități din România.
Dacă ai un ebook reader îți recomand să cumperi ebook-ul de pe Evobook: Cum să devii un nimeni (Ebook) de Iulian Comănescu.
Dacă nu ai încă un ebook reader, îți recomand să îți achiziționezi ebook reader-ul Evolio Evobook.
Acestea sunt cele de care mi-am amintit la momentul scrierii acestui articol. Dacă e, o să mai actualizez lista cu noi titluri.
Dacă ai vreo sugestie de carte foarte bună de marketing, mi-ar face plăcere să mă ajuți să fac această listă mai bună.
Mulțumesc.
Adrian Badea
As spune si:
1. Cele 22 de legi imuabile ale Marketingului – Jack Trout si Al Ries
2. Cele 11 legi imuabile ale internet brandingului – Al si Laura Ries
3. Caderea advertisingului si ascensiunea PR-ului – Al Ries