Un studiu al cercetătorilor americani ne spune că operele de fictiune reprezintă genul literar care solicită cel mai mult capacitatea intelectuală a cititorilor, permiţându-le astfel să recunoască mai bine gândurile şi emoţiile altora.
De mică mi-a plăcut ficțiunea, de ce? Cartile de fictiune m-au făcut să trec de la o stare emoțională la alta cu fiecare capitol parcurs.
De la iubire, la ură, la milă sau chiar ciudă. Astfel, descoperind gândurile personajelor și trăirile lor, am ajuns să mă uit la persoanele din viața mea cu alți ochi și am descoperit că ”Viaţa-i o ficţiune presărată cu adevăruri general valabile”.
Ți-am pregătit un top cu o serie de carti de fictiune care pe lângă faptul că m-au ținut cu sufletul la gură până la ultima pagină m-au învățat lecții prețioase de viață.
Top 5 carti de fictiune ale momentului recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
HOȚUL DE CĂRȚI de Markus Zusak
O poveste despre dragostea de cărți, Hoțul de Cărți o are în centrul atenției pe Liesel în perioada Germaniei naziste. Ea învață să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv.
Liesel și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor la o familie adoptivă, în călătoria lor, Moartea îi face o vizită fratelui ei, aici este prima din nenumăratele lor întâlniri. Lângă mormântul fratelui ei, viața lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parțial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greșeală, și este prima ei carte furată.
Hoțul de cărți este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cu o scriitura superb măiestrita și arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile povești ale timpurilor noastre.
DE VEGHE ÎN LANUL DE SECARĂ de J.D. Salinger
Cartea este un fel de jurnal al lui Holden Caulfield prin care aflăm că a fost un copil problematic. Acesta este un copil singuratic, nefiind în stare să se integreze, să se maturizeze, astfel inocența lui este prinsă în lumea perfidă a adulților.
Nu îți pot spune mai multe despre acest roman, atât de complex este. Cenzurat, erotic, dramatic, admirat sau criticat; trebuie să îl citești ca să înțelegi. Cât despre Holden, ori o să îl îndrăgești sau dimpotrivă, ori o să îl compătimești pentru felul cum a ajuns.
DANSUL DRAGONILOR de George R.R. Martin
„Dansul Dragonilor” este cel de-al cincilea volum al uimitoarei serii high-fantasy „Cântec de Gheață și Foc” scrisă de George Richard Raymond Martin.
Surpriza volumului o reprezintă dragonii. Da, știu, titlul ne sugerează asta, dar pe lângă dragonii lui Daenerys, e vorba și de un alt fel de dragoni, iar dacă vrei cu tot dinadinsul să afli despre ce fel de dragoni vorbesc nu ai de ales decât să citești volumul, sau volumele, dacă cumva încă nu ai început seria.
La sfârşitul cărții, multe dintre firele narative rămân neterminate, lăsând loc pentru încă o carte sau două. Lumea descrisă de Martin însă este la fel de bogată şi captivantă ca întotdeauna, transformând cititul într-o experienţă unică pentru cititor.
UN VEAC DE SINGURĂTATE de Gabriel Garcia Marquez
Un veac de singurătate este ”cartea semnătură” a lui Gabriel Garcia. Este cel mai cunoscut roman al său pentru care a primit premiul Nobel pentru Literatură în 1982.
Cartea este compusă din 20 de capitole în care povestea este prezentată prin structuri ciclice. Acțiunea se desfășoară pe parcursul a 100 de ani și are în centru familia Buendía. Evenimentele și numele personajelor se repetă, dar autorul lasă fantasticul să se dezvolte în imaginația ta.
Țin să menționez că această carte este destul de greu de citit, este genul acela de carte pe care o citești pe îndelete, la care meditezi în timp ce citești.
MARELE GATSBY de F. Scott Fitzgerald
James Gatz condus de dragostea puternică ce o poartă pentru Daisy Buchanan își schimbă viața devenind din student la Oxford, traficant de alcool și apoi milionar.
“Marele Gatsby” este una din cele mai puternice povești de dragoste din toate timpurile. Mi-a plăcut faptul că această carte este foarte puternică din punct de vedere vizual.
În plus, prin faptul că e scrisă după tehnica “desfacerii foilor de ceapă”, autorul ne prezintă dragostea imposibilă dintre Gatsby si Daisy și ne face să trăim tragedia visului American împreună cu personajele principale.
“Tragic și spectaculos”, așa pot descrie cel mai bine acest roman, care nu este cu adevărat despre filme, ci este însuși ca un film.
Aşteptăm emailurile tale să ne spui părere ta despre care dintre aceste carti de fictiune ti-au placut cel mai mult.