Cu siguranță, pentru majoritatea dintre noi nu este o perioadă ușoară, dar este important să respecți mesajul autorităților pentru a limita răspândirea și pentru a crește șansele să rămâi sănătos în continuare.
Stiu că e greu, dar valorifică acest timp și folosește-l în avantajul tău: începe să faci acel hobby pe care te gândeai de mult să îl încerci, fă sport, pune-te la curent cu lucrurile noi din domeniul tău, dacă ești elev sau student încearcă să nu rămâi in urma cu lecțiile, citește în general…
Aceasta este perioada perfectă să mai scurtezi din lista de cărți de citit; în caz că ești în pană de idei, noi, echipa 1cartepesăptămână am ales să îți arătăm ce am citit în ultima lună de stat acasă.
Carti de citit cat stai acasa: Ce am citit noi
Știu că dacă muncești de acasă nu înseamnă neapărat că ai mai mult timp. O poftă de ceva dulce, o farfurie care trebuie neapărat spălată, o cameră musai ordonată și multe altele care îți pot distrage atenția. Și constați că cele 8 ore de muncă de acasă nu îți ajung să faci ce făceai înainte în 8 ore.
Dar cu puțină organizare (și cred că ai reușit să faci asta până acum) poți să faci lucrurile pe care ți le doreai să le faci înainte și spuneai: ”dacă aș avea timp, aș vrea să…” Gândește-te la timpul pe care îl făceai de acasă la muncă și de la muncă acasă. Acesta este timpul pe care ai putea să îl investești în ceva ce îți place să faci și poți să îl faci mai mult. De exemplu, să citești.
Înainte de concediul de maternitate pe care îl am acum, am muncit de multe ori de acasă și mi-a fost greu să mă organizez și să muncesc eficient, dar am reușit. Momentan, am o bebelușă Maia de 3 luni care să imi ocupă mai mult de 8 ore pe zi. Totuși, găsesc timp să citesc. Anul acesta mi-am propus să citesc mai multe cărți de educație financiară și de parenting, bineînțeles.
Am fost surprinsă când am descoperit în bibliotecă cartea ”Opusul lui răsfățat”de Ron Lieber. Îmbină perfect cele două ”propuneri” ale mele. Este o carte pe care o recomand tuturor părinților. Nu este o carte cu sfaturi pentru părinți. Vei găsi multe povești adevărate ale altor părinți care te vor inspira și te vor ajuta în discuțiile despre bani cu copilul tău. Adevărate lecții de viață!
O altă carte de parenting pe care o recomand este ”Mitul copilului răsfățat” de Alfie Kohn. Da, tot despre răsfăț, dar altfel. Alfie Kohn spune că mai important decât cum și cât ne iubim copiii este cum percep ei iubirea pe care le-o purtăm. În carte vei găsi analize pertinente despre concepte precum pedepse și recompense, note și premii, autocontrol și autodisciplină, părintele permisiv și multe altele.
Abia aștept să aflu părerea ta după ce le citești.
Sunt Valentina și vorbim mai multe aici: @valentinacristinamihai
Sunt o persoană practică și mereu îmi doresc să citesc cărți care să mă ajute să evoluez, în special pe plan profesional.
Am ales să recomand 2 cărți: una pentru antreprenorii care mereu au gânduri negativiste în perioada aceasta și nu știu cum să le elimine și o carte pentru toți dintre noi care doresc să-și schimbe mentalitatea și să-și dorească mai multe de la viața lor.
Eșecuri de succes ale antreprenorilor români, carte coordonată de Vlad Mocanu, este excelentă pentru antreprenorii care caută inspirație acum în perioade grele. Cuprinde 70 de povești despre eșec care te vor inspira și te vor motiva că nu este sfârșitul, că lucrurile pot fi și mai grele, că nu trebuie să renunțăm și că totul depinde de cât de perseverenți suntem în ceea ce facem.
Vei găsi informații foarte faine despre companii de renume care au început cu stângul, s-au reinventat și acum sunt multinaționale sau companii de top în sectoarele lor.
Dolari și Rațiune de Dan Ariely este o carte fenomen pentru această perioadă de criză când trebuie să fim extrem de organizați cu finanțele noastre și să avem grijă pe ce ne cheltuim banii. Este o carte despre cum reacționăm în diferite momente când avem de făcut diferite plăți. Te va ajuta să privești dintr-un alt unghi modul în care faci plățile și cum acestea îți afectează starea de spirit.
Recomand cu mare căldură aceste cărți pentru că sunt lecturi plăcute și ușoare care te vor pune pe gânduri într-un mod constructiv.
Sunt Laurențiu și scriu constant despre educație financiară pe: www.laurentiumihai.ro
Anul trecut am fost dezamăgită de cantitatea de cărți pe care am citit-o. Așa că, la fel ca Valentina mi-am propus și eu să citesc mult mai mult anul acesta. Norocul meu este că în viața mea a apărut o persoană care citește foarte mult și are aceleași gusturi la cărți ca și mine (da, aici mă refer la high fantasy) așa că pentru că am cu cine să povestesc despre aceste cărți mi-a crescut apetitul pentru citit.
Chiar dacă mi-a fost destul de greu să mă adaptez la “statul acasă”, am reușit după aproximativ două săptămâni să îmi creez un program plin de ocupații. Desigur, avantajul meu este că lucrez de acasă și acest lucru îmi ocupă deja cel puțin jumătate de zi. Dar pe la 4 termin, atunci începe viața personală pe care a trebuit să o umplu cu activități. Am încept să fac sport aproape zilnic, experimentez rețete noi (deserturi în mare parte), desenez, uneori mă joc pe Xbox si evident activitatea căreia îi dedic cele mai multe ore este cititul.
Presupun că majoritatea dintre voi a auzit de serialul “Witcher”. Acesta a fost inspirat din seria de jocuri cu același nume și din seria de romane scrise de scriitorul polonez Andrzej Sapkowski. Finalul serialului m-a intrigat atât de mult (să nu spun supărat) încât mi-am comandat primele 5 cărți din serie și le-am citit pe nerăsuflate. Cărțile sunt foarte ușor de citit, plăcute, nu sunt la fel de derutante ca serialul, iar povestea se îndreaptă rapid spre ceva inedit care încă nu a fost menționat în serial. Pe lângă cele 5 pe care le am eu, mai sunt încă 3, dar la noi nu au apărut încă în limba română.
De câteva luni Denisa (fata de care am menționat la început) îmi tot recomandă o serie care a dat-o pe spate. Din descrierea ei nu am fost atrasă, dar am zis să îi dau o șansă (că tot am timp și nu prea știam ce să citesc nou). Am început trilogia “Născuți în ceață” de Brandon Sanderson acum câteva zile, încă nu am terminat prima carte, dar deja pot spune că Brandon Sanderson a ajuns în topul autorilor mei preferați, autor pe care o să continui să îl cumpăr o perioadă.
Cartea este complet diferită de tot ce am citit până acum, povestea este atât de plăcut conturată încât mă transpune instant în lumea cucerită de ceață alături de personaje cu puteri complet diferite de ce am fost învățată până acum.
Sper că aceste cărți îți vor umple zilele cu magie.
Sunt Ely și putem povesti mai mult aici: @ely_lacramioara
Pentru că îmi place să îmbin utilul cu plăcutul, prima mea recomandare pentru perioada în care voi sta acasă este… o carte de bucate, dar nu orice fel de carte…
Româneste. Punct și de la capăt de Florin Dumitrescu, nu este doar o colecție foarte interesantă de rețete românești adaptate vremurilor, ci este o inspirație pentru orice bucătar care dorește să încercere ceva nou, dar totuși clasic.
Voi reveni cu o recenzie detaliată a cărții, dar testând câteva rețete, pot spune că a devenit o deja o sursă importantă de inspirație pentru rețetele mele (mai multe în perioada asta).
A doua recomandare coincide perfect cu starea actuală, prin prisma faptului că este un moement bun pentru a face ”introspecții” și pentru a ne gândi la lucrurile care contează cu adevărat. În ”Arta subtilă a nepăsării”, Mark Manson ne ajută să facem o evaluare a lucrurilor care de care ne pasă cu adevărat sau de care ar trebui să ne pese. Îmi place mult acest stil, mai pragmatic, mai direct și iubesc ”atacul” la pozitivismul exagerat pe care s-a clădit o bună partea din industria dezvotării personale.
Sper ca aceste cărți să te ajute să treci mai ușor peste această perioadă.
Sunt Ovidiu și mă găsești pe Facebook: balcacacian.ovidiu
Echipa 1cartepesaptamana stă acasă!
Spor la citit și multă sănătate!