Fiecare dintre noi trebuie la un moment dat să plece într-o călătorie, dorită sau mai puțin dorită. De fiecare data ne pregătim de acasă cu tot ce ne trebuie pentru a ne omorî timpul sau pentru a ne îmbogăți vacanța. Eu fac parte din categoria acelora care preferă să citească, fie în avion, fie în tren sau chiar pe plajă sub umbrelă.
Am făcut o singură dată greșeala să nu îmi iau o carte cu mine într-o călătorie mai lungă, acela a fost cel mai lung drum din viața mea, începusem să citesc toate semnele ce erau în tren, etichete sau panourile publicitare.
Din experiența mea, o carte bună te duce într-o călătorie minunată, din care te întorci mai bogat și intelectual și spiritual. În acest articol vei găsi o parte din cărțile care mi-au înfrumusețat zilele, fie ele de vacanță sau nu.
6 Carti de citit cand calatoresti recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro
UMANII de Matt Haig
Spre rușinea mea, am auzit numai anul trecut de Haig de la o prietenă care mi-a și povestit această carte pe nerăsuflate în timp ce ne desfătam cu un ceai. Chiar dacă a fost un spoiler absolut, tot am fost surprinsă foarte plăcut atunci când am citit și eu cartea.
O carte foarte ușoară, despre niște extratereștrii , care îngrijorați că omenirea a descoperit un secret important, trimit unul de-al lor pe pământ să astâmpere evoluția.
De la primele scene, unde extraterestrul înțelege că societatea umană nu acceptă oameni goi pe străzi până la momentul în care se îndrăgostește de soția profesorului de mate, cartea reușește să te binedispună în totalitate.
O carte care te face să râzi și să plângi în același timp. Un roman minunat de haios, palpitant și inventiv. Asemenea lui Kurt Vonnegut si Audrey Niffenegger, Haig folosește convențiile din SF ca să exploreze și să satirizeze elegant și convingător concepte precum liber-arbitru, căsătorie, logică, nemurire și milă.” The Times
CE NE SPUNEM CÂND NU NE VORBIM de Chris Simion
Un diagnostic fatal o determină să o ia la fugă și să se ascundă. Fără nicio explicație își abandonează iubitul, părinții, prietenii… tot.
După doi ani, își reface analizele. Verdictul medical are efect de dinamită. Anulează toate așteptările. E sanatoasă tun, fără urma de boală. După doi ani în care a dansat tango cu moartea, revine în povestea din care evadase, dar nu se mai identifică cu nimic. Singurul lucru cu care rămâne dupa această jupuire e sinele.
„Mă auzi? Caută neîncetat să rămai liber. Inima ta poate iubi tot ce dorește. În fiecare răsărit de soare există ceva frumos. Călătoria aceasta nu poate avea sfârșit.“
ESEU DESPRE ORBIRE de Jose Saramago
Cartea a luat Premiul Nobel pentru Literatură în 1998 și a fost ecranizată în anul 2008 cu Julianne Moore și Mark Ruffalo în rolurile principale. Eseu despre orbire este un roman cutremurător, o mărturie a neîncrederii autorului în societatea contemporană, incapabilă să-și gestioneze și să-și rezolve crizele.
Într-un oraș anonim, populat de personaje fără nume, izbucnește o boală îngrozitoare ce provoacă orbirea. Astfel am asistat la degradarea oamenilor într-o barbarie dezlănțuită.
Unica reacție a politicienilor este represiunea, urmată în curând de apariția lagărelor. Simbolul ce îl transmite cartea este cutremurăror în momentul în care îl descoperi.
SOARE ȘI NORI ÎN MALLORCA de Emma Straub
O vacanță de două săptămâni în însorita insulă spaniolă Mallorca devine, pentru o familie americană, prilej nu doar de evadare și eliberare de tensiunile domestice acumulate, ci și, total neprogramat, de răbufniri, dezvăluire a unor secrete și răscolire a vechilor răni din trecut.
Este povestea acelei laturi din noi înșine pe care o ascundem cu grijă, dar și a celei pe care o arătăm celor din jurul nostru, a lucrurilor care ne învrăjbesc, dar și a celor care, în ultimă instanță, ne țin împreună.
EVADĂRI DIN IUBIRE de Bernard Schlink
Evadări din iubire este un volum despre dorințe refulate si rătăciri nedorite, despre pași greșiți, dictați de disperare, și evadări spectaculoase, despre puterea ireversibilă a obișnuintei, despre culpabilitate și renegare de sine.
Pentru că de cele mai multe ori, atunci când merg într-un loc nou descopăr lucruri despre mine, această carte este perfectă pentru o călătorie mai lungă într-un loc în care nu ai mai fost până acum. Ca și noi în viața de zi cu zi, personajele se confruntă cu câte o taină: a altora, dar și a propriului eu, pe care adesea nu și-l cunosc prea bine. Fiecare povestire nu este numai radiografia unei variante a iubirii, ci și urmărirea etapelor până la găsirea propriului sine.
ZARAZA de Andrei Ruse
Zaraza a devenit repede cel mai iubit cântăreț de muzică polulară al timpului său. Povestea lui, de la glorie la decădere este pusă în scenă bucată cu bucată.
O călătorie fascinantă în Bucureștiul agitat și efervescent al interbelicului, presărată cu povești de dragoste, de prietenie, de trădare și de loialitate în vremuri tot mai tulburi, de rezistență și devotament pentru artă și libertate, o aventură aproape nebună a împlinirii visului de a deveni nemuritor.
O carte destul de ușoară cu ajutorul căreia vei începe să visezi cu ochii deschiși. Zaraza te trimite în vremurile lui Cristian Vasile, Ion Pribeagu, Ionel Fernic, Jean Moscopol, Zavaidoc, Maria Tănase, Gica Petrescu, Mihail Sebastian sau Mircea Eliade.
De obicei, atunci când mă plictisesc acasă, iau o carte pe care am citit-o într-o vacanță de care îmi e dor și citesc părțile mele preferate din ea. Așa reușesc să trec iar prin experiențele trăite în vacanță.
Sper ca aceste cărți să îți îmbogățească și ție vacanța! 🙂