Cu excepția cazului în care ești profesor de meserie, situația actuală de școală online, școală hybrid, mers la școală cu rândul, educație la domiciliu sau educație parțială la domiciliu te va scoate probabil din zona de confort.

Foarte puțini părinți sunt pregătiți pentru acest lucru și, pentru majoritatea dintre noi, au trecut decenii de când am fost noi înșine în clasă.

Și asta înseamnă să te reînnoiești – dar de data aceasta în rolul de educator – cu diviziuni lungi, verbe tranzitive și cum să rezolvi o ecuație de gradul doi.

Dar nimeni nu îți cere să fi cel mai mare profesor din lume. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că copiii tăi se simt angajați pentru perioade scurte de timp și să încerci să nu-ți pierzi răbdarea.

Pentru această situație, am selectat câteva cărți pe care părinții se pot baza atunci când își învață copiii acasă.

Top carti despre homeschooling recomandate de echipa 1cartepesaptamana

 

HOMESCHOOLING. TOT CE VOIAI SĂ ȘTII DESPRE ȘCOLARIZAREA LA DOMICILIU de John Holt și Pat Farenga

Această ediție extinsă și actualizată a cărții care stă la baza mișcării homeschooling include cele mai utile sfaturi pentru părinții care vor să devină educatorii propriilor copii. Informațiile oferite merg cu mult dincolo de aspectele curricular-educaționale, lămurindu-se o serie de chestiuni de ordin financiar, logistic sau chiar juridic.

În loc să le propună părinților să își transforme casele în niște școli în miniatură, Holt și Farenga demonstrează cu ilustrări concrete în ce fel adulții își pot ajuta copiii să se dezvolte în niște învățăcei sociabili și activi.

Capitolele despre “joacă serioasă”, orientarea vocațională sau dificultățile de învățare vor atrage atenția inclusiv părinților care nu sunt adepții “școlii acasă”, dar vor să-și sprijine temeinic copiii în procesul educațional.

 

ÎNVĂȚĂM TOT TIMPUL de John Holt

E necesar oare ca învățarea să se producă într-un cadru fix, după anumite reguli, sau învățăm oricând, la fel de natural precum respirăm, din ceea ce trăim și din ceea ce vedem zi de zi în jurul nostru?

E nevoie să împingem copiii de la spate și să intervenim cu stimulente sau pedepse pentru ca ei să învețe?

Nicidecum.

Învățarea chiar e distractivă, ne spune John Holt, cu atât mai mult cu cât e încurajată de curiozitatea inerentă a copiilor și de dorința lor de a face lucrurile ca oamenii mari. În această carte, autorul aduce numeroase exemple și oferă metode ingenioase pentru a ajuta copiii să nu se blocheze în mecanismele ruginite ale educației formale.

El vorbește despre deprinderea scris-cititului, a aritmeticii, a muzicii, a științelor – întorcându-se în permanentă la aplicațiile practice ale acestora și la bucuria pe care o generează atunci când se transformă în abilități.

Gândurile sale transmit optimism, încredere și, mai ales, dragoste pentru cei mai mici dintre noi – susținând ideea că învățarea se produce firesc și cu rezultate din cele mai bune, atunci când nu e îngrădită și compartimentată.

 

SĂ-I ÎNVĂȚĂM PE COPII SĂ GÂNDEASCĂ de Darlene Sweetland și Ron Stolberg

Poate că îți sună cunoscut replici precum acestea:

“Tată, toți colegii mei au iPad, trebuie să-mi iei și mie unul!”

“Mama, profu’ de istorie mi-a dat un 8 și nu-mi mai iese media pentru liceu, vorbește tu cu el!”

Majoritatea părinților cedează în fața lor – cad într-una din cele cinci capcane prezentate de autorii acestei cărți și cumpără, rezolvă conflicte, fac teme, își asumă probleme care nu le aparțin.

Însă, dacă gratificarea imediată pare să aducă beneficii aici și acum, pe termen lung ea generează nerăbdare, neajutorare, și, în cele din urmă, inadaptare. Obișnuința de a gândi, de a ieși singur din situații dificile, încrederea în sine, inițiativa, flexibilitatea, se capătă, însă, prin exercițiu, prin încercare și eroare.

Cu exemple și sfaturi practice, cu un mod de adresare direct și prietenos, cartea de față te învață cum să recunoști și să eviți capcanele pentru părinți și cum să îți susți copiii fără a interveni direct.

Ea a fost selectată in 2015 de Publishers’ Weekly printre titlurile de parenting ale anului și a fost distinsă cu medalia de argint de către Asociația autorilor de nonfictiune.

 

GHID PENTRU ÎNȚELEGEREA MINȚII COPILULUI de Alistair Cooper și Sheila Redfern

Cartea de față este o bine-venită alternativă la abordările de parentaj superficiale, care se rezumă la rețete pentru controlul și disciplinarea copilului și trec cu vederea bogată viață afectivă și motivațională din spatele manifestărilor copilului.

În acest sens, autorii arată că, dincolo degestionarea comportamentelor, un aspect principal al sarcinii de a fi părinte constă în a fi conectat, într-un mod constat și autentic, la ceea ce gândește și simte copilul.

Plecând de la metoda Parentajului Reflexiv (cu instrumentele adiacente: Harta Parentală, Aplicația Parentală, termometrul afectiv, etc.) și de la cercetări actuale despre mentalizare și atașament, autorii demonstrează în ce fel atenția, empatia, oglindirea și punerea în locul copilului vor îmbunătăți considerabil și pe termen lung relația părinte copil. Astfel, o mai bună conectare la trăirile copilului îl va face să se simtă înțeles și validat, dar și să-și regleze mai ușor propriile emoții și să fie mai empatic în relațiile sociale de la vârsta adultă.

Cartea este o resursă esențială atât pentru părinți, dar și pentru psihoterapeuții care lucrează cu copiii, adolescenții și familiile lor.

 

CUM SĂ-ȚI AJUȚI COPILUL LA TEME CU CALM ȘI FĂRĂ STRES de Noel Janis-Norton

Fiecare părinte își dorește ca, încă din primii ani de școală, copilul lui să asimileze cât mai temeinic noțiunile și deprinderile care îi vor asigura un bun start în viață.

Însă când vine vorba despre „temele pentru acasă”, tentațiile desenelor animate și jocurilor video, cantitatea uneori prea mare de exerciții și programul haotic al copilului transformă temele în corvoadă, nervi și plânsete.

Bazându-se pe zeci de ani de predare și consiliere psihoeducatională, autoarea oferă părinților cele mai adecvate soluții pentru a-i ajuta pe copii să devină mai ordonați, mai implicați și mai autonomi în rezolvarea temelor școlare. Pornind de la o serie de tehnici psihologice („laudă descriptivă”, „ascultarea reflexivă”, „recompense și măsuri”), autoarea demonstrează, cu nenumărate exemple, cum stabilirea unui program constant și previzibil pentru teme (inclusiv în perioadele de vacanță) poate îmbunătăți nu doar deprinderile de citit, scriere și memorare, dar și motivația și încrederea în sine a copilului.

Cartea se adresează părinților cu copii între 4 și 14 ani, precum și învățătorilor și profesorilor de gimnaziu.

 

PĂRINȚI DE NOTA 10 de Jean Epstein și Cecile Desmazieres-Berlie

Cu toții ne dorim să fim niște părinți cât mai buni, ”de nota 10”. Copilul nostru ne acaparează întregul interes, iar întrebările nu încetează nicicând:

Care va fi impactul venirii sale pe lume asupra vieții noastre de cuplu?

Cum să-l hrănești mai bine – la sân sau cu biberonul?

Mă va mai iubi dacă îl las în grija bonei? Sau dacă îl fac să plângă?

Cum să-l ajut la teme și ce să-l sfătuiesc când se ceartă cu colegii de clasă?

Cum reacționez când adolescentul face o criză de isterie?

Cel mai adesea, părinții sunt obligați să improvizeze, găsind soluții contestabile pe moment (mai ales în viziunea copilului), dar utile pe termen lung.

Analizând toate etapele de vârstă – de la “majestatea-sa” bebelușul la adolescentul în căutare de autonomie, dar și de ancorare -, autorii îi ajută pe părinți să găsească soluții care să nu fie stereotipe, ci adaptate propriei familii.

Astfel, cei mari sunt îndemnați să țină cont de ritmul specific de dezvoltare al copilului, de ritualurile și programul de care are nevoie, de poziția copilului în sistemul familial, dar și de pofta lui de a testa limitele, pentru a afla diferența dintre bine și rău

 

BONUS

CUM SĂ ÎȚI ÎNVEȚI COPILUL SĂ CITEASCĂ de Glenn Doman și Janet Doman

Cum să îți înveți copilul să citească arată cât de ușor și plăcut este să înveți un copil de vârstă fragedă să citească. Cartea explică modul în care poți începe și extinde programul de lectură. Cum să realizezi și să organizezi materialele necesare pentru dezvoltarea abilităților de citire ale copilului.

 

CUM SĂ ÎȚI ÎNVEȚI COPILUL MATEMATICĂ de Glenn Doman și Janet Doman

Cartea ne demonstează cât de ușor și plăcut este să-l înveți pe copilul de vârstă fragedă matematică prin dezvoltarea capacităților de gândire și raționament.

Cartea explică cum să începi și cum să îmbogățești programul de învățare, cum să construiești și să organizezi diverse materiale necesare și cum să îți ajuți copiii să-și dezvolte mai mult capacitatea de înțelegere a matematicii.

Urmând programul zilnic într-o manieră relaxată și cu iubire, îți poți ajuta copilul să trăiască bucuria de a învața la fel ca milioane de copii din lumea întreagă.

Cu ajutorul acestor cărți îi poți oferi copilului un avantaj pe care-l va avea toată viața.

Articol scris de ELY BRADAVSCHI.

Deși lucrez cu științele exacte, iubesc lumile fantastice care mă fac să visez cu ochii deschiși.

Mai multe poți descoperi pe contul meu de instagram: @ely_lacramioara.

Loc în care putem vorbi mai multe despre pasiunea noastră comună: cititul

Recommended Posts