Am ales să pregătim această recenzie puțin mai… neobișuită pentru că la 1cartepesăptămână credem în diversitate și dorim să încurajăm asta.

Acum, o carte de bucate nu este neapărat o lectură de seară sau de vremuri de izolare, dar este o variantă perfectă de îmbinare a teoriei cu practica.

Eu asta am făcut. Am ales să pun în practică o rețetă pe săptămână (simpatică alegere de cuvinte, nu?), folosind idei oferite de către chef Florin Dumitrescu.

În cele ce urmează, am să-ți spun părere mea despre carte, dar mai ales despre rețete și despre rezultatul îmbinării cititului cu practica.

Trebuie să mărturisesc de la început că da, sunt fan Florin Dumitrescu și îmi place modul în care abordează gătitul, dar mai ales modul în care îl explică. Este genul de profesor pe care mi l-aș dori dacă aș urma cursuri de gătit, iar cărțile sale și ce mai găsesc online sunt surse pe care mă bazez foarte mult în diversificarea ”portofoliului” din bucătărie.

Pe de altă parte, trebuie să știi, dragă cititorule că sunt și pasionat de bucătărie, îmi place să gătesc și mă consider (cu toată modestia) un bucătar, cel puțin începător 😊 Practic, gătesc constant. Îmi place, mă relaxează, mă binedispune, iar cei ce beneficiază de rezultatul trudei mele spun că ar mai veni pe la mine la masă. M-aș încadra undeva mai sus decât un amator, timid, cred că intru în categoria ”gospodinelor”, acele persoane care gătesc constant, au câteva rețete în portofoliu și ajung să le facă automat, fără rețetă, cu îmbunătățire continuă.

Ca orice gospodină, am și eu o problemă… Încep să rămân fără idei și să-mi doresc noi rețete pe care să le încerc, împins de succesul celor deja realizate.

Așa că, nu-mi rămâne altceva decât să caut pe bloguri,  pe youtube, să întreb pe cei mai experimentați, adică să încerc să aflu idei noi de rețete din cât mai multe surse.

În acest context, “Românește. Punct și de la capăt” a lui Florin Dumitrescu a venit ca o mănușă pentru mine!

Sunt câteva aspecte foarte faine ale cărții pe care am să le menționez, una sub alta, pentru a fi cât mai clar și cuprinzător:

       ♦  de la prima interacțiune te îndrăgostești de carte în sine: calitatea coperții și a paginilor este una ridicată, iar cartea este puțin mai mare decât poate te-ai aștepta;

       ♦  pe mine m-a fascinat mirosul de carte nouă (foarte puternic);

       ♦  imaginile sunt foarte interesante și calitative (profesionale, mie mi-au lăsat o impresie foarte bună);

       ♦  conține 60 de rețete clasice, re-intrepretate și adaptate vremurilor noastre, într-un stil modern;

       ♦  fiecare rețetă este însoțită de o scurtă povestioară despre proveninență sau pur și simplu pentru introducerea rețetei (unele îți lasă gura apă);

       ♦  cartea nu este chiar pentru începători, deși sunt unele rețete simple, ce pot fi preparate și de către un începător. Eu o recomand începătorilor, pentru a testa și a începe de undeva, dar mai degrabă o recomand celor care deja au cât de cât experiență la gătit;

       ♦  rețetele sunt ușor de urmărit și de pus în practică, dar uneori trebuie să ”citești printre rânduri”, iar aceasta este partea în care trebuie să compensezi cu puțină experiență.

Acum, cel mai interesant aspect al cărții, cel puțin pentru mine, este faptul că îți prezintă bucătăria românească într-un mod inedit, într-o perspectivă modernă, cum poate nu o vedeai înainte.

Recunosc, nu prea gătesc rețețe autohtone, prefer abordarea mediteraneană din multe motive, dar cu această carte, Florin Dumitrescu mi-a deschis apetitul pentru a testa și rețete românești, iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Trebuie doar să susținem această idee: bucătăria românească poate să se îmbrace în costum și să stea la o seară de gală alături de maiestoasa bucătărie franțuzească, lângă riguroasa bucătărie japoneză, legată atât de tare de natură sau umăr la umăr cu bucătăria italiană, mândră și orgolioasă de simplitatea și naturalețea ei.”

Așa că, dragă cititorule, pasionat de bucătărie îți recomand această carte să te inspire în abordarea unor noi rețete românești! Poți comanda cartea de la prietenii de la Librex.ro , mai ales că în această perioadă oferă și transport gratuit!

 

Poți comanda și prima carte al lui Florin Dumitrescu, “Gătește cu mine“, o carte potrivită și celor cu mai puțină experiență în domeniu:

 

O ofertă interesantă este și pachetul best-seller, format din 3 cărți: “Românește. Punct și de la Capăt“, de Florin Dumitrescu, “În bucătăria lui Joseph“, de Joseph Hadad și “Jamila Cuisine Vol II“, de Geanina Staicu Avram:

 

Sunt Ovidiu și mă găsești pe Facebook: balcacacian.ovidiu

 

Recommended Posts