If you always put limit on everything you do, physical or anything else. It will spread into your work and into your life. There are no limits. There are only plateaus, and you must not stay there, you must go beyond them. – Bruce Lee

Aceste sfaturi sunt relevante pentru orice persoană, la orice vârstă și pot fi aplicate în orice domeniu cu puțină voință.

Prin învățat nu mă refer doar la ceva teoretic sau abstract, ci la orice activitate, disciplină sau domeniu care necesită studiu sau practică prelungită.

  1. Treci mai departe doar după ce ai înțeles. Dacă nu ai înțeles ceva, să nu treci mai departe pentru că vei ajunge să înveți greșit sau îți vor lipsi anumite lucruri de bază. Imaginează-ți că încerci să rezolvi o problemă de matematică fără să cunoști formule. Imaginează-ți că încerci să faci o aplicație complexă fără să știi programare. Imaginează-ți că vrei să promovezi un produs, fără să înțelegi ce face produsul sau să nu îți cunoști publicul țintă.
  2. Folosește-te de principiul lui Pareto: 80% dintre rezultate le poți obține cu 20% din efort. Limba română are un fond lexical principal (cuvintele cele mai des folosite) care cuprinde ~ 1500 de cuvinte. DEX-ul care cuprinde cele mai importante cuvinte, sumarizează ~62.000 de cuvinte. Așadar învățând cele 1500 de cuvinte vei putea să comunici cu toți românii la un nivel decent. Apoi, în funcție de context ai nevoie de alte cuvinte pe care trebuie să el știi. Acest principiu poate fi împrumutat în orice alt domeniu. Totul are o bază.
  3. Stabilește ordinea în care înveți, astfel încât să îți încurajezi propriul progres. Principiul acesta este strâns legat de ceea ce am zis la punctul 2. Prioritizând ceea ce ar trebui să înveți în funcție de regula lui Pareto, îți stabilești o ordine clară și îți creezi și o scară a progresului tău.
  4. Dacă trebuie să memorezi ceva, folosește-te de repetiția spațiată. Dacă repetiția este mama învățăturii, atunci repetiția spațiată este acea rudă realizată profesional din străinătate care abia aștepți să te viziteze. Cel mai bun moment în care ar trebui să repeți o informație este atunci când o vei uita. O bună parte din procesul de învățare necesită memorarea unor informații. Deseori ajungi să repeți ceva ceea ce știi deja, lucru ce este ineficient. Ar trebui să repeți doar chestiile care ești pe cale să le uiți. Un program de genul Anki SRS, poate schimba total felul cum vei învăța de acum înainte.
  5. Creează analogii sau punți de legătură. Este mai ușor să înveți lucruri noi atunci când le asociezi cu lucruri pe care le știi deja. De asemenea, este mai ușor să înveți lucruri noi atunci când le integrezi în subiecte care îți sunt deja pe plac. Așadar, ai vrea să înveți mai multe despre hormoni și ești deja pasionat de nutriție? Atunci încearcă să vezi unde se conectează aceste 2 subiecte. O piedică principală în învățare este utilitatea informațiilor noi; dacă reușești să îți răspunzi la întrebarea “La ce o să îmi folosească asta?”, ai îndepărtat deja o mare piedică în procesul tău de învățare.
  6. Testează-te pentru a descoperi singur lacunele din lucrurile pe care le înveți. Nu aștepta ca altcineva să te verifice, pentru că s-ar putea să fie prea târziu ca să mai repari ceva. Te pregătești pentru un test important? Simulează împreună cu un prieten de 3 ori acel test înainte de a-l da efectiv. Te pregătești de un concurs? Ce metodă mai bună de a vedea dacă esti pregătit decât să simulezi de câteva ori acel concurs înainte de participa la el.
  7. Fă din învățat o joacă sau o activitate distractivă. O activitate plictisitoare este greu de dus la capăt. Stimulează-ți creierul și corpul în cel mai distractiv mod posibil. Folosește-te medii interactive precum Khan Academy pentru a învăța lucruri mai complexe sau față de care ai o adversitate.
  8. Fă diferența între înțelegerea unei informații și recunoașterea unei informații. Faptul că tu cunoști o informație nu înseamnă că o și înțelegi și vei știi cum să o aplici. Așadar, singurul aspect care contează este să știi să folosești informația respectivă într-un mod care îți permite rezolvarea unei probleme, altfel ești doar o persoană care ține știe foarte multe chestii care îl pot ajuta dacă joacă “Conquiztador”.
  9. Scurtează sau elimină activitățile redundante. Dacă o bună parte din procesul tău de învățare este ocupat de o activitate plictisitoare, eficiența cu care tu vei învăța va scădea dramatic. Așadar, scurtând sau eliminând procesele redundante va face totul mai distractiv. Trebuie să citești multe cărți? Învață să citești de 2 ori mai repede. Trebuie să scrii foarte mult?  Învață să scrii fără să te uiți la tastatură. Trebuie să discuți cu foarte multe persoane? Învață să pui întrebări mai bune.
  10. Extinde-ți pas cu pas limitele. Forțează-te în fiecare zi câte un pic. Cu 1%, să zicem. O progresie de tipul acesta, deși lentă, contribuie la disciplina ta, te ajută să îți dezvolți obiceiuri productive și contribuie din plin la succesul tău pe termen lung. În loc să te forțezi și să stai să practici într-un weekend 10 ore, poate ar fi mai bine să pui deoparte 20-30 de minute în fiecare zi pentru acel lucru.

Recommended Posts