De ce să citești carti de istorie? Și mai ales… cu ce te ajută o carte de istorie? Dezvoltarea și evoluția popoarelor, comportamentul celor mai strălucite minți care au jucat roluri sângeroase pe scena politică, modul de organizare al instituțiilor sunt câteva dintre subiectele care au captivat de-a lungul timpului atenția istoricilor, a scriitorilor. Merită să îți îndrepți și tu atenția către ele!
Aceste cărti merită citite nu doar de cei pasionați de istorie. Sunt cărți de istorie care ne intrigă curiozitatea și ne dezvoltă cultura generală, sunt subiecte și personalități care au marcat evoluția umanității. Se vorbește despre ele, se scrie despre ele.
Bineînțeles că nu am putut face aceste recomandări fără să vorbim despre 100 de ani de România. Data de 1 decembrie 1918 rămâne înscrisă în memoria românilor ca ziua Marii Uniri cu aceeași însemnătate și emoție ca și 23 decembrie 1989, cea mai sângeroasă zi a revoluției ce avea să pună capăt regimului comunist din România.
Așadar, am adunat în acest top cărți despre istoria României, despre oamenii care au marcat-o dar și despre istoria universului, despre discursuri care au influențat-o.
7 carti de istorie recomandate de echipa 1cartepesaptamana.ro pe care trebuie sa le citesti
RĂZBOIUL CARE A PUS CAPĂT PĂCII de Margaret MacMillian
De la asasinatul de la Sarajevo, la marile fronturi de război și alianțele politice ale marilor puteri europene, până la evenimente aparent fără legătură, toate sunt scrise cu vervă și într-un stil alert și captivant.
Modul de prezentare a evenimentelor reuşeşte să cucerească atât interesul specialiştilor, pe cel al pasionaţilor de istorie, diplomaţie, relaţii internaţionale, dar şi al publicului larg.
Putea fi evitat Primul Război Mondial? Puteau marile puteri europene să renunțe la aroganță și orgolii pentru a evita mii și mii de victime? De ce Europa progresistă s-a aruncat în conflicte pe care nu a știut să le gestioneze?
DICTATURA LUI NICOLAE CEAUȘESCU de Adam Burakowski
Adam Burakowski este doctor în ştiinţe politice, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia şi al Institutului de Studii Est-Europene al Universitatii din Varşovia.
Este interesant să afli o opinie al unui străin despre un eveniment marcant din istoria poporului tău? Cu siguranță. De ce această carte face parte din carti de istorie pe care trebuie să le citești?
Despre dictatura lui Nicolae Ceaușescu s-au scris multe cărți în pofida faptului că arhivele comuniste din România sunt neprietenoase, nestocate corespunzător.
Cartea lui Burakowski folosește, ca și sursă de informație, notele secrete întocmite de Ambasada Poloniei la Bucureşti.
Vei afla, dacă nu știi deja, că diplomaţii polonezi de la Bucureşti trimiteau rapoarte în care analizau cu răceală şi profesionalism evoluţiile de la Bucureşti, reacţiile populaţiei la diferite evenimente şi adâncirea crizei economice, mai ales după 1980.
DESPRE TOATE, PE SCURT. DE LA BIG BANG LA ADN. de Bill Bryson
”Despre toate, pe scurt” prezintă istoria ingenioasă și antrenantă a universului, a vieții și a omului, este o poveste care merge de la Big Bang, când nu eram nimic, până la apariția civilizației și la noi, cei de astăzi. Este o carte potrivită și pentru adolescenții curioși dar și pentru adulți.
Vei descoperi într-un mod inedit cum s-a format Pământul, cum a evoluat omul, dar și cum a evoluat acesta odată cu descoperirile științifice.
Bill Bryson îmbină istoria cu știința, evenimentele relatate fiind frumos descrise și bine documentate. Este o lectură ușoară dar captivantă și poate fi un cadou perfect de oferit celor dragi.
REGINA ELISABETA. UN SECOL DE ETERNITATE de Dan Berindei, Ion Bulei, Narcis Dorin Ion
Elisabeta, cea dintâi regină a României și, în același timp, vreme de o jumătate de veac, ambasadoare în lume a tot ce este românesc, a făcut din țara si din poporul care o aduseseră la cârma lor un țel al vieții.
O preocupau necontenit manifestările artistice. A format o adevărată curte de artiști, a sprijinit marile talente din domeniul muzicii și artelor plastice.
A fost și poetă, eseistă, inițiatoare de acțiuni caritabile, pseudonimsul ei literar fiind Carmen Sylva. A rămas în conştiinţa românilor drept prima regină care a făcut din costumul popular românesc haina de gală a curţii regale şi prima regină scriitoare.
A fost un om sensibil, cu o fire romantică și devotată poporului său. Și asta este doar o parte din ce a fost și ce a însemnat Regina Elisabeta pentru România.
ÎN JURUL MARII UNIRI DE LA 1918 de Lucian Boia
În toate cărțile lui, Lucian Boia interpretează adevărul istoric extrem de original și provocator. Acest lucru se întâmplă și în această carte, ”În jurul marii uniri de la 1918”, care face parte din categoria de carti de istorie care declanșează reacții de ambele părți.
Momentul Marii Uniri este plasat de autor în contextul evenimentelor efervescente din Europa anului 1918, fără de care, spune acesta, nu ar fi fost posibil.
Lucian Boia crede că ”Adevărul, pur si simplu, este mai complex si mai nuanțat”, renunțând la ideile simplificate și mitologizate.
STALIN. CURTEA ȚARULUI ROȘU de Simon Sebag Montefiore
Simon Sebag Montefiore oferă o imagine foarte complexă atât a psihologiei lui Stalin cât şi a oamenilor care i-au fost în jur.
Pornind de la surse de multe ori inedite, autorul descrie viața la „curtea imperială” sovietică, unde liderul se distrează jucând jocul mortal al puterii, iar printre femei și copii se amestecă zilnic asasini și fanatici.
Vei afla, poate cu uimire, că Stalin a fost un pasionat de film, muzică și literatură, și-a iubit familia și, fără uimire cu siguranță, că nu ezita să-și elimine brutal adversarii. ”
”Stalin. Curtea țarului roșu” a fost desemnată Cartea de istorie a anului 2003 în cadrul British Book Awards.
Pe elefant.ro găsești cartea în varianta ebook.
DISCURSURI CARE AU SCHIMBAT LUMEA de Simon Sebag Montefiore
Simon Sebag Montefiore este profesor de istorie la Cambridge University și membru al Royal Society of Literature. Cărțile sale au fost traduse în peste 35 de limbi, devenind bestselleruri internaționale.
De la declaraţii de război la pledoarii pentru pace, de la îndemnuri la libertate la expresii de mânie îndreptăţită, această emoţionantă antologie este o celebrare a peste 50 de discursuri care au marcat şi modelat cursul istoriei.
Uite unul dintre ele:
„…câtă vreme respirăm putem să sperăm, iar acolo unde suntem întâmpinaţi cu cinism şi scepticism, celor care ne spun că noi nu putem le vom riposta cu acel nepieritor crez ce rezumă spiritul unui popor: DA, NOI PUTEM.” Barack Obama
Și, în concluzie? De ce să citim carti de istorie? Nicolae Iorga spunea: ”Cunoscând istoria, eroii, tradiţia, ne facem mai sociabili, mai altruişti, mai iubitori de om şi viaţă.”
Spor la citit!