Aceste articol este scris de Cristi Ștefan

Deși nu știu dacă mai au nevoie de reclamă, uneori am impresia că majoritatea oamenilor nu pun preț atât de mult pe citit pe cât ar trebui. Astfel, simt nevoia să transmit un mesaj și cum poți trasmite un mesaj mai bine decât de pe un site al unor mari iubitori de cărți și dezvoltare personală.

Povestioara este despre un prieten și cum m-a impresionat și m-a făcut să realizez adevărata putere a cărților, a cititului.

5 ani înainte de a descoperi cărțile, cititul

Am un prieten care în urmă cu ceva ani nu părea chiar cel mai strălucit om din sală, însă am simțit în el un potențial uriaș și nu m-am simțit bine să văd un om inteligent cu obiceiuri proaste. Pentru că degeaba ai un potențial uriaș dacă nu îl exploatezi la maximum, nu?

Cum spunea și Mark Twain, nu este nici o diferență între o persoană care nu poate să citeascăși una care poate, dar nu o face. Mi-a dat de gândit acest citat, pentru că la vremea aceea nu mă atrăgea foarte tare cititul și starea de calm pe care ți-o oferă doar stând relaxat cu o carte în mână. Nu înțelegeam exact, nu priveam cititul ca pe o formă de meditație .

Să revenim la povestioara mea.

Acest prieten inteligent nu descoperise încă puterea cititului. Drumurile noastre s-au separat după liceu și de atunci nu mai vorbit așa de mult,.

Însă acum în urmă cu 2 ani am discutat cu el, pentru că trecuse prin ceva destul de urât și am încercat să îl calmez, să discut cu el. Viața lui era destul de messed up, era depresiv, se gândea la toate problemele ce îl înconjurau, la fosta iubită care îl părăsise, la banii pe care îi pierduse și pe care avea să îi piardă în continuare și simtea că nu mai este nici o soluție, nici o scăpare.

Din momentul acela, eu am avut foarte multă treabă, el a început să lucreze la viața lui, a început să se ridice și să stea în picioare. Apoi peste un an și jumătate am primit un telefon. Mi-a propus să ne întâlnim și să vorbim. 

Schimbarea. îți poate schimba cititul viața?

Mi-a povestit cum s-a angajat, într-un job de noapte și.. cum a început să citească.

Mi-a povestit cum citește toată noaptea și uneori chiar pe nerăsuflate termină o carte. În scurt timp am ajuns la concluzia că a citit mai multe cărți în trei luni decât am citit eu într-un an.

Viziunea lui asupra multor lucruri s-a schimbat. Acum nu mai era supărat pe tot ceea ce se întâmpla în jurul lui, ci accepta și mergea mai departe. Acum nu mai era frustrat în legătură cu femeile și nu i se părea așa de complicat să cunoască o femeie frumoasă și să se bucure împreună.

Chiar a început să îmi propună cărți. Să îmi recomande ce să citesc. Nivelul discuției noastre s-a dublat comparativ cu acum 2-3 ani. I-am propus chiar să scrie un articol despre acest subiect pentru blog-ul meu, însă nu a avut timp (sau a folosit asta ca o scuză, pentru că îi este frică să fie judecat) să îl scrie până acum, așa că m-am gândit eu să împărtășesc povestea lui cu voi.

Acum, eu îl văd ca pe un om schimbat.

reading

Discuțiile dintre noi doi au trecut de la ce scor a avut meciul x, la ai văzut ce frumos spune Cioran. Ai văzut cât de interesant abordează subiectul autorul respectiv. Ai citit cartea aia? Nu, cum nu ai citit-o? Eu nu am putut să dorm până nu am terminat-o. Trebuie să o citești neapărat!

A început să își ia viața mai în serios, însă mai are de lucrat asupra multor aspecte. Doar că direcția în care se întreaptă dacă va continua să faca asta, să citească în fiecare seară, 10, douăzeci, chiar 50 de pagini, este una bună.

În cinci ani de acum, el o să citească sute de cărți. Sute de informații și tipologii de gândire o să treacă prin mintea sa.

Gândirea i se va modela după marii autori, după marile minți care au muncit ani de zile să creeze opera respectivă. Apoi, împreună cu un editor, autorul s-a chinuit încă 4-5 luni, poate chiar un an, pentru a aduce opera respectivă la forma inițială. Să o livreze sub cea mai bună formă posibilă pentru noi, cititorii entuziasmați și însetați de cunoaștere.

Mesajul meu: să apreciem mai mult cărțile. Puterea lor este una incredibilă!

Știu că-i la modă să faci liste, punctulețe, pentru că majoritatea persoanelor care citesc articole foarte multe nu prea citesc cărți și nu mai au răbdare să citească un articol de 1000 poate chiar 2000 de cuvinte, vor rețeta rapid, vor lecția în puncte, cifre, totul sumar și la obiect. Să nu pierdem cumva timpul pe care îl folosim pentru a ne uita la pozele prietenilor de pe Facebook.

Multă lume nu concepe că o carte, care costă 15 lei, poate valora în jur de 50 de milioane, uneori chiar mai mult. Satisfacția primită de pe urma unei cărți bune și lecțiile importante învățate, depășesc cu mult prețul pe care îl plătim pentru a deține cartea repectivă. Dacă se pricepe cineva la economie, aș spune așa: surplusul consumatorul este uriaș. Utilitatea marginală resimțită este aproape de nivelul maxim. Bunăstarea resimtiță.. ok mă opresc, ai înțeles ideea. :))

Mesajul meu pentru tine și prietenii tăi:

Citiți oameni buni, este poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face cu viața voastră. Este modul în care vă schimbați gândirea, în care vă reinventați în permanență!

Se spune că organismul nostru se modifică într-un mod constant. Celulele mor și altele noi ne nasc în fiecare zi. Ceea ce erai ieri, nu mai ești astăzi, “medical vorbind”. Așa și cu cititul. Există viață înainte de o carte bună și viață mai bună după ce ai citit o carte bună.

Eu mă simt un om nou după ce termin o carte. Chiar săptămânile trecute am citit o carte de 800-900 de pagini pe nerăsuflate. Nu am putut să mai dorm, să mănânc, să respir!! Materialul era prea valoros pentru a mai face altceva.

Până și un drum spre toaletă mi se părea o pierdere de timp. Am stat cu ochii în carte și am citit, am citit și iar am citit. M-am oprit atunci când am terminat. Am pierdut noțiunea timpului. Mi-am ignorat familia, prietenii, fetele drăguțe din viața mea, cititorii mei, facultatea, tot. Timpul s-a oprit în loc pentru mine. Totuși trebuia să fac asta.

Fiecare carte îți oferă o perspectivă nouă asupra vieții, o lecție nouă, o idee la care nu te-ai mai gândit până acum, o întrebare, o problemă pe care o aveai și în același timp un moment de relaxare, de prezență, de meditație.

Cărțile sunt printre puținele lucruri pe care le mai avem care sunt mult mai valoroase decât par. Precum paradoxul diamant apă, aș spune paradoxul diamant – cărți.

Până data viitoare, spor la citit și îți mulțumesc dacă ai ajuns până la finalul acestui articol.

Vreau să facem ceva împreună, înainte să încheiem acest articol: vreau să spui într-un comentariu titlul cărții pe care o citești acum, poate așa descoperim cărți pe care nu le-am citit până acum.

Cu drag,

Cristi Ștefan

Recommended Posts