Am 6 “strategii” pentru tine, care te vor ajuta să termini mai repede cartea pe care o citești sau pe care ai de gând să o răsfoiești.
Sunt atât de simple încât poți să le implementezi de azi, iar în câteva zile o să vezi deja rezultatele.
Motivul pentru care insist pe aceste tips & tricks este pentru că vreau să nu treacă o săptămână fără să te fii educat un pic mai mult decât ceilalți.
Dacă crezi că educația este scumpă, să vezi ignoranța cât te va costa. Nu mai știu cine a spus asta și dacă am dat citatul corect, un lucru e evident, dacă nu te educi singur, foarte probabil nu o să te educe nimeni.
Așadar încearcă să implementezi doar una dintre strategiile propuse și întoarce-te să ne spui cum a funcționat pentru tine.
1. Citește zilnic 40 de pagini. 40 de pagini, în funcție de carte, reprezintă echivalentul a 1h – 1h15′ de citit zilnic. Dacă reușești chiar să menții acest ritm zilnic, într-o săptămână vei citi 280 de pagini. Poate nu pare mult, dar cu siguranță este mai mult decât să citești o carte pe jumătate sau să nu citești deloc.
2. Citește până termini capitolul. Acest sfat merge pe principiul, o dată început un lucru, du-l până la capăt, indiferent de cât de dureros ar fi. Majoritatea oamenilor nu sunt “finalizatori”, iar înainte de a înfrunta greul capitulează. Chiar dacă nu bagi la cap ce ai citit, îți formezi obiceiul sănătos de a finaliza ceea ce ai început.
3. Citește la momentul potrivit. Degeaba vrei să citești dacă ai lucruri mai importante de făcut (ale căror deadline te presează) sau dacă starea ta psihică nu este cea mai potrivită. Ai chestii pe cap, iar gândul nu îți va sta la citit. Desigur, riști să amâni cititul cu săptămânile, însă când simți că e momentul potrivit, dă gata 2 cărți într-o zi.
Dacă ai și un pix și o foaie lângă tine, vei reuși și să salvezi multe cunoștințe pe foaie care te vor ajuta.
4. Citește o carte care îți este utilă acum. Discutam cu un amic pe Facebook și îmi spunea că de la prea mult citit, riști să te blochezi în idei și să nu mai faci nimic. E adevărat, cititul trebuie să fie și o activitate cumpătată ca să ai timp să aplici ceea ce citești. De aici și sfatul meu, citește o carte care îți este utilă acum și va crește șansa ca tu să faci și ceva practic bazându-te pe ea.
Altfel citești, citești, citești și pe termen lung, vei fi o persoană mega-teoretică, nu vrei asta cum nici eu nu vreau asta.
Eu încurajez să citești 1 carte pe săptămână și după aceea să o aplici. 1 carte pe săptămână nu este un minim, ci un optim.
Evident depinde de carte, dar pentru majoritatea, consider că regula se aplică foarte bine.
5. Citește o carte care este ușor de citit. E greu să termini o carte care este imposibilă de citit. Sau o carte pe care toți ți-au recomandat-o, dar tu parcă nu o înghiți. Nu te forța… din primele 50 de pagini îți dai seama că o carte merită citită sau nu.
O carte este ușor de citit, dacă o citești cu plăcere, da limbajul are un rol important, însă și legătura emoțională trebuie creată.
Așa stă treaba și cu alergatul. Dacă îți place, creierul eliberează endorfine, iar tu resimți plăcere. Sunt de părere că același lucru se întâmplă și cu cărțile pe care le placi.
6. Citește într-o atmosferă plăcută. Atmosfera joacă un rol important, pentru că te ajută să te concentrezi și să te detașezi de ceea ce se întâmplă în jurul tău.
Mie îmi place să citesc în parcuri. În unele dimineți îmi place să citesc și pe autobuz.
Atmosfera îți este specifică, tot ceea ce trebuie să faci este să o identifici și apoi să profiți de ea.
Concluzie
Ai văzut cât de simple sunt “strategiile” pe care ți le propun? Ai vreun motiv ca să nu aplici vreuna dintre ele?
Consideri că ceea ce ți-am propus nu funcționează pentru tine?
Citeam într-o carte de fitness o chestie extrem de simpatică:
“Dacă am face un lucru nou sau necunoscut nouă de mai multe ori, de fiecare dată cu 100% devotament, nu am mai respinge atât de multe obiceiuri sănătoase.”
Nu ai cum să știi cum e să faci un lucru până nu încerci de mai multe ori (de cel puțin 5 ori) cu 100% devotament, în schimb poți să îți dai cu părerea cu 0% devotament despre orice.
Andreea Carmen Făniţă
Metoda 3 obisnuiam sa o aplic si eu inainte, pana cand am vazut ca ma molesesc si nu fac bine asa, pentru ca nu mai apuc sa citesc. Asa ca atunci cand incep, ori citesc cat de mult timp pot (pe autobuz nu am timp sa citesc un capitol intreg), dar imi place sa termin ceva asa ca folosesc metoda 2 si incerc sa nu ma uit cat mi-a mai ramas; de altfel daca este o carte mai usor de citit si imi si place nu ma uit niciodata cate pagini au ramas.
Duminica trecuta inainte sa incep provocarea am citit o carte de beletristica, si culmea, online! Aproximativ 200 de pagini in cateva ore si nu am reusit sa 'imi las mainile' de pe ea pana nu am terminat. Eram intr-unul din 'momentele' care le-ai mentionat si tu.
Iar saptamana asta o sa citesc o carte care chiar o sa imi fie utila vineri, sa vad cat pot sa termin pana atunci. Este vorba despre vorbitul in public, iar vineri am o prezentare de seminar. Mi-am propus sa citesc trei capitole pe zi. Am fost curioasa si m-am uitat la cuprins, fiecare capitol are intre 13-18 pagini, aproximativ. Sunt 12 capitole, m-a uimit cat de bine este structurata cartea.
Dale Carnegie, ca tot despre el este vorba si saptamana asta, nu este un autor greu de citit, dar uneori simti ca te pierde in exemple, cel putin cu cartea despre inlaturarea grijilor. Dar sfaturile sunt foarte utile si de efect as spune eu. Pe mine ma ajuta.
Si gata, ca IAR MA LUNGESC ! :))
Gabriel Nechita
Da, el dă foarte multe exemple, la fel şi Cialdini… nu e de rău, dar se lungeşte uneori capitolul degeaba.
Andreea Carmen Făniţă
Mie-mi spui? Exemplele sunt motivante pana la un anumit punct, dar dupa aceea devin obositoare, mai alex ca toate sprijina acelasi concept prezentat in capitol, si sunt atat de multe citate ale acelor 'marturii' ca uneori risti sa te pierzi. Un punct plus a fost mini-rezumatul de la sfarsitul fiecarui capitol si subcapitol.
Mugur Si Mirela
La cartile cu multe exemple sau povesti e bine sa subliniezi ideea la prima citire si cand vrei sa recitesti cartea citesti doar ce ai subliniat pentru ca stii deja povestile si exemplele.
Andreea Carmen Făniţă
exact asta fac acum. am tot timpul un creion in loc de semn de carte si subliniez pe masura ce citesc. este o carte care cu siguranta vreau sa o recitesc de mai multe ori ca sa imi intre toate informatiile in cap
Loredana Maria Pricopie
likeeeee
Gabriel Nechita
mă bucur că îţi place.
Loredana Maria Pricopie
Nechita Gabriel nu stiam de acest site, dar acum are un loc de cinste in google reader. felicitari!
Mihai Popescu
Nu prea inteleg partea cu "aplicatul" unei carti in viata reala in prima saptamna dupa ce o citesti. O carte buna este citita pentru ca este o carte buna. Nu te ajuta cu nimic decat ca-ti imbogateste cultura si te ajuta sa te relaxezi. Poate ar merge cu aplicatul la cartile de self-help, dar alea nu prea au nimic de a face cu cultura.
Gabriel Nechita
Loredana Maria Pricopie e destul de nou, e activ de 4 luni şi aproape 2 săptămâni :D.
Loredana Maria Pricopie
Nechita Gabriel multa bafta. reader va fi insarcinat sa ma informeze la fiecare articol scris:)
Gabriel Nechita
ai dreptate, tu faci referire la cultură când eu nici măcar nu am pomenit cuvântul ăsta în articol :); nu recomand deloc beletristică, ci cărţi de self-help şi cu conţinut pragmatic (business, tehnice, etc).
Monica Elena Ciuc
Mi-au plăcut aceste strategii. Să citesc o ora pe zi, personal, mi se pare foarte puțin, însă mi s-ar părea fantastic să facă toată lumea acest lucru. Îi aud mereu spunându-mi că îi ia somnul imediat ce incep să citească. Replica mea este întotdeauna aceeași: nu ai găsit cartea potrivită. Nu cred persoanele care îmi spun că nu le place să citească.
Bianca Elena
eu sunt un baiat care e ruda cu pavel bianca si pot a citesc 350 de pagini pe saptamana si am 11 ani
Alina Leonte
Foarte util articolul.Multumesc.Cu siguranta le voi pune in practica.
Fă-ţi timp
Acord cititului cel puțin 2 ore pe zi și doar după ce am citit acest articol mi-am dat seama că 5 din cele 6 strategii prezentate de tine le folosesc încă din clasele V-VIII când cititul a devenit o pasiune pentru mine.
Razvan Spatarelu
like
Le Livre de 30 Pages
Este clar ca ceva nu e in regula!
Eu am inceput sa scriu: http://www.amazon.com/dp/B00CQGNAUS/