Războiul este o lecţie a istoriei pe care niciodată popoarele nu şi-o amintesc îndeajuns.

Benito Mussolini

Războaiele sunt evenimente nefericite din istoria omenirii, dar despre care este necesar să învățăm, ca să înțelegem mai bine conflictele ce au loc în anumite zone ale lumii.

Mai jos ai o serie de 28 de documentare care te pot ajuta să vezi problematica războiului și din alte puncte de vedere, nu numai contextul luptei propriu-zise, ci și din context politic, financiar, al intereselor diplomatice și chiar din punctul de vedere al soldaților.

28 de Documentare Despre Armată şi Război Pe Care Ar Trebui Să Le Vezi

 1. Războiul pe care nu-l vezi – o investigaţie asupra rolului pe care mass-media îl poartă în războaie. Urmăreşte reportajele despre Primul Război Mondial, până la dezastrele din Afganistan şi Irak.
 2. În Interesul Cui? – Urmăreşte motivele şi interesele pentru care Statele Unite sunt implicate în toate războaiele de după 1945.
 3. AIPAC: Lobby-ul Israelian – relaţia puternică cu Israelul este un lucru care caracterizează politica externă a SUA. Sunt oare Statele Unite singurul motiv pentru care Israelul există?
 4. Iranul şi Bomba Nucleară – Vestul spune că Iranul produce bombe nucleare. Iranul spune că nu face decât să vindece cancerul. Ce se întâmplă de fapt în spatele cortinei?
 5. Joacă de-a Adevărul – o investigaţie asupra felului în care propaganda a fost folosită pentru a masca şi ameliora din impactul crimelor comise prin utilizarea armelor de distrugere în masă.
 6. Principiile Puterii – o serie de documentare despre politica externă purtată de cater Statele Unite ale Americii folosind tactici ce includ controlul economiei politice, principii ale mafiei, propaganda, ideologie şi forţa.
 7. Război Prin Alte Metode – examinează politica Băncii Mondiale şi împrumuturile cu condiţii zdrobitoare pe care aceasta le oferă ţărilor din lumea a treia.
 8. 11 Septembrie: Deceniul Înşelăciunilor – o analiză derulată de către martori care s-au reunit o dată cu cea de-a zecea “aniversare” a atacurilor de la 11 septembrie.
 9. 11 Septembrie: Noul Pearl Harbor – un documentar în trei părţi care face o paralelă istorică între atacurile de la 11 septembrie şi Pearl Harbor.
 10. 11 Septembrie şi Imperiul Beligerant – Abby Martin analizează cele două mari războaie lansate împotriva terorismului.
 11. Imperiul Diamantelor – Edward Epstein a descoperit că diamantele nu atât de rare pe cât ni s-a spus
 12. Miliardele Lipsa ale Irakului – coaliţia americano-britanică a primit controlul asupra cele 20 miliarde de dolari ale Irakului. Aproape întreaga suma a fost cheltuita dar nicio tranzacţie nu a fost înregistrată pe hârtie.
 13. Vremea din Subteran – documentarul explorează o mişcare extremistă care a pornit în 1969 cu scopul de a înlătura guvernul Statelor Unite.
 14. Sânge şi Ţiţei – expune lăcomia Vestului şi intrigile de ordin politic ce au stat la baza războaielor, loviturilor de stat, revolte, dictaturi şi intervenţii militare din Orientul Mijlociu.
 15. Independenţa Presei în Timp de Război – este mass-media cu adevărat independentă în vremuri de război?
 16. Hollywood şi Pentagonul: O Legătură Periculoasă – filme despre război, precum Top Gun, au fost filmate în strânse legături cu armata americană. Guvernul american are chiar un departament special ce menţine legătura între Pentagon şi Hollywood.
 17. Nava Imperiului Se Scufundă – istoria ne-a arătat că fiecare imperiu decade. A venit oare rândul Statelor Unite?
 18. Cumpărarea Războiului – administraţia Bush a forţat SUA într-un război care s-a dovedit o catastrofă cumplită. Ne-a arătat mass-media adevărata faţă a războaielor din Afganistan şi Irak?
 19. Palestina Încă Este Adevărata Problemă – o analiză asupra situaţiei din Vestul Iordanului şi Fâşia Gaza.
 20. Diavolul a Încercat Să Ne Despartă – populaţia musulmană din Republica Centrafricană a scăzut de la 130 000 la 1000 în câteva luni. Naţiunile Unite au afirmat că musulmanii au fost eliminaţi în întregime din partea Vestică a ţării.
 21. Drumul Către Mosul – la un an după ce ISIS a cucerit Mosul, armata kurzilor este singura forţă rămasă în zonă, dar prost echipată şi slab instruită ce speranţa are să recucerească oraşul?
 22. Moartea Unei Naţiuni: Conspiraţia Timor – pe 7 decembrie 1975, cu aprobarea secretă a SUA, Marea Britanie şi a Australiei, Indonezia a invadat mică naţiune a Timorului de Est. Cele două echipe de jurnalişti australieni care au încercat să documenteze incidentul au fost ucise.
 23. Fantomele Rwandei – Naţiunile Unite au mizat că operaţiunea din Rwanda va fi una uşoară. Puţini au realizat că zece ani mai târziu Rwanda se va afla în aceeaşi criza care le macină sufletele.
 24. Anul Zero: Moartea în Linişte a Cambodgiei – administraţia Nixon a dezlănţuit 100 000 tone de bombe asupra Cambodgiei. Bombardamentele ilegale şi secrete au aruncat Cambogia înapoi în epoca de piatră.
 25. Aşa Arată Victoria – un documentar îngrijorător despre incompetenţă, abuzurile sexual şi consumul de droguri trupelor Afgane.
 26. Zborul Drapelului: Înarmarea Planetei – care este lumea din spatele traficului internaţional cu armament? Marea Britanie este cel mai mare vânzător de armament pe plan mondial.
 27. O Imagine a Inamicului – ceea ce vedem, ceea ce nu vedem şi de ce. Documentarul explorează relatările din timpul războaielor şi abordarea guvernului american asupra lor.
 28. Sfâşiaţi de Război – istoria stresului post traumatic.