Da, poți asculta muzică în timp ce citești.

Muzica te poate ajuta să te concentrezi asupra cărții pe care o citești.

Însă nu orice fel de muzică este utilă.

Scopul muzicii pe care o asculți atunci când citești este să te ajute să te concentrezi mai mult pe conținut și să limiteze influența altor factori sonori ce există în jurul tău.

 

Ce fel de muzica poti asculta cand citesti

Deși există o grămadă de melodii faine și care parcă te ajută să înveți, să lucrezi și mai ales, să citești, dacă au versuri, mai multe te încurcă te încurcă.

Creierul tău, care este de altfel un instrument minunat, o să fie “fraierit” să considere că poate face foarte multe chestii în paralel.

Creierul tău o să proceseze de fapt versurile melodiilor și textul cărții o să fie superficial asimilat.

Nu mă crezi? De ce crezi că lumea poate citi într-o cafenea cu un jazz sau chillout (în general muzică doar cu instrumente) dat în surdină, mai bine decât într-un bar cu muzică de orice gen, dar care are versuri?

Dovezile sunt de bun-simț și vizibile în jurul nostru.

Recomandări:

 • muzică ambientală sau sunete ale naturii cum îi mai spun unii
 • artiști precum Enya, Brian Eno, Deaf center, Future sound of london, Max Richter, Ryan Teague, Excursions in Ambience, Mixmaster Morris, William Basinski
 • muzică instrumentală: pian, vioară, instrumente de percuție ușoară cum este acest turtle shell
 • muzică clasică în general, însă nu operă
 • muzică fără beaturi complexe, care se tot schimbă
 • soundtrack-uri din filme sau din jocuri, dar nu muzică epică de zici că ești noul Jack Sparrow 😀

În cazul în care alegi să asculți muzică din tipurile enumerate mai sus, îți recomand să asculți muzică nouă, cu care să te nu fi obișnuit, astfel încât să nu îți fugă atenția la melodie, dacă îți sună familiară.

Muzica te ajută să te concentrezi asupra cititului atunci când elimină sunetele de fundal care te deranjau: sunet de dat găuri de la vecini, strigăte ale copiilor care se joacă în fața blocului, sunetul de pickhammer de la cei care repară străzile etc.

Dacă muzica te ajută să elimini elemente de distragere a atenției, însă că are un efect asupra ta.

“Dar la mine nu funcționează să ascult muzică și să citesc în același timp”

Da, s-ar putea să existe multe persoane cărora să nu li se aplice această “tehnică”.

Sunt persoane care se concentrează mai bine atunci când lumea se agită prin jurul lor, o văd ca pe o provocare și după vreo 10-15 minute reușesc să intre în aceasta stare de flow (de concentrare) care face din orice zgomot  “background noise”.

În unele cazuri s-ar putea să ajungi să ignori melodia pe care o știi deja, dar scopul muzicii așa cum îl văd eu este să devină singurul background noise acceptat, nu un zgomot pe care încercăm să îl ignorăm în mod activ.

Ideal este să îți găsești un sunet sau o sursă generatoare de sunete care să te izoleze de tot ceea ce te deranjează la nivel auditiv.

De aceea există persoane care pot citi lejer pe autobuz sau într-un birou zgomotos, pentru că sunt persoane care reușesc să izoleze auditiv prin acceptarea unui singur tip de sunet, ca înlocuitor pentru toate celelalte.

Dacă nu poți citi, indiferent de sunet și ai nevoie de liniște îți recomand următoarele:

 • închiderea geamurilor
 • instalare de geamuri termopan
 • căști in-ear care să te izoleze de zgomot
 • încuiatul ușii ca să fii sigur că nimeni nu vine să te deranjeze
 • mergi în cel mai liniștit parc din orașul tău
 • închiderea telefonului ca să nu te întrerupă nimeni

Concluzii

Muzica poate fi un truc destul de util pentru multă lume care dorește să citească sau care trebuie să citească mult datorită naturii muncii pe care o prestează.

Pentru unii, nu o să funcționeze din prima, fiind nevoie își creeze obiceiul de a asculta muzica pe post de accelerator al concentrării, asta înseamnă că primele 3-4 dăți nu prea o să meargă, însă de la a 5-a o să devină mai receptivi și după aceea memoria o să își facă singură treaba.

Cea mai bună metodă pe care eu am descoperit-o și care funcționează la mine este muzica fără versuri, dacă ai alte sugestii chiar te rog să ne ajuți printr-un comentariu.

Tu ce asculți când citești?

Ce artist îmi recomanzi să ascult?