01262016-10usd-sitewide 728x90

Ce fel de muzica poti asculta cand citesti

de Gabriel Nechita,
Ce fel de muzica poti asculta cand citesti

Da, poţi asculta muzică în timp ce citeşti.

Muzica te poate ajuta să te concentrezi asupra cărţii pe care o citeşti.

Însă nu orice fel de muzică este utilă.

Scopul muzicii pe care o asculţi atunci când citeşti este să te ajute să te concentrezi mai mult pe conţinut şi să limiteze influenţa altor factori sonori ce există în jurul tău.

muzica citit

Ce fel de muzica poti asculta cand citesti

Deşi există o grămadă de melodii faine şi care parcă te ajută să înveţi, să lucrezi şi mai ales, să citeşti, dacă au versuri, mai multe te încurcă te încurcă.

Creierul tău, care este de altfel un instrument minunat, o să fie “fraierit” să considere că poate face foarte multe chestii în paralel.

Creierul tău o să proceseze de fapt versurile melodiilor şi textul cărţii o să fie superficial asimilat.

Nu mă crezi? De ce crezi că lumea poate citi într-o cafenea cu un jazz sau chillout (în general muzică doar cu instrumente) dat în surdină, mai bine decât într-un bar cu muzică de orice gen, dar care are versuri?

Dovezile sunt de bun-simţ şi vizibile în jurul nostru.

Recomandări:

 • muzică ambientală sau sunete ale naturii cum îi mai spun unii
 • artişti precum Enya, Brian Eno, Deaf center, Future sound of london, Max Richter, Ryan Teague, Excursions in Ambience, Mixmaster Morris, William Basinski
 • muzică instrumentală: pian, vioară, instrumente de percuţie uşoară cum este acest turtle shell
 • muzică clasică în general, însă nu operă
 • muzică fără beaturi complexe, care se tot schimbă
 • soundtrack-uri din filme sau din jocuri, dar nu muzică epică de zici că eşti noul Jack Sparrow :D

În cazul în care alegi să asculţi muzică din tipurile enumerate mai sus, îţi recomand să asculţi muzică nouă, cu care să te nu fi obişnuit, astfel încât să nu îţi fugă atenţia la melodie, dacă îţi sună familiară.

Muzica te ajută să te concentrezi asupra cititului atunci când elimină sunetele de fundal care te deranjau: sunet de dat găuri de la vecini, strigăte ale copiilor care se joacă în faţa blocului, sunetul de pickhammer de la cei care repară străzile etc.

Dacă muzica te ajută să elimini elemente de distragere a atenţiei, însă că are un efect asupra ta.

“Dar la mine nu funcţionează să ascult muzică şi să citesc în acelaşi timp”

Da, s-ar putea să existe multe persoane cărora să nu li se aplice această “tehnică”.

Sunt persoane care se concentrează mai bine atunci când lumea se agită prin jurul lor, o văd ca pe o provocare şi după vreo 10-15 minute reuşesc să intre în aceasta stare de flow (de concentrare) care face din orice zgomot  “background noise”.

În unele cazuri s-ar putea să ajungi să ignori melodia pe care o ştii deja, dar scopul muzicii aşa cum îl văd eu este să devină singurul background noise acceptat, nu un zgomot pe care încercăm să îl ignorăm în mod activ.

Ideal este să îţi găseşti un sunet sau o sursă generatoare de sunete care să te izoleze de tot ceea ce te deranjează la nivel auditiv.

De aceea există persoane care pot citi lejer pe autobuz sau într-un birou zgomotos, pentru că sunt persoane care reuşesc să izoleze auditiv prin acceptarea unui singur tip de sunet, ca înlocuitor pentru toate celelalte.

Dacă nu poţi citi, indiferent de sunet şi ai nevoie de linişte îţi recomand următoarele:

 • închiderea geamurilor
 • instalare de geamuri termopan
 • căşti in-ear care să te izoleze de zgomot
 • încuiatul uşii ca să fii sigur că nimeni nu vine să te deranjeze
 • mergi în cel mai liniştit parc din oraşul tău
 • închiderea telefonului ca să nu te întrerupă nimeni

Concluzii

Muzica poate fi un truc destul de util pentru multă lume care doreşte să citească sau care trebuie să citească mult datorită naturii muncii pe care o prestează.

Pentru unii, nu o să funcţioneze din prima, fiind nevoie îşi creeze obiceiul de a asculta muzica pe post de accelerator al concentrării, asta înseamnă că primele 3-4 dăţi nu prea o să meargă, însă de la a 5-a o să devină mai receptivi şi după aceea memoria o să îşi facă singură treaba.

Cea mai bună metodă pe care eu am descoperit-o şi care funcţionează la mine este muzica fără versuri, dacă ai alte sugestii chiar te rog să ne ajuţi printr-un comentariu.

Tu ce asculţi când citeşti?

Ce artist îmi recomanzi să ascult?

Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-ne un Like pe Facebook:
01262016-10usd-sitewide 728x90

Cartea săptămânii

O carte excelentă despre viaţă, felul ne vedem pe noi înşine şi felul cum ne amăgim că viaţa ar trebui să fie un şir lung de întâmplări fericite, situaţii deţinute mereu sub control şi predictibilitate. Allan Watts a adus în vederea Vestului, idei preţioase (împrumutate din cultura orientală a Zenului şi Budhismului) despre cum ar trebui să percepem realitatea şi viaţa, astfel încât să fim mai fericiţi.
Cumpără cartea →

Tu ce crezi?

Obţii mai mult dintr-un articol dacă laşi un comentariu şi îţi spui opinia.