Nu prea îmi place să citesc cărți scrise de către psihiatri, dar Viktor Frankl mi-a produs o surpriză extrem de plăcută.
Omul în căutarea sensului vieții, reprezintă o meditație a lui Viktor Frankl privind evenimentele din lagărele de concentrare naziste în care a fost ținut ca prizonier pe perioada celui de-al II-lea Război Mondial.
Cumpără cartea Dacă ai văzut vreodată un documentar despre atrocitățile ce au avut loc în lagăre precum Auschwitz, Belzec sau Majdanek, cunoști dintr-un punct de vedere detașat, realitatea crudă cu care se confruntau evreii deținuți.
Totuși cartea nu este despre Holocaust, cât este despre interacțiunea și dialogul interior ale lui Viktor Frankl cu întâmplările din lagărele pe unde a fost plimbat și cum s-a folosit de logoterapie, pentru a putea a nu-și pierde speranța.
Viktor Frankl este unul dintre cei mai influenți gânditori din domeniul psihoterapiei, logoterapia lui Frankl fiind apreciată ca fiind cea de-a treia școală vieneză de psihoterapie, după psihanaliza lui Sigmund Freud și psihologia individuală a lui Alfred Adler.:
Cartea lui Viktor Frankl are 2 părți și o postfață, care a venit drept completare la ediția din 1984.:
Partea întâi cuprinde “Experiențe din lagărul de concentrare”, în partea a doua Frankl descrie ce este “Logoterapia pe scurt”, iar în postfața respectivă Frankl redă un transcript dintr-o conferință susținută în anul 1983, în Germania de Vest.:
Felul cum povestește Frankl evenimentele importante la care a luat parte în lagărele de concentrare naziste, scoate la suprafață multe “insight”-uri despre comportamentul și natura omului.:
Idei reținute din “Omul în căutarea sensului vieții”
Omul dacă nu știe când se va termina o sarcină, mai ales atunci dacă este una care nu îi place, va trece prin chinuri fantastice, care îi vor pune psihicul la încercare:
“Unul dintre deținuți care la sosirea sa mărșăluise de la gară până la lagăr într-o coloană lungă de necunoscuți, mi-a spus mai târziu că se simțise ca șî cum ar fi participat la propria înmormântare. Viață îi păruse absolut fără niciun viitor. O privea ca și cum ar fi fost deja încheiată, ca și cum ar fi murit deja. Acest sentiment al lipsei de viață, se intensificase și din alte cauze: din punct de vedere temporal, lipsa unui capăt pentru perioada de prizonierat era cel mai acut resimțită; din punct de vedere spațial, aveam de-a face cu îngrădirea în limitele lagărului.”
Atunci când o emoție este conștientizată, aceasta poate fi controlată:
“Emoția, care este o suferință, încetează să mai fie suferință de îndată ce ne formăm o imagine clară și precisă” – Spinoza
Dacă ai un scop în care crezi cu adevărat, poți să înduri aproape orice:
“Cel care are un de ce pentru care să trăiască poate îndura aproape orice.” – Nietzsche “Consider că este o concepție greșită și periculoasă despre igiena mintală presupunerea că omul are nevoie în primul rând de echilibru sau, așa cum este numit el în biologie – de “homeostază”, adică o stare lipsită de orice tensiune. De fapt omul nu are nevoie de o astfel de stare lipsită de tensiune, ci mai degrabă de strădania și lupta pentru atingerea unui scop valoros, a unei sarcini liber asumate. Lucrul de care are el nevoie este nu să scape cu orice preț de tensiune, ci omul are nevoie de chemarea pe care i-o adresează un anumit sens potențial care se vrea realizat”
Cartea e plină de astfel de fragmente care îți aduc claritate și înțelegere și reprezintă o lectură scurtă, plăcută și profundă.
Pe scurt, îți recomand cu drag să citești “Omul în căutarea sensului vieții” și chiar să începi să te documentezi mai serios despre ce presupune logoterapia.:
Drept concluzie a acestei recenzii, te las cu una dintre “maximele” logoterapiei, abordarea în psihoterapie propusă de Viktor Frankl:
“Trăiește ca și cum ai trăi a doua oară, iar prima dată ai fi acționat la fel de greșit pe cât ești acum pe cale să o faci!”
Alex Pintea says
O carte frumoasa, am citit-o si eu si o recomand calduros la oricine!Poate reprezenta un punct de referinta legat de constientizarea scopului nostru in viata.
Gabriel Nechita says
într-adevăr, este o carte minunată.
Lavinia Melania Bratu says
”Ceea ce are omul nevoie nu este o stare fără tensiune, ci încercarea și lupta pentru ceva ce merită să dorească și să caute să găsească. Ceea ce are omul nevoie nu este atât eliminarea tensiunilor, cât provocarea sensului concret al existenței sale personale, pe care-l trebuie să-l îndeplinească doar el singur. Tensiunea dintre subiect și obiect nu vlăguiește sănătatea și integritatea, ci, dimpotrivă, le fortifică… Astfel, acțiunea terapeutică, nu trebuie să se teamă să sporească greutatea responsabilității bolnavului, pentru a-și îndeplinii scopul existenței lui.” Excelent… Mulțumiri!
Diana Dragusanu says
foarte interesant valoros fiintei umane