Când eram mică, părinții mei petreceau mult timp împreuna citind cărți. În fiecare seară, se relaxau împartășind unul altuia ideile ce le învățau din diversele cărți citite.
Crescând, am dezvoltat și eu la rândul meu o iubire față de lectură. Chiar și în ziua de azi, când ne întâlnim, împărtășim și dezvoltăm subiecte despre cărțile citite de la ultima întalnire.
Cititul are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Pe lângă faptul că le dezvoltă vocabularul, cultura si capacitatea de a comunica, aceștia pot învăța despre empatie, curaj, respect sau iubire. Descoperind plăcere în lectură, aceasta nu va mai fi o povară când vor crește mari.
Am selectat o parte din cărțile mele preferate din copilărie, cărți despre care, crescand, am realizat că mi-au oferit adevărate lecții.
Topul 1cartepeasptamana – Cele mai bune carti pentru copii
Cuore – inimă de copil de Edmondo de Amicis
Îmi amintesc și acum cum o citeam împreună cu mama.
O carte ce mi-a arătat cum să îmi apreciez patria, familia și școala împreună cu colegii și profesorii. Această carte este dedicată copiilor din clasele primare.
Autorul explică în prefață că se poate intitula: “Istoria unui an de școală scrisă de un elev din clasa a III-a”.
Acest copil își nota într-un caiet tot ce vedea și simțea în fiecare zi, iar la finalul anului școlar, tatăl lui a scris această carte după notițele lui.
Basmele Românilor de Petre Ispirescu
Aceasta este cartea care mi-a colorat copilăria. Plină cu tot felul de personaje pozitive, negative sau antagonice.
Aici i-am întâlnit pentru prima data pe Greuceanu, Prîslea, Ileana Cosânzeana sau Făt Frumos care încearca să își salveze împărăția, dar cu toții reușesc să treacă peste greutăți cu ajutorul celorlalte personaje fantastice cum ar fi Zânele sau Sfânta Vineri.
Ce e special la această carte, este faptul că toate personajele sunt super eroi locali, deci fac parte din cultura locală.
Amintiri din Copilărie de Ion Creangă
Opera clasică a Literaturii Românești a rămas o adevărată carte de căpătâi pentru copii noștri.
Aventurile lui Nică, “La scăldat”sau ”La cireșe” atrag și azi hohote de râs. Ce mi-a plăcut la această carte, este faptul ca e foarte puternică din punct de vedere vizual.
De fiecare dată când o citeam, singură sau cu părinții, eram teleportată în peripețiile fascinante ale lui Nică.
Peter Pan de J.M. Barrie
Povestea începe în Anglia într-o seară, când Peter Pan și Clopoțel sunt fascinați de poveștile lui Wendy, așa că aceștia decid să se arate acesteia și să o invite într-o aventură minunată în Lumea de Nicăieri.
O recomand copiilor care nu au învățat să citească dar și copiilor care sunt la început în lumea cărților și au nevoie de povești atrăgătoare, dar simplu narate pentru a-i încuraja să continue și pentru a le spori curiozitatea și interesul pentru citit.
Micul Prinț de Antoine de Saint
Micul Prinț m-a cucerit având un gen aparte, fiind o combinație între o poveste poetico-filozofică si un mit inițiatic, povestea are în centru valorile umane, responsabilitatea, toleranța și spiritul de aventură. Antoine de Saint a folosit un limbaj simplu dar în același timp plin de poezie, astfel cartea este accesibilă pentru toate categoriile de vârstă.
Heidi de Johana Spiri
Într-o călătorie la oraș, în apropiere de Frankfurt, Heidi întâlnește prietenia adevărată și o cu totul altă viață decât cea cu care fusese obijnuită.
Povestea este plină de învățăminte despre prietenie, valoarea familiei și despre speranță.
Heidi este lăsată de mătușa Dete în grija bunicului ce locuiește în munții Elveției. Acolo, fata va începe să iubească împrejurimile, să își facă prieteni și să îl schimbe be bunicul ei ursuz.
Colț Alb de Jack London
Această carte care povestește viața cățelului Colț Alb, puiul unui lup și al unei cățele roșcate deținute de un indian a reușit să mă cucerească cu prima pagină.
Având numeroși săpâni alături de care are parte de experiențe nu prea plăcute, Colț Alb devine un câine sălbatic si neîncrezator în cei din jur.
Până în momentul in care este salvat de judecătorul Scott, un om blând care îl îngrijește și îl domesticește cu foarte multă răbdare.
Acesta învață ce e devotamentul, iubirea și respectul și chiar ajunge să se pună pe el însuși în pericol pentru a salva viața noului său stăpân.
Alice în țara minunilor de Lewis Carroll
Alice, o fetiță cu o imaginație uimitoare, ajunge în lumea fantastică a viselor, unde nimic nu e ceea ce pare și totul e surprinzător.
Aceasta întâlneste creaturi strainii, care se comportă ciudat si care o impulsionează să își folosească imaginația pentru a ajunge la capătul călătoriei. Recomand această carte copiilor de toate vârstele, și nu numai, pentru că păstrează curiozitatea.
Aceasta, odată activată, trebuie menţinută, fiindcă nu anticipează viitorul, ci promite surprize.
Găsește logica absurdului, învață copii să accepte schimbarea și în plus, importanța bunelor maniere.
Acestea sunt doar o mica parte din cărțile copilăriei mele. Sper că le-ai găsit la fel de interesante precum le-au găsit și părinții mei atunci când mi le-au dăruit.
Deși sunt sigură ca sunt mult mai multe carti pentru copii la fel de interesante.