Cărțile de Science Fiction au schimbat viața a milioane de oameni. Cele mai bune cărți de SF au stat la baza celor mai populare filme si ne-au făcut să visăm la lumi paralele, extratereștrii, roboți, inteligență artificială sau chiar la călătoria în timp.
Chiar dacă nu ești fan Science Fiction, aceste cărți te țin captiv până la ultima pagină, tot ce trebuie să faci e să deschizi cartea și să citești primele pagini, apoi nu vei mai putea să o lași jos.
Chiar dacă în ziua de azi nu mai citesc la fel de mult ca atunci când eram mică, în continuare prefer poveștile Science Fiction atunci când e să aleg o carte nouă. Așa că am decis să vă fac un top cu cărțile mele preferate din această categorie.
Top 5 carti Science Fiction pe care trebuie sa le citesti
SERIA FUNDAȚIA de Isaac Asimov
Dacă ești nou în lumea SF, poveștile lui Asimov sunt cele mai potrivite pentru tine. Asimov este un geniu al genului, iar Seria Fundația a avut o influență mare asupra a numeroare opere apărute ulterior. Părerea mea personală, e că nu există scriitor SF care să nu fi fost influențat de Asimov.
Seria Fundaţia este formată din 7 cărţi. Deşi acţiunea lor este strâns interconectată, le poți citi și separate.
Poveștile îl au ca personaj principal pe Hari Seldon, un matematician înrăit care a inventat psihoistoria, o stiință cu ajutorul căreia poți prezice viitorul bazat pe acțiunile curente. După descoperire, urmează o perioadă întunecată de 30.000 de ani. Seldon întemeiază Fundația, cu scopul de a ajuta omenirea să meargă în cea de-a doua direcție.
DUNE de Frank Herbert
Nu am cum să nu adaug pe listă și Dune. Toată seria, de la primul volum până la al șaselea. Nici o altă serie SF nu m-a acaparat așa cum a reușit Dune, Frank Herbert a reușit să redefinească expresia ”a creea o lume cu totul nouă”. Plus, o să îți placă fie că preferi istoria, acțiunea, stilul fantasy sau Science Fiction.
Planeta pe care are loc acțiunea este Arrakis, un mediu ostil, unde te pândesc numeroase pericole la fiecare pas, dar aici se găsește și cea mai importantă substanță din univers.
OMUL DIN CASTELUL ÎNALT de Philip K. Dick
Omul din castelul înalt este una dintre cele mai de succes cărți din subcategoria istoriilor alternative. Acest roman a dat startul realităților alternative în cinematografie și îți prezintă cum ar fi fost lumea daca Reich-ul nu era învins.
Ce s-ar fi întâmplat dacă istoria Americii ar fi luat o întorsătură diferită în 1940?
Acțiunea se desfășoară în 1962, după ce americanii au pierdut cel de-Al Doilea Război Mondial. Deci America e împărțită, estul e ocupat de Germania iar vestul de japonezi care, mai nou, sunt cei mai respectați membri ai societății americane.
Dacă ai studiat puțină istorie, atunci o să îți poți imagina foarte ușor cum arăta viața sub dominația Axei. Plus, dacă îți plac universurile alternative, atunci o să fi plăcut surprins în momentul în care apare o serie de role de film și își fac apariția pelicule cu material de propagandă care arată cum ar fi viața personajelor într-o lume în care Japoia și Germania au fost învinse.
JOCUL LUI ENDER de Orson Scott Card
Seria Jocul lui Ender a pornit de la nuvela Science Fiction cu același nume, urmând ca autorul să o transforme într-un roman.
Jocul lui Ender îți prezintă povestea unui conflict între oameni și o specie extraterestră de insecte uriașe. După primele invazii, oamenii se pregătesc pentru următoarea, antrenând copii. Edner Wiggin iese în evidență, dând speranță omenirii.
În principiu, este o carte de natură militară, astfel Orson Scott Card aduce ceva nou în lumea Science Fiction.
ODISEEA SPAȚIALĂ de Arthur C. Clarke
Sigur ai văzut celebrul film 2001:A space Odyssey în care omenirea descoperă un obiect misterios pe lună, obiect amplasat acolo de o specie extraterestră pentru a-i alerta în momentul în care oamenii calcă pentru prima oară în spațiu.
Ei bine, seria Odiseea Spațială a fost inspirația acestui film.
Fanii cărţilor despre cucerirea spaţiului cosmic vor aprecia probabil cel mai mult seria Odiseea Spaţială scrisă de Arthur C. Clarke. Aceasta propune un scenariu inedit pentru modul în care au evoluat oamenii preistorici şi cum au ajuns ulterior să intre indirect în contact cu o civilizaţie extraterestră. În cadrul poveştii este explicată şi relaţia dintre om şi inteligenţa artificială, dar şi o bună parte dintre misterele sistemului nostru solar.
Seria este compusă din patru cărţi care prezintă omenirea în diverse stadii de dezvoltare şi de înţelegere a universului între anii 2001 şi 3001.
Menționez faptul că acesta nu este un articol despre fantasy. Chiar dacă cele două genuri sunt foarte asemănătoare, există diferențe importante, de aceea v-am scris un alt articol în care v-am povestit și despre cărțile mele preferate fantasy.
Spor la citit!