Aveam 5 ani cand s-a întâmplat. Nu imi amintesc nimic. Poate și pentru că am copilărit în Călărași, aproape de București, dar totusi unde ecoul Revolutiei abia s-a auzit. De-a lungul timpului, am auzit povești despre anii dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, am citit despre comunism și despre comunismul din România.
Oriunde au ajuns la putere, comuniștii au făcut milioane de victime: Holodomorul lui Stalin, Revoluția culturală din China, lagărele din Coreea de Nord, închisorile românești unde au murit mulți oameni de cultură și multe altele. Dacă vrei să afli mai multe despre ce a însemnat comunismul în România, îți recomand să vizitezi Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmației și să citești câteva cărți.
Aceste cărți te vor ajuta să înțelegi mai bine ce s-a întâmplat, ce a fost adevărat și ce s–a transformat în mit și, probabil cel mai important lucru, vei cunoaște foarte bine o parte importantă din Istoria României.
STRANIA POVESTE A COMUNISMULUI ROMANESC de Lucian Boia
Lucian Boia și-a demonstrat de-a lungul timpului calitățile de povestitor puse în valoare și de calitatea sa de istoric. Această stranie poveste a comunismului românesc nu face excepție si oferă o perspectivă contemporană și detașată asupra absurdului comunismului în România.
Este o relatare clară și concisă care aduce în prim plan realitățile perioadei comuniste. Este potrivită pentru tinerii care vor să afle mai multe despre România înainte de 1989.
Lucian Boia nu se ferește să își exprime direct părerile despre Ion Iliescu sau despre rolul Bisericii din acea perioadă. În acest fel, lectura este una ușoară, fără mulți termeni istorici și cu un limbaj accesibil. Cartea este o privire de ansamblul a situației și nu o descriere în detaliu.
ȘI EU AM TRĂIT ÎN COMUNISM editat de Ioana Pârvulescu
Un apartament într-o cutie de chibrituri, o dacie nesigură, un loc de muncă… erau de-ajuns? Pentru unii da, pentru unii nu. Acei care erau mulțumiți de liniștea acelor vremuri povestesc despre ea a fiind Epoca de Aur a României. Cei care răspund cu ”nu” au atașate alte amintiri despre acel apartament, acea dacie, acel loc de muncă. Totuși, ceva au în comun toți: nostalgia acelor vremuri.
Ioana Pârvulescu a cules poveștile a 95 de scriitori, medici, actori, profesori, ingineri, povești despre fapte diverse de acasă, de la serviciu, din vacanțe, de la școală și facultate, de la munca patriotică, din călătorii. Probleme administrative, dragoste și tot ce mai ține de viața însăși.
În total, peste 300 de povești care prezintă în tot absurdul, tragicul şi uneori comicul ei viaţa cotidiană din perioada 1947-1989. Fără ideologii și premise politice! Și nu lipsesc nici pozele sugestive.
DRAGUL MEU TURNĂTOR de Gabriel Liiceanu
Chiar dacă nu este o carte care să acuze în mod direct, tonul este acuzator și simți revolta lui Liiceanu împotriva turnătorului, împotriva Securității, împotriva sistemului. Cum arată o lume în care puteai fi pus sub lupă clipă de clipă? Și… mai ales… Ce înseamnă ”dușman al poporului”?
Poate nu vei afla tot ce a însemnat supraveghere totală în vremea lui Ceaușescu, dar cu siguranță îți vei face o idee generală despre ce a însemnat să fii privit, ascultat și analizat, de multe ori fără perdea, fără ascunzișuri. Despre ”cea mai neagră față a comunismului” s-a vorbit intens și încă se vorbește. E greu să arăți cu degetul într-o singură direcție, dar cu siguranță securitatea și sistemul ei de turnători merită acest titlu.
”Tot ce pot spune e că am scris paginile care urmează fără patimă și fără ranchiună, din simpla nevoie de a înțelege geneza și fiziologia unei ticăloșii istorice. Dar poate, mai ales, din dorința de a ține trează uimirea în fața miracolului răului care însoțește natura umană.“ – Gabriel Liiceanu
ORIZONTURI ROȘII. CRIMELE, CORUPȚIA ȘI MOȘTENIREA CEAUȘEȘTILOR de Ion Mihai Pacepa
Ion Mihai Pacepa este un fost general de trei stele în Securitatea comunistă și fostul consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu. În 1978 cere azil politic în Statele Unite unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operațiuni împotriva regimului sovietic.
Această carte a fost publicată în SUA și această nouă ediție, care aniversează 30 de ani de la Revoluție, conține o introducere a autorului. Publicând această carte, autorul a demascat multe secrete criminale ale regimului communist din România, aducând prejudicii mari regimului de la București.
Unul dintre cele mai șocante secrete este că Ceauşescu îşi finanţa proiectul politic personal din acţiuni profund ilegale, precum trafic de persoane şi de armament, spionaj industrial, extorcare de bani, acţiuni de influenţă, mită şi corupţie.
ULTIMUL AN DIN VIAȚA ELENEI CEAUȘESCU de Lavinia Betea
Cartea se bazează pe un document excepțional descoperit în arhivele fostului regim communist: agenda zilnică de întâlniri a Elenei Ceaușescu în 1989. Astfel, autoarea descrie activitatea celei considerate al doilea om din stat, din partid și din întreaga rețea a puterii, în ultimul an al comunismului românesc.
Se știe foarte bine câtă influență avea soția sa asupra dictatorului Ceaușescu. Orice decizie pe care o lua avea nevoie de aprobarea ei expresă. Continuând cu exemplele de putere pe care le avea, trebuie menționat că tovarășa instituise un sistem special de control al documentelor adresate secretarului general al PCR, președintelui României ori comandantului suprem al forțelor armate.
Lavinia Betea a susținut că Elena Ceaușescu a fost expresia mediocrității în orice. De ce o carte despre mediocritate? Nu a excelat prin carismă, prin frumusețe și nici prin inteligență. Dar a condus destinele unei țări pentru o perioadă destul de lungă.
Istoria nu este doar o simplă înșiruire de fapte și evenimente, este un mod de a-ți cunoaste trecutul și implicit, de a te cunoaște pe tine. Nu se repetă, dar se citește și se învață. Comunismul este o parte a istoriei noastre descrisă de unii ca fiind terifiantă, de alții sângeroasă. Cu siguranță, merită să o cunoști!
Spor la citit!
Articol scris de VALENTINA NEACȘU
Sunt happy writer și big dreamer & believer in Social Media.
Așa cum scrie și pe contul meu de Instagram: @neacsuvalentinacristina.
Tot acolo poți afla mai multe despre mine. Putem chiar vorbi despre ultima carte pe care am citit-o sau pe care ai citit-o.