Ţinând cont că sunt nebun după citit și după cărți, (mulți dintre prietenii mei apelează doar la mine când vine vorba de ce carte ar trebui să citească în continuare) pot face câteva recomandări de cadouri ce pot fi cumpărate pentru iubitorii de cărți.

Iubitorii de cărți, cred că sunt printre puținele persoane care au preferințe atât de clare și de evidente. Mie chiar mi se pare că sunt persoanele cele mai ușor de mulțumit, pentru că își afișează dragostea față de lectură, cărți și cunoaștere, în repetate rânduri.

 

Încerc să țin lista cât mai diversă, astfel încât să ofer sugestii atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Așadar, fără nicio altă introducere aceasta este lista mea de 7 cadouri pe care le poți face unui iubitor de cărți.

1. Dăruiește-i Mai multe cărți

citeste mai multe carti

Un mare iubitor de cărți apreciază întotdeauna alte cărți.

De ce?

Pentru că știe că orice carte este o oportunitate nouă de a descoperi lumea într-un mod diferit, de a câștiga mai multă cunoaștere.

Totuși, deși apreciază mai multe cărți, fă în așa fel încât să îi cumperi o carte care îi rezolvă o problemă și aici îți pot recomanda una dintre cărțile cu conținut practic pe care le tot recomand (vezi lista cu 25 de carti care te vor face mai destept) sau cumpără-i împreună cu niște prieteni o carte pe care el/ea și-o dorește, dar nu și-o permite.

Dacă îi cumperi o carte pe care el/ea și-o dorea de mai mult timp, îți va mulțumi câteva luni de acum încolo.

2. Dăruiește-i un ebook reader sau o tabletă

nexus_7

Cea mai mare povară a unui iubitor de cărți este că nu își poate lua toate cărțile după el când își dorește asta.

O spun asta din proprie experiență.

Am fost plecat 1 an în Irlanda și înainte de plecare una dintre cele mai grele lucruri pe care le-am făcut, pe lângă să îmi iau la revedere de la cei dragi, a fost să aleg ce cărți să duc cu mine în Irlanda.

Deși în continuare prefer cărțile în format fizic, iubind să ating foaia și să urmăresc cu degetul pe foaie fiecare rând, pot spune că ebook readerele și tabletele au schimbat felul în care eu percep cititul.

Cu un ebook reader, poți citi ore în șir, fără să îți obosească ochii, iar dacă te plicitisești de o carte, o schimbi cu alta din librăria digitală pe care o deții. Cu o tabletă, deși e ușor să îți lași distrasă atenția de alte aplicații, e bine că dacă nu știi ceva, poți căuta imediat pe Google, câteva surse de informare care să completeze cunoștințele despre un concept nou.

Eu am deținut un ebook reader Kindle Touch, de care am fost foarte mulțumit, dar pe care l-am vândut unei prietene după ce mi-am achiziționat o tabletă Nexus 7, la care acum țin foarte mult.

Alegerile în materie de ebook readere și tablete depind de buzunarul fiecăruia, eu însă le consider achiziții pe termen lung.

3. Dăruiește-i audiobook-uri

audiobook-uri

Nu știu cât de populare sunt audiobook-urile în România, însă le consider niște variante extrem de utile, pentru persoanele care sunt ocupate sau care pun accentul pe auz.

Mie audiobook-urile mi se par niște soluții extrem de elegante atunci când dorești să combini o activitate pe care o realizezi din instinct sau din obișnuință cu o activitate activă de învățare.

Ca să fiu mai explicit, mă refer că poți asculta un audiobook în timp ce alergi, faci diverse exerciții fizice, faci curat prin casă, mergi la cumpărături, mergi prin oraș dintr-un loc în altul, stai la coadă, stai pe bancă așteptând pe cineva etc. Cred că ai prins ideea. 🙂

Eu sunt mai oldschool, am tot timpul o geantă sau un ghiozdan după mine și în “traistă” am o carte sau tableta.

4. Dăruiește-i o agendă

moleskineSfatul ăsta mie nu prea mi se potrivește, dar cunosc o mulțime de persoane care ar fi fericite să primească o agendă.

De când am luat contactul cu dezvoltarea personală, niciodată nu am fost în stare să țin o agendă. Deși este un obicei excelent, niciodată nu am reușit să fac acest obicei să se lipească de mine. O să mai încerc totuși, până când reușesc eu, să vorbim despre ce fel de agende poți să faci cadou.

Agendele vin în diverse forme și formate.

Cele mai atrăgătoare sunt cele de tip Paperblanks și Moleskine. Moleskine cred că este brandul de agende cel mai cunoscut în România, eu nu știu o persoană cu Paperblanks.

Dacă iei cadoul pentru o fată, ia-i un Paperblanks pentru că așa vei minimiza riscul de a cumpăra ceva foarte popular.

Dacă e băiat, un Moleskine simplu, format de la mediu spre mare cred că este potrivit  (nu îți recomand neapărat versiunea de tip vocabular).

Evident, opțiunile pe care eu ți le-am descris sunt cele premium. Poți opta și pentru agende simple, listate pentru 2014, pe care le poți cumpăra de la orice librărie. Gestul mi se pare mai important, decât agenda în sine. Totuși, îți sugerez să acorzi atenție nevoilor celui care îi iei cadoul, dacă persoana are nevoie de o agendă goală, fără dată, doar liniată, ia-i una doar linitată. Mai bine să mergi la sigur, decât să riști să cumperi ceva ce va nu fi folosit niciodată.

Dacă ai de gând să cumperi un Moleskine sau Paperblanks, îți recomand agendele și jurnalele pe care le distribuie Okian.

Eu am un Moleskine galben micuț, de care sunt atașat și mi-am notat niște gânduri foarte personale.

5. Dăruiește-i un instrument de scris

rotring-tikky

Majoritatea împătimiților de citit pe care eu îi știu, le place și să ia notițe. Pe un caiet, pe o coală de cerere sau chiar direct pe carte, aceștia își notează lucrurile interesante, sublinizează, delimitează, își notează idei sau descoperiri deosebite.

Din acest motiv, un instrument deosebit de scris poate reprezenta un cadou deosebit pentru un mare iubitor de cărți.

Mie îmi place să scriu cu 2 dintre pixurile pe care le am.

Primul este un pix Rotring Tikky cu pastă albastră care costă vreo 6-7 lei, dar pe care îl iubesc. Am primit unul asemănător de Crăciun de la sora mea mai mare, dar pe care l-am pierdut pe la facultate sau i l-am împrumutat cuiva și nu l-am mai primit niciodată înapoi. Niciodată nu am știut pe unde îmi las pixurile. Apoi mi-am cumpărat eu unul și îl am de vreo 3-4 ani. Îmi place mult pixul pentru că scriu foarte lejer cu el și e foarte confortabil în mână.

Al doilea pix este unul cu mină luat din Irlanda. Arată ca un creion, dar are mină și gumă de șters (care e și capacul) la capătul pixului.

Îmi place designul lui și îmi place că îl pot folosi până în punctul în care se strică “dispozitivul”. Pixul cred că este realizat din carton reciclat presat și este creat de cei de la Paperchase, un brand britanic foarte frumos de birotică și consumabile.

Nu sunt fan al stilourilor, deși cele lucrate manual de la Poenari mereu îmi fac cu ochiul, dar poți oricând să dăruiești un stilou cuiva căruia îi place să scrie, sigur nu se va supăra.

6. Dăruiește-i un Smart Pen

iris-link

Smartpen-urile, din punctul meu de vedere, reprezintă o tehnologie de mare viitor, mai ales pentru cei care vor să își transpună scrisul de mână în mediul digital.

Prin bunătatea celor de la evoMAG, am primit un smartpen Iris Notes, dar de la care cred că am așteptat prea multe.

În esență, acesta își face treaba foarte bine, poți scrie pe orice tip de hârtie (pentru alte smartpen-uri trebuie să cumperi hârtie specială), textul e scanat cu o precizie mare, iar convertorul din text scris în text digital în limba română funcționează destul de bine, mai ales după ce treci prin tutorialele care ajută softul să personalizeze algoritmul de citire după scrisul tău.

Eu unul, încă nu sunt convins de această tehnologie, pentru că nevoia mea de a nota chestii pe hârtie este foarte mică la acest moment. Totuși, eu cred că un smartpen poate fi un cadou potrivit pentru orice iubitor de cărți și care adoră să ia notițe.

7. Dăruiește-i un cadou personalizat

Prietena mea este o mare iubitoare de lucruri artizanale și mi-a recomandat un site cu niște produse chiar simpatice.

Deși produsele handmade pot avea prețuri peste medie, le consider niște alegeri viabile, chiar mai bune decât produsele produse la scară largă, pentru că adeseori produsul obținut este unicat, iar acest lucru contează, poate nu atât de mult pentru tine care faci cadoul, cât contează pentru cel care îl primește.

Anca Moiceanu, de la Petite Handmade are câteva produse care mie mi-au plăcut în mod special și despre care cred că sunt potrivite pentru un iubitor de cărți:

Şi multe altele…

Pe lângă respectivele cadouri handmade, poți să faci cadou și o cană frumoasă, ceva care să transmită că apreciezi faptul că acea persoană este unică.

De obicei cei care citesc, îndrăgesc cafeaua sau ceaiul, așadar o cană frumoasă vine la fix. 🙂

***

Sper să îți fi oferit câteva idei care să te ajute în alegerea unui cadou potrivit de Crăciun, pentru un iubitor de carte.

Am fost întrebat de cititori, de ce nu lansez eu niște produse asemănătoare și mi s-a părut o întrebare bună. Sincer, nu știu dacă ar exista cerere, nimeni nu vrea să vândă ceva ce nu crede că s-ar cumpăra.

Dacă crezi că ar trebui să lansăm propriile produse, lasă-ne un comentariu.

Spune-ne te rog: ce fel de cadou crezi tu că ar fi potrivit pentru un iubitor de cărți?

1 Comment

  1. Andreea Enache

    Hmmm … Unui iubitor de carti i-as face cadou un abonament la o ceainarie speciala unde poate citi in voie si liniste orice carte doreste.

    Sau as amenaja special pentru el o camera pentru citit. Camera sa aiba chestii care il relaxeaza si care il defineste. Practic ar trebui sa i se potriveasca ca o manusa.

Comments are closed.

Recommended Posts