Acest articol este scris de Alexandra Mateuță, care este pasionată de marketing și este copywriter pentru GO Travel.
Cand suntem mici ne grabim sa crestem.
La cinci ani imi cumparam primul ghiozdanel si visam sa merg la scoala.
La sase deja stiam deja sa scriu. In scoala generala mi se parea ca liceul este perioada cea mai frumoasa din viata.
La 17 ani visam sa plec la facultate in Bucuresti si la 20 ma grabeam sa ma angajez ca sa nu ratez startul in cariera. Apoi am inceput munca de birou cu un program de 9 ore pe zi si abia atunci m-a lovit un sentiment ciudat: vroiam inapoi.
Vroiam si jocurile copilariei si emotiile adolescentei si petrecerile din camin. Si am regretat treptat toate etapele peste care sarisem cu entuziasmul nepasator pe care doar tineretea ti-l poate da.
Nu ma intelege gresit… nu pot sa ma plang, am profitat de fiecare etapa, dar intr-un fel sau altul am simtit mereu ca fericirea adevarata e in alta parte, in pasul urmator.
Daca nu ai ajuns sa ai programul “plin” o sa-ti spun cateva lucruri pe care trebuie sa le faci!
Poate esti student si beneficiezi inca de sprijin financiar din partea parintilor, poate esti somer cu ceva bani pusi deoparte sau poate te numeri printre freelancerii norocosi care isi fac programul dupa bunul plac. Oricum ar fi, acest articol este pentru tine!
Daca mai ai inca timp atunci:
1. Calatoreste
Calatoriile sunt unele dintre visele cele mai comune printre locuitorii planetei noastre. Majoritatea oamenilor lucreaza un an intreg pentru doua saptamani sau mai putin de concediu in strainatate.
Tu poti sa pleci oricand asa ca vaneaza ofertele speciale de vacanta. Si nu te multumi sa vezi o singura destinatie! Stabileste-ti un obiectiv indraznet cum ar fi sa ajungi pe toate cele 7 continente!
Dupa ce te-ai angajat fulltime vin noi responsabilitati, prinzi parca radacini si te vezi mai greu hoinarind prin lume cu rucsacul in spate.
Nu-ti pierde timpul!
2. Investeste-ti timpul in ceva care te face fericit
Cand eram mica aveam o vecina care facea niste tablouri superbe dar s-a dedicat cu adevarat pasiunii sale pentru pictura abia la pensie motivand ca din pictura “mori de foame” si dedicandu-se pana atunci slujbei de secretara. Apoi un nepot i-a postat tablourile pe un site din strainatate si asa a inceput sa vanda o multime de lucrari. Intre timp, s-a mutat de la noi din bloc si cu siguranta mananca mai bine si isi permite mai multe lucruri decat si-a permis vreodata din slujba ei monotona. Invata din povestea ei! Fa si tu ceva cu pasiune… cine stie, poate vei ajunge sa castigi bani din asta nu doar satisfactii!
3. Petrece ca si cum nu ar exista o zi de maine!
Cand nu te pandeste o zi de munca in zorii zilei, noptile de petrecere se traiesc mai intens. Unii pot cunoaste senzatia asta doar doua nopti pe saptamana si atunci prefera de multe ori sa se odihneasca. Dar tu poti sa faci turul cluburilor sau sa organizezi o petrecere acasa fara sa ai grija zilei de maine.
Asa ca te incurajez sa te distrezi, sa cunosti oameni noi, sa dansezi pe ritmurile care iti plac.
Impune-ti totusi niste limite: petrecerile stropite cu prea mult alcool te pot transforma intr-un viitor alcoolic ratat, in nici un caz intr-un om de afaceri de succes.
4. Scrie o carte despre viata ta
Poate nu o sa fie un bestseller pentru ca viata ta nu este la fel de palpitanta ca a celebrului James Bond, dar cu siguranta ai ceva de povestit. Prietenii, relatii, dezamagiri, asteptari inselate, toate sunt povesti.
Noteaza si lucruri marunte dar magulitoare precum premiul acela pe care care l-ai castigat la un concurs pe plaja sau cuvintele frumoase ale unei persoane care conteaza. Peste ani cartea asta despre care iti povestesc aici o sa devina cea mai importanta si mai emotionanta carte pe care ai citit-o vreodata!
5. Studiaza in strainatate
Acesta este poate cel mai mare regret al meu, ca n-am facut macar un semestru peste granita.
Mi-a fost teama ca in clipa in care as pleca lucrurile or sa se schimbe pentru totdeauna si nimic nu o sa mai fie la fel. Dar am avut prieteni mai curajosi care au plecat un semestru in Anglia si ce crezi? Atunci cand s-au intors toate erau exact la fel.
Noi, prietenii lor care am ramas acasa aveam aceleasi joburi, ieseam in aceleasi locuri, aveam aceleasi preferinte. Ei in schimb au venit cu o multime de povesti interesante.
Asa ca te provoc sa profiti de orice ocazie sa studiezi peste granite. Nu ai nimic de pierdut!
6. Invata
Citeste, inspira-te, asculta sfaturile celorlalti!
Mergi la cursuri de dezvoltare personala si la cele legate de profesia pe care ti-o doresti. Nu mai esti pe bancile scolii si nu trebuie sa aprofundezi putina matematica, putina biologie, ceva istorie.
Acum tu iti alegi temele, iti trasezi limite si tu esti cel care fixeaza obiectivele!
7. Leneveste in pat o zi intrega
O miercuri de rasfat de exemplu, pentru tine nu este imposibil.
Poti sa stai toata ziua in pat, sa mananci bunatati, sa faci un maraton de seriale din seria preferata, sa asculti melodii vechi sau orice alt lucru ce nu necesita prea mult efort.
8. Urmareste sa castigi experienta, nu bani!
Ma refer atat la experienta in cariera cat si la experienta de viata.
In orice domeniu poti sa faci practica si sa acumulezi experienta chiar daca nu castigi prea mult financiar. Si oriunde este nevoie de voluntari care sa se implice in diferite actiuni sociale.
Nu ezita sa te implici! Intr-o zi toata experienta pe care o acumulezi se va transforma in bani.
Pana atunci ofera fara sa astepti nimic in schimb.
Satisfactia este garantata!
9. Profita la maxim de fiecare clipa
Cu siguranta auzi si tu frecvent: “carpe diem”, “seize the day” sau varianta autohtona “pretuieste clipa”. E un indemn pe care tu mai mult decat oricine nu ar trebui sa-l ignori! Trezeste-te si realizeaza ca ai o zi intreaga in fata in care poti face orice.
Poti sa fugi la mare fara sa dai explicatii nimanui, sa incerci un sport extrem sau sa te plimbi pe stradute cand toata lumea e inchisa in birouri.
Intr-o zi, toate aceste experiente or sa devina amintiri pe care sa le povestesti cu nostalgie colegilor in pauzele de la munca.
Daca ai ajuns sa citesti acest articol pana la sfarsit si lucrezi deja, ai si tu cu siguranta in minte cateva lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le faci, dar nu mai ai timp. Asa ca ajuta-ma sa ii sfatuim pe cei cu mai mult timp decat noi.
Cea mai inspirata ideea va fi inclusa in articol ca al zecelea indemn.
Ce crezi ca ar mai trebui sa faca cineva inainte sa se angajeze full time?
Despre Alexandra Mateuță
Sunt pasionata de social media, advertising, PR, marketing, dezvoltare personala, carti si scris. Am 22 de ani si am absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.
In primul an de facultate a bifat doua internship-uri la revista Psychologies si la Realitatea TV Bacau.
De aproape doi ani sunt copywriter la agentia de turism Go Travel.