Omul este un animal social. Și aceasta nu este o concluzie actuală, este o afirmație care a pus bazele unei științe neînțeleasă de unii și interpretată greșit de alții.

Accesul la informația care este putere și în cantitate mare, ne face să interpretăm și să sortăm anumite date, să le rezumăm și să le filtrăm. Însă, a avea o perspectivă sociologică înseamnă a înţelege “cum” şi “de ce” se produc procesele sociale, înseamnă a accepta diferenţierile culturale, înseamnă a evalua iniţiativele politice şi mai presus de toate, a juca un rol practic pentru optimizarea vieţii sociale.

Pentru a înțelege cel mai bine ce înseamnă realitatea societății moderne nu e de ajuns să ne uităm în jurul nostru. Trebuie să pornim de la origini. Și de la aceste 7 cărți de sociologie pe care ți le propunem să le citești sau să le recitești.

Top 7 carti de sociologie 

CUCERIREA SOCIALĂ A PĂMÂNTULUI de Eduard O. Wilson

Comparând societatea umană cu cea a insectelor sociale, Eduard Wilson analizează evoluția umană din perspectiva biologică și socială.  ”De unde venim? Cine suntem? Încotro ne îndreptăm?” este punctul de plecare și de sosire al analizei.

Una dintre concluzii este că salvarea și perpetuarea umanității depinde de păstrarea legăturilor sociale interumane.

Cartea conţine multe întrebări fundamentale, întrebări prin care oamenii dintotdeauna au urmărit să se definească pentru a-și înțelege mai bine propria natură și rostul în lume.

AL TREILEA CIMPANZEU de Jared Diamond

Jared Diamond pleacă de la ideea că omul face parte dintr-un mare ecosistem, pe care îl influențăm cu propria noastră „evoluție”, dar care, la rândul lui, ne influențează și el.

”Al treilea cimpanzeu” este o reconstrucţie sintetică şi convingătoare a imaginii omului în lumina descoperirilor ultimelor două secole. Credincioși sau nu, ca să putem înțelege complexitatea ființei umane, trebuie să începem exact cu partea complicată: biologicul.

Cât din propriul nostru viitor ni-l „prezicem”? ”Cât din propriul nostru viitor îl creăm?” ”Cum a apărut limbajul articulat?” Răspunsurile exacte încep să apară dacă pornim analiza de la începuturi, de la origini.

ARTA CONVERSAȚIEI SAU ELEGANȚA IGNORANȚEI de Alexander Von Schonburg

Alexander Von Schonburg este jurnalist monden, scriitor si, nu in ultimul rând, conte și ne spune că regula supremă a conversaţiei este: SĂ NU PLICTISEŞTI!

Vei descoperi o carte ușoară și elegantă, cu note fine de ironie, iar subiectele abordate sunt un deliciu social. Uite 2 exemple despre cum să conversezi elegant:

1.Teme mereu valabile în societate:  pantofii doamnei din grupul vecin, revista Vogue, piaţa neagră a pianelor, uleiul de măsline de pe Insula Lesbos (plus multe altele)

2.Nu te plânge niciodată de: mâncare,  toaleta din cafeneaua Hawelka de la Viena, Angela Merkel (plus multe altele).

ARTA DE A PUNE LUCRURILE LA LOCUL LOR de Dominique Loreau

Da, să pui lucrurile la locul lor este o artă. Să existe organizare în jurul nostru și în gândurile noastre este un mare ”TREBUIE” în viața noastră. Pornind de la așezarea hainelor în șifonier când ajungem acasă până la structurarea priorităților pe termen lung, în toate trebuie să există ordine.

De ce? Pentru a avea mai mult timp de petrecut cu cei dragi, pentru că o curățenie generală ne ajută să scăpăm de lucruri de care nu avem nevoie, pentru liniște și armonie.

Pentru că ce e vechi și plin de praf nu are întotdeauna o valoare mai mare și nu de fiecare dată ce e nou și strălucitor ne face fericiți.

TOȚI SUNTEM CIUDAȚI de Seth Godin

Jucători de World of Warcraft? Ciudați. Fani Justin Bieber? Ciudați. Octolactovegetarienii? Ciudați.

Să recunoaștem! Toți suntem ciudați. Deci, data viitoare când te simți ciudat, n-ar trebui să te simți singur, nici vinovat, ci să îmbrățișezi starea și să te bucuri de ea.

ZOOMENIREA de Desmond Morris

ZOOMENIREA …sau un studiu clasic despre animalul urban. Suprapopularea şi supraaglomerarea din mediul urban face ca omul să se comporte nu ca un animal în junglă, un animal liber, ci ca un animal captiv.

ZOOMENIREA …sau omenirea ca o grădină zoologică. Întocmai ca niște animale sătule la zoo, ne plictisim și căutăm stimulare cu orice preț.

ZOOMENIREA… sau arta de a fi un leu în cușcă. Dacă ”ajungi” să fii leu!

Toți ne dorim să fim lei într-o junglă urbană în care socializăm zi de zi. O junglă urbană care este de fapt o grădină zoologică ”decorată” frumos.

OPINIA ȘI MULȚIMEA de Gabriel Tarde

Cartea lui Gabriel Tarde dezvoltă teoria imitației care, în opinia autorului, este factorul principal și decisiv al legăturilor sociale între indivizi.  ”Public” și ”mulțime” sunt 2 concepte diferite, definite chiar de la începutul cărții.

De unde începe publicul? Cum ia naștere? Cum se dezvoltă? Care sunt raporturile publicului cu mulțimea, cu corporațiile, cu statul?  – sunt câteva dintre punctele de studiu dezvoltate.

Bonus (sau în loc de încheiere)

CRONICILE UNEI SOCIETĂȚI LICHIDE de Umberto Eco

Cronicile unei societăţi lichide” este ultima carte scrisă de Umberto Eco, autorul a numeroase lucrări în domeniile semioticii, esteticii medievale, lingvisticii şi filosofiei.

Cartea este o excelentă analiză a societăţii, o societate cu multe măşti: măştile politicii, obsesia mediatică a vizibilităţii, pe care o avem (aproape) cu toţii, dependenţa de telefoanele mobile, proasta-creştere… O societate dominată de confuzie, de detaşare şi de fluvii de cuvinte care nu sunt decât locuri comune.

Pe parcursul cărții vom regăsi subiecte pe cât diferite, pe atât de edificatoare pentru o mai bună înțelegere a tot ceea ce ne înconjoară.

Spor la citit!

Voteaza care dintre aceste carti de sociologie iti plac cel mai mult pe Facebook!

Recommended Posts