Notă de la Gabriel: Dani Sandu este un amic cu care mă știu de vreo 2-3 ani, cunoscându-ne prin intermediul voluntariatului. Dani pune foarte mult accent pe moralul pe care îl are o persoană, pentru că știe cât de important e. Acum Dani caută să fie un exemplu pentru cei din jur și pune foarte mult accent pe condiția fizică. Dacă vă place articolul lui, vă rog încurajați-l să scrie mai des și eventual să își creeze un blog de fitness și motivație.

Te-ai gândit vreodată ce te definește ca om? De ce faci ceea ce faci zi de zi?

Sunt sigur că ți s-a întâmplat, nu de puține ori, să fii dat înapoi de anumite obstacole, critici, eșecuri, dar în final ai continuat.

De ce?

Ce te face să lupți? Ai vreo datorie față de ceilalți? Ai o imagine de protejat?

Cel mai probabil, nu. Faci ceea ce faci pentru că îți place sau cel puțin așa ar trebui. Dar știi, uneori acest lucru nu e de ajuns.

Dacă este un lucru pe care l-am învățat de ceva vreme încoace, este acela că succesul se datorează unui factor pe care tindem să-l ignorăm:  moralul.moral

Ia cel mai bun om și distruge-i moralul, e ca și cum ai lăsa un sportiv fără piciore.

Moralul e cel care te face să continui indiferent de obstacole, el este responsabil pentru faptul că te ridici deși ai căzut de atâtea ori, el îți dă încredere atunci când ceilalți nu o fac, el îți dă motivație și ambiție și te fac să fii ”cel mai bun”.

Tu crezi că ești cel mai bun în ceea ce faci? Dacă nu, poate ar fi bine să începi să crezi asta, sau cel puțin să tinzi acolo. Doar așa poți ajunge sus.

Unul dintre cei mai buni atrenori scoțieni de fotbal, Bill Shankly, spunea așa:  ” A lot of football success is in the mind. You must believe you are the best and then make sure that you are” sau “Aim for the sky and you’ll reach the ceiling. Aim for the ceiling and you’ll stay on the floor.

Poate mulți blamează fotbalul, pentru ce a ajuns, dar sportul în general, oferă cele mai bune exemple de motivație, iar ”pildele” acestuia se pot aplica în orice domeniu.  La fel de adevărat este că orice lucru are două tăișuri, trebuie să crezi mereu că ești capabil să fii cel mai bun, dar să nu te culci pe o ureche,  totdeauna ai ceva de învățat, niciodată nu ai crescut destul.

După cum vezi totul este psihic. Nimeni nu s-a născut învățat, dar cu motivația potrivită poți reuși ceea ce alții doar visează.

Moralul este foarte important.  Un om cu moralul bun, prin muncă, poate întrece un om talentat cu moralul la pământ.

Tot nu ești convins? Ai auzit de ”broasca surdă”?

Povestioara are mai multe variante, poate ai mai auzit-o pe vreuna dintre ele, eu o știu așa:

Un grup de broaște călătorea printr-o pădure.  La un moment dat, două dintre ele au cazut într-o groapă adâncă. Când celelalte broaște au realizat cât de adâncă este groapa, au început să se agite pe margine, să le spună celor din groapă că situația lor este imposibilă și că sunt deja ca și moarte. Cele doua broaște au ignorat însă ceea ce li se spunea și săreau cât puteau de sus, sperând că au să ajungă pe margine, să se salveze. Broaștele de pe margine continuau să se vaiete și să le taie orice urmă de speranță. În cele din urma, una dintre broaște, obosită, a renunțat.  Cealaltă însă a continuat să sară tot mai sus și din ce in ce mai sus, până când una din sărituri a fost pe marginea gropii. Reușise să se salveze. Se dovedise apoi că era surda și a crezut mereu că celelalte o încurajau să sară tot mai sus.

Morala acestei povestioare se poate interpreta în mai multe feluri, dar ea demonstrează cum un om poate reacționa total diferit în condițiile aceleiași probleme în funcție de moral.

Arată cât de puternic ești atunci când ceilalți te încurajează și cât ești de slab atunci când toți te descurajează.

Ce poti face pentru un moral mai bun?

Să fii surd la critici, orb la greșeli sau impasibil la eșecuri este poate imposibil, și oricum nu este de dorit. Trebuie să cazi pentru a te putea ridica, trebuie să greșesti pentru a învăța, trebuie să pierzi pentru a câștiga.  în serialul LOST avem de a face cu o altă pildă interesantă:  ”Struggle is nature’s way of strengthening”.
O poți urmări mai jos:

youtube
please specify correct url

Așadar  în viață trebuie să lupți pentru a ajunge la visele tale, iar un luptător are nevoie de un moral bun. Ce poți face pentru asta?

Iată 3 lucruri:

1. Asculta muzica ce te motiveaza:

Muzica este un mijloc bun pentru a-ți crește moralul.

De aceea, prezența ei în filme este des întâlnită, pentru a evidenția sau a pune mai multă emoție în anumite scene.

Trebuie să alegi melodii care te duc intr-o anumită stare de ”invincibilitate”. Personal, aș recomanda muzica ritmată pentru momente în care vrei să-ți crești moralul, precum punk sau rock alternativ, muzică ce se bazează mult pe tobe și chitare.

2. Alegeti prieteni pe care te poti baza.

Cine poate să te motiveze mai bine decât un prieten de nădejde? Fie că spui o prostie, prietenul adevărat îți va zice mereu unde greșești, dar și unde ideea ta are potențial.

El te cunoaste cel mai bine, deci te poate motiva cel mai bine, mai ales după un eșec.

3. Fii deschis la noi idei

Sunt mulți oameni care inspiră prin ceea ce fac zi de zi. Poate că tu nu ești unul dintre ei (momentan), dar fii deschis și învață din ceea ce vezi.

Cu cât ești mai receptiv, cu atât poți acumula mai multe idei și poți fii încurajat mai ușor.

Concluzii

Important este să ai mereu încredere în tine. Ține minte că eșecurile sunt inevitabile dar trebuie să înveți din ele. Luptă ca să-ți îndeplinești obiectivele, și nu te da înapoi niciodată. Spune-ți mereu că poți, poate nu vei reuși din prima, dar vei reuși.  Păstrează moralul la un nivel bun și va fii cel mai de preț prieten. Întoarce-l împotriva ta și va fi cel mai acut dușman.

Despre Dani Sandu

Sunt masterand în Tehnologia Informației și lucrez ca web developer.  Îmi place sportul, sunt o fire spirituală și caut mereu să știu cât mai mult din toate. Sunt fost blogger, îmi place să scriu, îmi place să gândesc și să analizez probleme pe care ceilalți le evită. Încerc mereu să aleg lucruri care mă motiveză și mă fac sa-mi lărgesc orizonturile.

Am făcut voluntariat timp de 3 ani și am întâlnit o diversitate de oameni.

Am mintea deschisă și accept ușor idei și concepte noi.

Vreau să ajut și să inspir oamenii, și sper să găsesc o soluție pentru asta. Momentan postez doar pe Facebook. Idei , sugestii, feedback, critici, mi le puteti trimite acolo.

Motto-ul meu:  ”You want it? Go earn it!

3 thoughts on “Ce poti face pentru un moral mai bun?

  1. Costin Ștefan

    Interesanta combinatie,si imi place:fitness&motivatie!Dani,ar trebui sa continui cu un articol,daca nu in fiecare saptamana,macar unul/luna.Toti avem nevoie in egala masura si de corp si de minte.Multumim,si asteptam urmatoarele articole.

  2. Dani Sandu

    Merci de aprecieri :). Așa e… e important acest echilibru dintre minte și corp :D.

  3. Stanciu Iulia Cristina

    Excelent articol! Bine structurat si argumentat! Hai cu blogul!

Comments are closed.

Recommended Posts