Tocmai ai citit un articol despre productivitate care îți prezintă o nouă modalitate de a face de 2 ori mai multă muncă decât faci până acum.

Încerci 2-3 zile, productivitatea ta s-a redus la jumătate și decizi că această metodă nu ți se potrivește. Simți că incercarea ta a fost un eșec total.

Săptămâna trecută ai citit despre cum ținutul unui jurnal zilnic, te va ajuta să devii mai conștient de alegerile pe care le faci zi de zi.  După 4 zile ai uitat că trebuie să ții un jurnal zilnic.

Cât timp îți ia să formezi un obicei?

Cât timp îți ia să schimbi/”anulezi” un obicei negativ?

Cât timp îți ia să te obișnuiești cu un nou sistem de lucru?

Cât timp îți ia să nu mai fi mediocru la ceva ce te-ar putea ajuta pe termen lung?

Știu că și tu îți adresezi întrebările astea și adevărul e că nimeni nu știe concret. Dacă ai auzit că ia 21 de zile, să știi că nu e adevărat. Nu poți să suprascrii sau să anulezi obiceiuri de zeci de ani de zile în 21 de zile, ar fi prea mișto să faci asta. Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, atunci aproape sigur nu este adevărat.

Despre asta este vorba în 30 de zile de X.

Ce este 30 de zile de X?

Va fi o serie de experimente simple și directe.

30 de zile voi încerca să implementez o idee în viața mea. Ideea trebuie să fie implementată zilnic, observații vor fi notate și publicate.

În acest fel voi explora relația mea cu acea idee, obiceiurile afectate de către acea idee, provocări, eșecuri etc.

Sună interesant?

Poate da, poate nu. Depinde de cât de cool este ceea ce vreau să fac timp de 30 de zile.

De ce 30 de zile?

Judecând din experimentele mele precedente (diete, exerciții fizice, ambidexteritate, citire rapidă, dușuri reci, cum să te îmbraci, cum să îți organizezi viața), să faci ceva anume timp de 30 de zile zilnic îți solicită foarte mult atenția și te pune la încercare cum nu ai fi crezut că vei fi vreodată pus la încercare.

Să luăm de exemplu o dietă:

Prima săptămână e primită cu entuziasm. Apoi se instalează foamea pentru că ți-ai obișnuit corpul să primească anumite mâncăruri sau să mănânci în anumite momente ale zilei, iar acum ai schimbat rutina. Din punctul acesta, când se instalează primele momente de derută, începe o relație de tip love-hate cu acea dietă și trebuie să găsești metode de a gestiona această relație până dieta devine lifestyle (adică devine un obicei stabil pe termen lung). Majoritatea oamenilor își dau seama că este foarte dificil să îți schimbi obiceiurile de alimentație și tot majoritatea renunță.

Acum înlocuiește dieta, cu orice altă idee:

 • o limbă străină
 • un obicei nou
 • o tehnică de productivitate
 • un hobby
 • o metodă de a face bani
 • să muncești mai puțin

Majoritatea oamenilor nu încearcă mai mult de câteva săptămâni, pentru că renunță foarte repede, fiind descurajați de propria lipsă de disciplină sau de eșecuri mici și repetate.

Din acea majoritatea fac parte și eu.

Ce, credeai ca sunt mai deosebit? :)). I’m a broken dude.

Am început o grămadă de chestii și am renunțat mai des ca alții sau poate chiar mai repede ca alții. Am produs ceva dezamăgiri în tot acest timp.

Așadar, am o problemă în a duce anumite lucruri la capăt și această problemă trebuie rezolvată într-un mod radical.

Acest mod radical pe care mi-l autopropun este să anunț public că fac ceva, să îmi fac un plan de cum voi face acel ceva, apoi să stabilesc un pariu (o consecință dacă acel ceva nu îmi iese sau dacă nu mă țin de ceea ce am stabilit).

Dacă nu există nicio consecință, cum anume mă dezobișnuiesc să fac lucrurile pe jumătate?

Din acest motiv mi-am făcut o listă de lucruri (X) pe care aș vrea să le încerc și le voi încerca rând pe rând, timp de 30 de zile fiecare, preferabil câte una pe rând. Voi stabili o consecință. Voi stabili un plan de atac, care va putea fi modificat doar cu acordul celui care îmi va monitoriza progresul.

Pe măsură ce voi deveni mai experimentat și mai disciplinat (dacă voi deveni), voi încerca 2 X-uri la 30 de zile.

Exemple de 30 de zile de X (fiecare X e redactat în formula zilnică): 
 1. să scriu 2000 de cuvinte (în desfășurare)
 2. 100 de flotări corecte
 3. 100 de  genoflexiuni corecte
 4. 5 min de planking
 5. să citesc 100 de pagini
 6. să învăț franceză timp de o oră
 7. să învăț germană timp de o oră
 8. să alerg 5K
 9. să scriu în engleză 1000 de cuvinte
 10. să scriu în engleză 2 pagini dintr-o carte
 11. să promovez website-ul să aducă 10.000 de vizitatori
 12. 10 minute de meditație
 13. să creez un nou venit pasiv
 14. să aplic Pomodoro pe tot ceea ce fac
 15. 10 minute meditation
 16. Ambidexterity training
 17. 334 kettlebell swings
 18. 200 de lei din venit pasiv zilnic
 19. 10 expresii în câte o limbă străină mai “exotică” (chineză – madarină, japoneză, jamaicană, hawaiiană)
 20. să scriu un banc scurt
 21. să gătesc
 22. să jonglez
 23. să învăț să cânt la ukelele
 24. să învăț să cânt la muzicuță
 25. să vorbesc foarte puțin
 26. să fac 10.000 de pași
 27. să scriu mai repede
 28. să fac 100 de burpees
 29. să fac intermittent fasting (time-restricted feeding)
 30. dușuri reci
 31. 100€ venit total (activ + pasiv)
 32. exerciții de corectare a posturii corpului
 33. să exersez tehnici de memorare rapidă
 34. să exersez tehnici de calcul rapid
 35. să scriu 100 de linii de cod open source
 36. să învăț un nou limbaj de programare
 37. să învăț detaliu un limbaj de programare pe care îl cunosc deja

Acestea ar fi doar(?!) câteva example de lucruri pe care aș vrea să le fac.

Ce voi alege pentru primul “30 de zile de X”?

 • Să scriu zilnic 2000 de cuvinte

Care este planul?

 • Să scriu zilnic 2000 de cuvinte ori sub forma de articole pentru 1CPS, ori  conținut pentru cursul de blogging pe care trebuia să îl lansez în iulie (Da, știu că iulie a trecut).
 • Să notez cât timp îmi ia să scriu 2000 de cuvinte.
 • Care este pariul/consecința? Nu știu încă, dar trebuie să stabilesc azi o consecință. Dacă ai tu vreo propunere, dă-mi un email. Va trebui să îi dau 200 de lei unui prieten dacă eșuez, iar el va trebui să îmi dea 200 de lei mie dacă nu-și respectă planul pe cele 30 de zile. De fiecare dată când eșuăm, așadar dacă eșuez de 10 ori, trebuie să îi dau 2000 de lei.
 • Detaliile primei provocări, le găsești aici: 30 de zile de X – să scriu 2000 de cuvinte în fiecare zi.

Împreună cu prietenul meu care testez ideea de 30 de zile de X, am hotărât câteva excepții:

 1. putem da skip la challenge dacă suntem bolnavi
 2. putem da skip la challenge dacă suntem în concediu
 3. putem da skip la challenge 1 zi/săptămână

Teoretic, ultima excepție, cam anulează ideea de 30 de zile de X, dar cred că va avea un rol pozitiv pe tot parcursul challenge-ului, pentru că în ziua în care iei pauză, vei putea observa cum anume te schimbă o astfel de provocare, plus că ai ocazia să îți refaci bateria “mentală”, astfel încât să nu percepi challenge-ul ca fiind o chestie chinuitoare și să eviți să dezvolți o antipatie față de provocare, ea să rămână totuși o provocare și nu să devină o corvoadă.

Prima excepție e și ea pozitivă, pentru că la fel, nu asociezi provocarea cu ceva care îți face rău, când ești bolnav ai nevoie de toată odihna ca să te refaci cât mai repede și să treci la treabă, nu e productiv să ai o activitate care îți va ră§i din energie mentală sau fizică.

Legat excepția care are în vede perioada de concediu, suntem de părere amândoi (amândoi avem locuri de muncă 9 to 6), că e o perioadă în care trebuie să te reîncarci total și ai nevoie să te detașezi de tot, astfel că meriți o pauză de la tot, inclusiv de la provocare.

***

Ce mi se pare esențial mie, cât și prietenului meu în această situație, este să ne folosim de faptul că ar trebui să dăm 200 de lei ca o presiune pozitivă, să există o consecință a faptului că nu ne ținem de plan, dar în același timp să nu devină o chestie pe care să o urâm și de la care să ne ciondănim.

Astfel, creând acele excepții, ne oferim și oportunități de a fi oameni și de a beneficia de odihnă, în așa fel încât singura presiune să rămână cea legată de suma de bani (200 de lei în cazul nostru), care spre surprinderea mea este o presiune extrem de eficientă, pentru că m-a determinat să scriu în fiecare zi, chiar și în ziua în care ar trebuit să iau o pauză, pentru că aveam dreptul la ea.