01262016-10usd-sitewide 728x90

10 Carti pe care le-as recomanda oriunde, oricui, oricand

de Gabriel Nechita,
10 Carti pe care le-as recomanda oriunde, oricui, oricand

Selecţia de cărţi pe care o să o prezint în acest articol, reprezintă cărţi care au avut un efect deosebit asupra mea, m-au învăţat multe lucruri şi m-au făcut să îmi schimb perspectiva privind dezvoltarea personală, marketingului, scrisului şi a vieţii în sens larg.

Sunt 10 cărţi pe care chiar le-aş recomanda oricui, oricând. Sunt prieteni care au cumpărat aceste cărţi pentru că eu le-am repetat obsesiv pe la training-urile şi  întâlnirile pe care le-am coordonat.

Toate cărţile acestea merită citite de cel puţin 3 ori.

1. Confesiunile unui om de publicitate de David Ogilvy

david-ogilvyPrima carte de specialitate pe care am cumpărat-o din banii proprii, cartea care a trezit în mine dorinţa de a scrie.

David Ogilvy a scris una dintre cele mai bune cărţi de advertising, preferată de zeci de mii de profesionişti în publicitate şi vândută în milioane de exemplare.

Din cartea aceasta am înţeles mai multe lucruri, părţile mele preferate erau despre modelul de exigenţă pe care îl impunea Ogilvy. Sinceritatea şi integritatea pe care Ogilvy o prezenta (cel puţin din perspectiva cărţii) sunt şi ele de apreciat. A avut o mulţime de clienţi valoroşi şi a creat reclame legendare.

Unul dintre citatele favorite de-ale lui Ogilvy este: "Consumatorul nu este un cretin, este soţia ta."

Cumpara cartea

2. Rework de Jason Fried, David Heinemeier Hansson

cover rework 227x300 25 de carti care te vor face mai desteptEste probabil cartea care a avut cea mai puternică impresie asupra mea când am citit-o pentru prima oară. M-a făcut să înţeleg că poţi să fii mic şi foarte profitabil, că nu trebuie să îi mulţumeşti pe toţi, că nu trebuie să te epuizezi muncind şi că poţi face lucrurile mai bine fiind mai deştept nu neapărat făcând mai mult.

Este o carte care poate fi citită aleator, fiecare eseu având propria însemnătate.

Până acum am citit această carte de 3 ori, de 2 ori în engleză şi de 1 dată în română şi o să o mai citesc de cel puţin 4 ori, până simt că mi-a intrat bine în cap.

Cumpara cartea

3. Totul despre psihologia persuasiunii de Robert Cialdini

A reprezentat cea mai mindfucking carte din domeniul psihologiei pe care am citit-o până acum. Atunci mi-am dat seama cât de des am fost influenţat, uneori şi manipulat şi de ce influenţa mea a mers uneori şi uneori a eşuat teribil.

Este un ghid excelent să înţelegi acele lucruri mici pe care le poţi face, dar care în timp sau chiar pe moment pot produce rezultate incredibile.

Este o carte care merită citită de mai multe ori, mai ales dacă doreşti să adaptezi conceptele pe situaţia ta persoană.

Am preluat o mulţime de trucuri, care au prins şi prind în continuare şi mă folosesc de ele de fiecare dată când am ocazia.

Cumpara cartea

4. Metode de publicitate testate de John Caples

Pe de parte cea mai bună carte despre copywriting pe care am citit-o vreodată. Caples a compilat din propriile experimente şi întâmplări probabil cea mai relevantă colecţie de învăţături despre copywriting. Sigur, mai sunt o mulţime de copywriteri geniali, foarte mulţi care au experimentat în direct marketing, dar Caples pe mine m-a impresionat cel mai mult.

Este cartea care m-a făcut să văd publicitatea diferit după ce am citit-o şi m-a făcut să îmi dau seama cât de uşor este să produci nişte rezultate pozitive dacă nu îţi scoţi din cap ideea de a testa, a încerca diverse formulări şi de a integra emoţie în ceea ce scrii.

Citatul pe care mi-l amintesc cel mai cu drag este: "Oamenii cumpără în primul rând emoţional, după aceea raţionalizează achiziţia". Un insight de excepţie, pe care pot fi formulate întregi strategii.

Cumpara cartea

5. Săptămâna de lucru de 4 ore de Tim Ferriss

saptamana lucru 25 de carti care te vor face mai desteptO carte de cvasi-self help cu un focus majoritar pe business, the 4 Hour Work Week sau săptămâna de lucru de 4 ore, este o carte care te loveşte în faţă. E ca o palmă serioasă pe care ţi-o iei şi îţi dai seama că te-ai bazat prea mult până acum pe inteligenţa convenţională.

Foarte mulţi oameni de succes au profitat de faptul că cei din jurul lor se bazează pe inteligenţa convenţională (logica majorităţii) şi au adoptat strategii contraintuitive pentru a-şi face viaţa frumoasă şi a deveni, ei bine, oameni de succes.

Tim Ferriss este un autor care semnează acum pe bani grămadă, a făcut o mulţime de bani din public speaking, cărţile lui s-au tradus în zeci de limbi şi îşi trăieşte viaţa la maximum.

Deşi uşor controversat, Tim Ferriss oferă o mulţime de sfaturi utile, care uneori te pot şoca.

Cumpara cartea

6. Psycho-Cybernetics de Maxwell Maltz

O pot numi cartea care te învaţă să îţi stăpâneşti imaginea de sine. Această carte este cea mai complexă carte de self-help, care merită aplicată atunci când eşti la o extremă: când eşti jos de tot sau sus de tot.

Zic asta pentru că este o carte care te poate schimba radical şi ai nevoie de astfel de schimbări când eşti şi tu de asemenea în starea de a-ţi schimba viaţa.

Cartea porneşte de la premisa: "Dacă îţi poţi imagina, atunci creierul tău crede că tot ce se întâmplă este real".

Am văzut idei de-ale lui Maltz prin foarte multe alte cărţi, majoritatea de dezvoltare personală şi am testat câteva exerciţii pe pielea mea. Funcţionează.

Consider că am citit cartea un pic cam devreme, am de gând să o recitesc şi să aplic cunoştinţele din ea undeva spre sfârşitul anului.

Cumpara cartea

7. Outliers (Excepţionalii) de Malcolm Gladwell

outliers 25 de carti care te vor face mai desteptMalcolm Gladwell ne oferă povestea succesului sau mai bine zis, a contextului în care un om are succes.

Gladwell scrie foarte fain, îl citeşti foarte uşor şi îţi oferă o mulţime de insight-uri.

Ce mi-a plăcut la această carte a fost exact ideea aceasta de context al succesului.

Este adevărat că dacă nu îţi un context de dezvoltare în care să ai acces la resurse, informaţii, oameni de succes şi oportuntităţi, şansele tale per total ca să ai succes se diminuează. Sunt nişte lucruri oarecum intuitive, dar care când îţi sunt puse într-o ordină logică, le conştientizezi mult mai bine şi uneori faptul că tu conştientizezi anumite lucruri din jurul tău îţi oferă extrem de multă putere de acţiune.

Probabil asta a încercat să facă Gladwell cu această carte, referindu-mă la mine, a reuşit.

Cumpara cartea

8. Inteligenţă emoţională de Daniel Goleman

inteligenta-emotionalaCartea pe care o recomand tuturor liderilor.

Cartea pe care o recomand tuturor celor care vor să se înţeleagă mai bine cu prietenii lor.

Cartea pe care o recomand tuturor ce vor să îşi folosească emoţiile în avantajul lor.

Cartea lui Daniel Goleman este un studiu extensiv asupra emoţiilor şi a potenţialului utilizării emoţiilor în context social.

După toate cărţile de advertising pe care le-am citit, mi-am dat seama că la baza oricărei acţiuni umane, stau emoţiile, după aceea conştientul împreună cu logica justifică o decizie pe jumătate luată.

Învăţaţi să luaţi acea jumătate de decizie emoţională cum trebuie prin citirea acestei cărţi.

Cumpara cartea

9. Small is the new big de Seth Godin

viitorul-apartine-companiilor-miciPe departe cartea care îmi dă cele mai multe idei.

Niciodată nu am putut să citesc mai mult de 10 eseuri la rând, pentru că deveneam nerăbdător, uneori nervos şi simţeam că trebuia să fac sau să schimb ceva.

Probabil cartea pe care o preţuiesc cel mai mult de la Seth Godin. Am avut norocul să o primesc gratis la un concurs.

Este cartea care m-a ajutat să mă evidenţiez în public speaking şi este cartea care mi-a oferit o mulţime de analogii pe care le folosesc când vreau să demonstrez un punct de vedere.

Îţi recomand această carte, mai ales dacă vrei să schimbi ceva: la tine, la cei din jurul tău, la firma ta.

Cumpara cartea

10. From Zen to Done de Leo Babauta

Este o carte scurtă, dar puternică. Nu cred că există în print, eu am luat-o în format de ebook.

Este o carte despre obiceiuri sănătoase, care te duc mai aproape omul care vrei să devii şi care te determină să faci lucruri.

Nu este o carte complicată, dar este o carte foarte bine organizată şi care te va ajuta să îţi atingi obiectivele.

Leo Babauta este unul dintre cei mai autentici autori pe care i-am citit vreodată. El a început să îşi povestească viaţa şi să îi ajute pe alţii să se schimbe, scriind pe Zen Habits, unul dintre cele mai populare bloguri de dezvoltare personală.

În timp acesta a devenit un fenomen şi Leo a promovat cu succes minimalismul.

Îl recomand tuturor ce vor să îşi clarifice lucrurile în cap. Leo vă va ajuta cu siguranţă.

***

Aceste 10 cărţi, pe care le-am selectat cu greu dintr-o listă de peste 100 de cărţi citite, sunt cărţi la care eu ţin foarte mult şi care m-au ajutat extraordinar de mult

Sunt cărţile care m-au învăţat aşa de multe şi sunt cărţile care mă vor învăţa şi mai multe după ce le voi reciti.

Toate merită cumpărate, nu numai pentru tine, dar şi pentru prietenii şi familia noastră.

Dacă ai citit tot articolul, te felicit. Ştiu că a fost destul de lung.

Dacă ți-a plăcut îți recomand și articolul 25 de cărți care te vor face mai deștept.

Am 2 întrebări scurte pentru tine:

  1. care dintre aceste cărţi le-ai citit?
  2. cum ar arăta topul ăsta, dacă ar fi fost făcut de tine?
Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-ne un Like pe Facebook:
01262016-10usd-sitewide 728x90

Cartea săptămânii

O carte excelentă despre viaţă, felul ne vedem pe noi înşine şi felul cum ne amăgim că viaţa ar trebui să fie un şir lung de întâmplări fericite, situaţii deţinute mereu sub control şi predictibilitate. Allan Watts a adus în vederea Vestului, idei preţioase (împrumutate din cultura orientală a Zenului şi Budhismului) despre cum ar trebui să percepem realitatea şi viaţa, astfel încât să fim mai fericiţi.
Cumpără cartea →

Tu ce crezi?

Obţii mai mult dintr-un articol dacă laşi un comentariu şi îţi spui opinia.