Selecția de cărți pe care o să o prezint în acest articol, reprezintă cărți care au avut un efect deosebit asupra mea, m-au învățat multe lucruri și m-au făcut să îmi schimb perspectiva privind dezvoltarea personală, marketingului, scrisului și a vieții în sens larg.

Sunt 10 cărți pe care chiar le-aș recomanda oricui, oricând. Sunt prieteni care au cumpărat aceste cărți pentru că eu le-am repetat obsesiv pe la training-urile și  întâlnirile pe care le-am coordonat.

Toate cărțile acestea merită citite de cel puțin 3 ori.

1. Confesiunile unui om de publicitate de David Ogilvy

david-ogilvy

Prima carte de specialitate pe care am cumpărat-o din banii proprii, cartea care a trezit în mine dorința de a scrie.

David Ogilvy a scris una dintre cele mai bune cărți de advertising, preferată de zeci de mii de profesioniști în publicitate și vândută în milioane de exemplare.

Din cartea aceasta am înțeles mai multe lucruri, părțile mele preferate erau despre modelul de exigență pe care îl impunea Ogilvy.

Sinceritatea și integritatea pe care Ogilvy o prezenta (cel puțin din perspectiva cărții) sunt și ele de apreciat.

A avut o mulțime de clienți valoroși și a creat reclame legendare.

Unul dintre citatele favorite de-ale lui Ogilvy este: “Consumatorul nu este un cretin, este soția ta.”

Cumpara cartea

2. Rework de Jason Fried, David Heinemeier Hansson

cover rework 227x300 25 de carti care te vor face mai desteptEste probabil cartea care a avut cea mai puternică impresie asupra mea când am citit-o pentru prima oară.

M-a făcut să înțeleg că poți să fii mic și foarte profitabil, că nu trebuie să îi mulțumești pe toți, că nu trebuie să te epuizezi muncind și că poți face lucrurile mai bine fiind mai deștept nu neapărat făcând mai mult.

Este o carte care poate fi citită aleator, fiecare eseu având propria însemnătate. Până acum am citit această carte de 3 ori, de 2 ori în engleză și de 1 dată în română și o să o mai citesc de cel puțin 4 ori, până simt că mi-a intrat bine în cap.

Cumpara cartea

3. Totul despre psihologia persuasiunii de Robert Cialdini

A reprezentat cea mai mindfucking carte din domeniul psihologiei pe care am citit-o până acum.

Atunci mi-am dat seama cât de des am fost influențat, uneori și manipulat și de ce influența mea a mers uneori și uneori a eșuat teribil.

Este un ghid excelent să înțelegi acele lucruri mici pe care le poți face, dar care în timp sau chiar pe moment pot produce rezultate incredibile.

Este o carte care merită citită de mai multe ori, mai ales dacă dorești să adaptezi conceptele pe situația ta persoană.

Am preluat o mulțime de trucuri, care au prins și prind în continuare și mă folosesc de ele de fiecare dată când am ocazia.

Cumpara cartea

4. Metode de publicitate testate de John Caples

Pe de parte cea mai bună carte despre copywriting pe care am citit-o vreodată.

Caples a compilat din propriile experimente și întâmplări probabil cea mai relevantă colecție de învățături despre copywriting.

Sigur, mai sunt o mulțime de copywriteri geniali, foarte mulți care au experimentat în direct marketing, dar Caples pe mine m-a impresionat cel mai mult.

Este cartea care m-a făcut să văd publicitatea diferit după ce am citit-o și m-a făcut să îmi dau seama cât de ușor este să produci niște rezultate pozitive dacă nu îți scoți din cap ideea de a testa, a încerca diverse formulări și de a integra emoție în ceea ce scrii.

Citatul pe care mi-l amintesc cel mai cu drag este: “Oamenii cumpără în primul rând emoțional, după aceea raționalizează achiziția”.

Un insight de excepție, pe care pot fi formulate întregi strategii.

Cumpara cartea

5. Săptămâna de lucru de 4 ore de Tim Ferriss

saptamana lucru 25 de carti care te vor face mai destept

O carte de cvasi-self help cu un focus majoritar pe business, the 4 Hour Work Week sau săptămâna de lucru de 4 ore, este o carte care te lovește în față.

E ca o palmă serioasă pe care ți-o iei și îți dai seama că te-ai bazat prea mult până acum pe inteligența convențională.

Foarte mulți oameni de succes au profitat de faptul că cei din jurul lor se bazează pe inteligența convențională (logica majorității) și au adoptat strategii contraintuitive pentru a-și face viața frumoasă și a deveni, ei bine, oameni de succes. Tim Ferriss este un autor care semnează acum pe bani grămadă, a făcut o mulțime de bani din public speaking, cărțile lui s-au tradus în zeci de limbi și își trăiește viața la maximum.

Deși ușor controversat, Tim Ferriss oferă o mulțime de sfaturi utile, care uneori te pot șoca.

Ţin minte o întâmplare amuzantă, Tim Ferriss după ce a scris un articol controversat, a fost numit de unii dintre cititorii lui Antichrist-ul sau Fiul Diavolului. :))

Cumpara cartea

6. Psycho-Cybernetics de Maxwell Maltz

O pot numi cartea care te învață să îți domini în sfârșit subconștientul.

Această carte este cea mai complexă carte de self-help, care merită aplicată atunci când ești la o extremă: când ești jos de tot sau sus de tot.

Zic asta pentru că este o carte care te poate schimba radical și ai nevoie de astfel de schimbări când ești și tu de asemenea în starea de a-ți schimba viața.

Cartea pornește de la premisa: “Dacă îți poți imagina, atunci creierul tău crede că tot ce se întâmplă este real”. Am văzut idei de-ale lui Maltz prin foarte multe alte cărți, majoritatea de dezvoltare personală și am testat câteva exerciții pe pielea mea.

Funcționează.

Consider că am citit cartea un pic cam devreme, am de gând să o recitesc și să aplic cunoștințele din ea undeva spre sfârșitul anului.
Cumpara cartea

7. Outliers (Excepționalii) de Malcolm Gladwell

outliers 25 de carti care te vor face mai destept

Malcolm Gladwell ne oferă povestea succesului sau mai bine zis, a contextului în care un om are succes. Gladwell scrie foarte fain, îl citești foarte ușor și îți oferă o mulțime de insight-uri.

Ce mi-a plăcut la această carte a fost exact ideea aceasta de context al succesului.

Este adevărat că dacă nu îți un context de dezvoltare în care să ai acces la resurse, informații, oameni de succes și oportuntități, șansele tale per total ca să ai succes se diminuează.

Sunt niște lucruri oarecum intuitive, dar care când îți sunt puse într-o ordină logică, le conștientizezi mult mai bine și uneori faptul că tu conștientizezi anumite lucruri din jurul tău îți oferă extrem de multă putere de acțiune.

Probabil asta a încercat să facă Gladwell cu această carte, referindu-mă la mine, a reușit.

Cumpara cartea

8. Inteligență emoțională de Daniel Goleman

inteligenta-emotionala

Cartea pe care o recomand tuturor liderilor.

Cartea pe care o recomand tuturor celor care vor să se înțeleagă mai bine cu prietenii lor.

Cartea pe care o recomand tuturor ce vor să își folosească emoțiile în avantajul lor.

Cartea lui Daniel Goleman este un studiu extensiv asupra emoțiilor și a potențialului utilizării emoțiilor în context social.

După toate cărțile de advertising pe care le-am citit, mi-am dat seama că la baza oricărei acțiuni umane, stau emoțiile, după aceea conștientul împreună cu logica justifică o decizie pe jumătate luată. Învățați să luați acea jumătate de decizie emoțională cum trebuie prin citirea acestei cărți.

Cumpara cartea

9. Small is the new big de Seth Godin

viitorul-apartine-companiilor-mici

Pe departe cartea care îmi dă cele mai multe idei.

Niciodată nu am putut să citesc mai mult de 10 eseuri la rând, pentru că deveneam nerăbdător, uneori nervos și simțeam că trebuia să fac sau să schimb ceva.

Probabil cartea pe care o prețuiesc cel mai mult de la Seth Godin.

Am avut norocul să o primesc gratis la un concurs.

Este cartea care m-a ajutat să mă evidențiez în public speaking și este cartea care mi-a oferit o mulțime de analogii pe care le folosesc când vreau să demonstrez un punct de vedere.

Îți recomand această carte, mai ales dacă vrei să schimbi ceva: la tine, la cei din jurul tău, la firma ta.

Cumpara cartea

10. From Zen to Done de Leo Babauta

Este o carte scurtă, dar puternică.

Nu cred că există în print, eu am luat-o în format de ebook.

Este o carte despre obiceiuri sănătoase, care te duc mai aproape omul care vrei să devii și care te determină să faci lucruri. Nu este o carte complicată, dar este o carte foarte bine organizată și care te va ajuta să îți atingi obiectivele. Leo Babauta este unul dintre cei mai autentici autori pe care i-am citit vreodată.

El a început să își povestească viața și să îi ajute pe alții să se schimbe, scriind pe Zen Habits, unul dintre cele mai populare bloguri de dezvoltare personală. În timp acesta a devenit un fenomen și Leo a promovat cu succes minimalismul.

Îl recomand tuturor ce vor să își clarifice lucrurile în cap. Leo vă va ajuta cu siguranță.

Concluzie

Aceste 10 cărți, pe care le-am selectat cu greu dintr-o listă de peste 100 de cărți citite, sunt cărți la care eu țin foarte mult și le datorez foarte multe.

Sunt cărțile care m-au învățat așa de multe și sunt cărțile care mă vor învăța și mai multe după ce le voi reciti. Toate merită cumpărate, nu numai pentru tine, dar și pentru prietenii și familia noastră.

Dacă ai citit tot articolul, te felicit. Ştiu că a fost destul de lung.

Dacă ți-a plăcut îți recomand și articolul 25 de cărți care te vor face mai deștept.

Am 2 întrebări scurte pentru tine

  1. care dintre aceste cărți le-ai citit?
  2. cum ar arăta topul ăsta, dacă ar fi fost făcut de tine?